Saat Hesaplamaları Çözümlü Soruları

Konu Anlatımı

  • Soru – 1

Türkiye’de yerel saat kullanılsa, 42° doğu boylamında yer alan Siirt’te yerel saat 14.12 iken, 28° doğu boylamındaki Balıkesir’de yerel saat kaç olur?

A) 13.00     B) 13.08     C) 13.16     D) 14.12     E) 15.08

Çözüm
  • Soru – 2

Aşağıdaki haritada, İzmir ve Sivas illerinin yakınından geçen boylam dereceleri gösterilmiştir.

yerel saat soru 02

Buna göre, bu illerle ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi söylenemez?

A) Sivas’ın yerel saati İzmir’inkinden ileridir.
B) Sivas başlangıç paraleline daha yakındır.
C) İzmir başlangıç meridyenine daha yakındır.
D) 21 Mart günü Güneş, Sivas’ta doğduktan 12 saat 40 dakika sonra İzmir’de batar.
E) Kış mevsiminde İzmir’in yerel saati ile ulusal saat arasındaki fark, Sivas’ınkine göre daha azdır.

Çözüm
  • Soru – 3

30° doğu boylamında yerel saat 09.00 iken 30° batı boylamında yerel saat kaçtır?

A) 05.00     B) 07.00     C) 08.00     D) 10.00     E) 13.00

Çözüm
  • Soru – 4

K ve L merkezleri Kuzey Yarım Küre’de aynı enlem üzerindedir. 25° doğu meridyeni üzerinde yer alan K merkezinde Güneş 17.30’da batmıştır. Buna göre, aynı gün Güneş 15° doğu meridyeni üzerinde yer alan L merkezinde saat kaçta batar?

A) 16.50     B) 18.10     C) 18.30     D) 18.50     E) 19.00

Çözüm
  • Soru – 5

Aşağıdaki şekillerde, 21 Mart tarihinde X ve Y merkezlerinde Güneş’in aynı andaki konumları gösterilmiştir.

yerel saat soru 05

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi X ve Y merkezleriyle ilgili olarak kesinlikle söylenebilir?

A) X merkezi daha doğudadır.
B) Y merkezi Kuzey Yarım Küre’dedir.
C) X merkezi Y merkezinin batısındadır.
D) Y merkezinde gündüz süresi daha kısadır.
E) Her iki merkez de aynı enlem üzerinde yer alır.

Çözüm
  • Soru – 6

Aşağıdaki ülkelerin hangisinde aynı anda birden fazla ortak saat kullanılır?

A) Türkiye     B) İngiltere     C) Fransa     D) Yunanistan     E) ABD

Çözüm
  • Soru – 7

yerel saat soru 07Yukarıdaki şekilde, taralı olarak verilen bölgelerden hangilerinin kullandıkları ortak saatler birbirinin aynısıdır?

A) I ve II

B) I ve III

C) I ve IV

D) II ve III

E) IV ve V

Çözüm
  • Soru – 8

Uluslararası saat dilimlerinde, başlangıç dilimi 7,5° doğu ile 7,5° batı meridyenleri arasıdır. Her saat dilimi ise 15 meridyenden oluşmaktadır. Buna göre, 40° doğu meridyeni kaç numaralı saat diliminde yer almaktadır?

A) I     B) II     C) III     D) IV     E) V

Çözüm
  • Soru – 9

yerel saat soru 09Yandaki şekilde, X ve Y noktaları arasında 2664 km uzaklık vardır.

Buna göre, X ve Y noktaları arasındaki yerel saat farkı kaç dakikadır?

A) 48

B) 54

C) 72

D) 84

E) 96

Çözüm
  • Soru – 10

Kuzey Yarım Küre’de yer alan iki noktadan biri olan M noktası N noktasının kuzeydoğusunda yer alır.
Buna göre, bu iki nokta ile ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi kesin değildir?

A) M noktasının yerel saati daha ileridir.
B) N noktasında çizgisel hız daha fazladır.
C) N noktasının enlem derecesi daha küçüktür.
D) M noktası başlangıç meridyeninin doğusundadır.
E) 21 Mart günü, M noktası güneş ışınlarını daha eğik açıyla alır.

Çözüm
  • Soru – 11

yerel saat soru 11Yandaki şekilde gösterilen 60° güney paralelinin çevresi 19800 km’dir. K ve L noktaları arasındaki uzaklık ise 3960 km’dir.
Buna göre, 21 Mart günü Güneş L noktasında doğduktan kaç saat sonra K noktasında batar?

A) 4 saat 48 dk.

B) 12 saat

C) 14 saat 28 dk.

D) 16 saat 48 dk.

E) 18 saat

Çözüm
  • Soru – 12

Türkiye’de yaz mevsiminde ortak saat ayarlaması 45° doğu boylamının yerel saatine göre yapılır. Buna göre, temmuz ayında ulusal saatin 13.00 olduğu bir anda, Güneş’in tam tepe noktasına ulaştığı yerin boylamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) 15° doğu     B) 30° doğu     C) 30° batı     D) 45° batı     E) 60° doğu

Çözüm
  • Soru – 13

Ekvator’a eşit uzaklıkta olan iki merkezde yerel saatlerin aynı olması aşağıdakilerden hangisini gösterir?

A) Aynı mevsimin yaşandığını
B) Yükseltilerinin aynı olduğunu
C) Gündüz sürelerinin aynı olduğunu
D) Benzer iklim özelliklerinin görüldüğünü
E) Başlangıç meridyenine uzaklıklarının aynı olduğunu

Çözüm
  • Soru – 14

Aşağıdaki tabloda, beş farklı merkezin enlem ve boylam dereceleri verilmiştir.
yerel saat soru 14
Buna göre, hangi iki merkez arasındaki yerel saat farkı en fazladır?

A) I ve II     B) II ve III     C) III ve V     D) III ve IV     E) IV ve V

Çözüm
  • Soru – 15

Aşağıdakilerden hangisinde, birbirini takip eden iki meridyen arasında 4 dakikalık yerel saat farkının bulunmasının etkili olduğu savunulabilir?

A) Türkiye’de kış mevsiminde en uzun gecelerin en kuzeyde yaşanması
B) Yengeç dönencesine güneş ışınlarının yıl boyunca iki kez dik açıyla gelmesi
C) Bir merkezde yaz mevsiminde, kış mevsimine göre Güneş’in daha geç batması
D) Aralarında 1°’lik fark bulunan iki meridyen arası uzaklığın kutuplara doğru azalması
E) Yaz saati uygulamasında, İğdır’ın yerel saati ile Türkiye’nin ortak saati arasında zaman farkı olması

Çözüm
  • Soru – 16

K noktası 75° doğu boylamında, L noktası 105° batı boylamında yer alır. Buna göre, K ve L noktalarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) L noktası 17. saat diliminde yer alır.
B) K noktasının yerel saati daha ileridir.
C) L noktasında Güneş daha geç batar.
D) K ve L noktaları arasında 12 saatlik zaman farkı vardır.
E) K ve L noktaları başlangıç meridyenine göre aynı taraftadırlar.

Çözüm
  • Soru – 17

75° Doğu boylamı ile arasında 5 saatlik zaman farkı olan bir yerin boylamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) 150° Doğu B) 60° Batı C) 80° Doğu D) 20° Batı E) 120° Batı

Çözüm
  • Soru – 18

yss02Yandaki şekilde numaralandırılan paralel daireleri üzerinde 500 km doğuya gidildiğinde varılan noktada yerel saat en ileri olur?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

Çözüm
  • Soru – 19

23 Eylül günü aşağıdaki şehirlerin hangisinde Güneş en erken batar?

A) Sinop B) Van C) Antalya D) Edirne E) İzmir

Çözüm
  • Soru – 20

Aralarında 2 saat 52 dakika zaman farkı olan iki şehir arasında kaç derecelik boylam farkı vardır?

A) 35° B) 21° C) 79° D) 43° E) 50°

Çözüm
Konuyla İlgili
Saat Hesaplamaları Çözümlü Soruların Devamı
(Güneşin doğuş ve batış saatleriyle ilgili sorular)

Boylam Derecesini Bulma Soruları

Sevebilirsin...

  • dobro

    Ellerinize sağlık.Çok beğendim.Allah razı olsun.

  • ismet

    güzel

  • cemalavr

    cok sagolun süper olmus bende size bir soru sorabilirmiyim tam anlayamadım ama soru soyle

    30 derece batı meridyeninde yer alan X merkezinde yerel saat 23:10 ve günlerden perşembe iken aynı anda y merkezinde yerel saat 02:30 ve günlerden cumadır.Buna göre y merkezinin meridyeni aşagıdakilerin hangisinde dogrudur ?

    A)20 batı B) 20 doğu C)50 doğu D)80 batı E)80 doğu

    soru budur cevap bekliyorum…

    • kadirhoca

      Çözüm:

      Aradığın yer doğudadır. Çünkü günlerden Cuma olmuş.

      23:10 ile 02:30 arasında – 3 saat 20 dakika zaman farkı vardır. oda 200 dakika eder.

      200 / 4 = 50 (boylam farkı) olur.

      30 Batı boylamından, 50 boylam doğuya gidersek
      20 doğu boylamına ulaşırız.

  • S

    Ekvator üzerindeki D merkezinden yerel saatle 10.00 da hareket ederek batıya giden bir kişi 666km lik yolu 8 saatte alıp L merkezine ulaşmıştır. Buna göre gezi sonunda L merkezinde yerel saat kaç olur?
    Hocam bu soruyu yapamadım, cevaplarsanız çok sevinirim.

    • kadirhoca

      Başlangıç noktasında 8 saat sonra, saat 18:00 olacaktır. 666/111 km = 6 boylam farkı, 6 x 4 = 24 dakika daha geri almalıyız L merkezindeki saati bulmak için. Sonuç = 18:00 – 00:24 = 17:36 olacaktır.

  • S

    21 Mart günü 39 doğu meridyeni üzerindeki Trabzon’da Güneş doğarlen hangi boylam üzerinde öğle vakti yaşanır?
    A-129 Doğu
    B-139 Doğu
    Bir de bu

    • kadirhoca

      21 Mart’ın özelliği güneşin 06:00 da doğup, 18:00 da batmasıdır.
      39 Doğu boylamında saat 06:00 iken, hangi boylamda yerel saat 12:00 (öğle vakti) olur? sorunun başka bir izahı.
      Çözüm:
      12:00 – 06:00 = 6 saat farkı var
      6 x 15 = 90 (boylam farkıdır) (1 saat = 15 boylam farkı (15 x 4 = 60 dk))
      İstenen yerin yerel saati ileri olduğu için doğuya gitmeliyiz.
      39 + 90 = 129 Doğu boylamı olur.

  • 75 doğu meridyeninde yer alan bir merkez kaçıncı
    saat dilimindde yer alır?
    Bunu cevaplarsaniz cok sevinirim…

    • kadirhoca

      75 /15 = 5. saat diliminde olur.

  • meltem

    süper ya ellerinize sağlık . elleriniz dert görmesin

  • deniz

    hocam oncelıkle cok tesekkurler arkadaslarımızın sorularının cozumlerını verdıgınız ıcın, bnde ınceledım bu sayfayı gercekten cok guzel soru tıplerı allah razı olsn.. sormak ıstedgım bır sey var hocam: cografya dersını nasıl yapmalıyız ? nasıl calısılmalııı ? bnları hocalarıma da sordummm bır de sızın fıkrınızı almak ısterım …

    • kadirhoca

      Buna net bir cevap vermek çok zor çünkü herkesin çalışma stratejisi farklıdır. Bunun haricinde coğrafya biraz ilgi ve sevgi ister. 😀

  • Berk

    arkadaşlar bu ne lanet bir soru ne olur çözün Londrada gün içinde en kısa gölge boyunun ölçüldüğü anda yaklaşık 33 doğu boylamı üzerinde bulunan ankarada yerel saat kaç olur

    • kadirhoca

      Soru çok basit aslında. Londra’da gün içinde! gölge boyunun en kısa olduğu anda saat 12:00 olur. Londra Greenwich üzerinde olduğu için 0 derece boylamı (başlangıç boylamı) üzerindedir. bu durumda 33 doğu boylamında saat kaç olur?
      Cevap: 33 x 4 = 132 dk ==> 2 saat 12 dakika eder. bu bulduğumuz 2 saat 12 dakika 0 ile 33 derece arasındaki zaman farkıdır. İstenilen yer (33) doğu boylamında olduğu için 2 saat 12 dakikayı saat 12:00 üzerine ekleriz. Çünkü Doğuda saatler daima İLERİDİR.
      12:00 + 2:12 = 14:12 olarak cevabı buluruz. Bu arada sorunu 1 hafta sonra gördüm kusura bakma okullar daha açılmayınca siteye pek bakamadım. Acil sorular için facebook sayfamıza yazabilirsiniz.

    • sefil ogrenci

      Bu mu lanet dediğin soru

  • Sema

    Bir merkezde gündüz süresinin 14 saat 20 dk olduğu bir günde güneşin yerel saate göre batış saati kaçtır?

    • 14 saat 20 dakika ikiye böl 7 saat 10. 12.00den cikarinca Doğuş saatini ekleyince batiş saatini bulursun. 12 + 7 saat 10 dk = 19:10

      • Guest

        Nasıl yani ben anlamadımda.

        • Günün tam ortası öğle vakti saat 12:00 dir. Gündüz süresi ne verilirse 2 ye bölünür. 12:00 a eklenince güneşin batış saati, 12:00 dan cikarinca Doğuş saati bulunur. Örnek olarak gündüz uzunluğunun 10 saat olduğu bir günde güneş 07:00 da doğar, 17:00 da batar. 10/2=5 , 12-5=7 (doğar ), 12+5=17 (batar)

  • Sema

    23 Eylül tarihinde güneş 50* doğu boylamında 06.00 da doğarken 20* doğu boylamında saat kaçta batar? (*=derece) Teşekkür ederim.

    • 23 Eylül’de derken gece ve gündüzün birbirine eşit olduğu hatırlatılmak istenir. Gündüz süresi 12 saattir. 50 – 20 = 30*, 30×4= 120 dk oda 2 saat eder. bu iki saat 50* ile 20* arasındaki zaman farkıdır. 50*de 06.00 da doğuyorsa 2 saat sonra 20* boylamında doğar. Çünkü batıda güneş geç doğar geç batar. 06:00 + 02:00 = 08:00’da 20* boylamında güneş doğar. 23 eylül’den gündüz süresinin 12 olduğunu söylemiştik. Yani güneş doğduktan tam 12 saat sonra batar. 08:00 + 12:00 = 20:00’da güneş 20* boylamında batar.

      • Sema

        Çook teşekkür edrim.

  • Ahmet

    75* batı boylamında yerel saat 04.30 iken yerel saatin 10.50 olduğu meridyen?

    • Doğuda saatler daima ileridir. saatin 10:50 olduğu yer daha doğudadır. ilk önce saat farkını bularak başlarız. 10:50-04:30= 6 saat 20 dakika. => toplamda 380 dakika olur. 380/4= 95* yani aradığımız yer 75* bati boylamının 95* doğusundadır. 75* gidersek 0* 20 daha gidersek 20* doğu boylamına ulaşmış oluruz. Cevap: 20* doğu boylamıdır.

      • Ahmet

        Sizin anlatmanıza göre şekil çizdim 95 olması içi 20* doğu olmuyormu?

      • can aşkın

        hocam şurda bi yanlışınız var doğuda daha ileri saat sizin bulduğunuz 20 doğu, 75 doğu ya göre daha batıda kalıyor yani tersten gittiniz bulduğunuz 95 i 75′ e eklerseniz = 170 doğu yapar doğuda saat ileri oldugundan dolayı 170 doğuda saat 10:50 olmaya mümkündür

        • 75 Doğu nerden çıktı? Başlangıç noktamız 75 batı boylamıdır. 95 derece doğuya gitmemiz gerekir. Varacağımız yer 20 Doğu boylamıdır. Soruyu bir kez daha okumanızı öneririm.

          • can aşkın

            doğu olarak okumuşum haklısınız teşekkürler cevap verdiğiniz için

  • ebru

    aynı enlem üzerinde bulunan A kentinde güneş B kentinde 4 saat önce doğmuştur iki kent 12 derece doğu meridyenine eşit uzaklıkta bulunduğuna göre aşağıdaki meridyenlerden hangisinde güneş B merkezinden 60 dakika önce doğar A:33 B B:18 B C:3 B D:27 D E:57 D

    • Verilenlere göre A kenti 42 doğu (12 doğu ikisinin ortasında kalır) B kenti 18 batı boylamı üzerinde olur. B kentinden 1 saat önce doğduğuna göre 15 boylam doğuya gideriz (18 batiya göre) Cevap C (3 batıdır)

  • sultan

    Temmuz ayında türkiyede ulusal saatin 12.00 oldugu bir anda 29 derece dogu meridyeni üzerinde bulunan istanbulda yerel saat kaç olur? a)10.56 b)11.00 c)11.46 d)12.04 e)13.56

    • Yazın 45 (ileri) doğu, kışın 30 (geri) doğu boylamı Türkiye’nin ulusal saati olarak kullanılır. Temmuz ayında (yaz) 45* doğu boylamında saat 12:00 ise 29* Doğu boylamında yerel saat kaçtır?
      45 – 29 = 16 (boylam farkı)
      16 x 4 = 64 dk (yerel saat farkı) = 1 saat 4 dk
      29* doğu boylamı batıda kaldığı için, (batıda yerel saat daima geri) saat farkını çıkarıyoruz,
      12:00 – 01:04 = 10:56 olarak sonucu buluruz. Cevap A

  • Sultan

    Çok Teşekkür Ederim Hocam.. 🙂

  • Sultan

    Ankara uzerinden geçen 33derece dogu meridyeni ,sivas ve istanbula eşit yerel uzaklıgındadır …istanbulda yerel saat 12.00 iken ankarada 12.16 oluyorsa sivas hangi meridyen uzerindedir ? a)29 dogu b)37dogu c)36 d)41 dogu e)40dogu şimdiden çok teşekkur edrim hocam birçok kaynaktan sorular çozdum bilemediklerime yardımcıolursanız sevinirim:=)

    • Şekil üzerinde daha açıklayıcı olur sanırım.

      • Sultan

        soru aynen bu şekildeydi herangi bir şekil uzerinde sorulmamıştı hocam

  • Tamam bende sözel olarak anlatayım o zaman. Ankara nin boylami istanbul ile sivasin tam ortasindadır. Ankara ile İstanbul arasında 16 dk zaman farkı varsa Ankara ile Sivas arasında da 16 dk zaman farkı vardır. Sivas daha doğuda olduğu için
    12:16 + 00:16 = 12:32 bulunur. 16 dk 4 boylam farkı eder. 33 D + 4 = 37 D boylami olarak bulunur. Cevap: B

    • Sultan

      çok teşekkurler 🙂

    • mevlüt

      merhaba kadir hocam bir sorum olcaktı

  • esma

    merhaba. 2006 öss sorusunu çözüyordum ama sanırım bir şeyi kaçırıyorum.

    Türkiye de,
    1_güneş ışınlarının hiçbir zaman dik düşmemesi
    2_cisimlerin gölgesinin cismin güney yönüne düşmemesi
    3_dört mevsimin belirgin olarak yaşanması
    4_kış mevsiminde kuzey kesimlerinde gece uzunluğunun güneydekilerden fazla olması
    özelliklerinden hangileri Türkiye’nin kuzey yarım kürede yer adlığını gösterir?

    şimdi bana kalırsa hepsi doğru ama özellikle deyince 1i eliyorum ama cevap 2 ve 4 müş. neden?

    • 1 ve 3 güney yarım kürede oğlak donencesinin güneyinde kalan yerlerde de gerçekleşebilir. 2 kyk de yengeç dönencesinin kuzeyinde, 4 ise kyk nin tamaminda görülür. Bu konu için son yazilarimizdan 60 soruda yerin şekli ve hareketleri konusuna bir bakmani kesinlikle tavsiye ederim.

      • esma

        teşekkür ederim .. anladım.. bakacağım..

      • azat

        tmm

  • Pingback: Endonezya’da 7,3 şiddetinde deprem | Haber, Güncel Haberler, Gündem, Haberler()

  • yerel

    iyi beğendim güzel sınavda işallah çıkar

  • yerel

    iyi

  • eced

    Çok tesekkur ederim

  • GHOST0703

    Abi yorum yazdıkça paramı kazanıyon 😀

    • Eğer bana diyorsan sadece insanlık yapıyorum. Burdan 5 kuruş kazanmiyorum. Üstüne para veriyorum.

  • asdasd

    23 eylül günü türkiyenin en doğusunda öğle vakti yaşanırken başlangıç meridyeninde yerel saat kaç olur

    • Bu soruda 23 eylüle gerek yok ama belki kafa karıştırmak için vermişlerdir. Türkiye’nin en doğu boylamı 45* doğu boylamıdır. Öğle vakti ise saat 12:00 ‘ dır. 45* doğu boylamında saat 12 iken başlangıç meridyenin de (0 derece) saat 09:00 olur. 45 – 0 = 45, 45 x 4 = 180 dk eder. 180 dk eşittir 3 saat. 12:00 dan 3 saat geriye gidersek 09:00’u buluruz.

      • asdasd

        teşekkürler
        başka soru da sorabilirmiyim

        • Tabii ki sorabilirsiniz…

          • asdasd

            gece süresi 9 saat 40 dakika olan bir noktada güneş saat kaçta batar

          • gece süresi 9 saat 40 dakika ise gündüz süresi 14 saat 20 dakikadır. bu süreyi 2’ye böleriz. 12’ye eklersek batış saatini, 12’den çıkarırsak doğuş saatine ulaşırız. 14s 20 / 2 = 7 saat 10 dk. 12:00 + 7:10 = 19:10 güneşin batış saatidir.

          • asdasd

            teşekkürler çok yardımcı oldunuz

  • ecem

    40 kuzey paralelinden kalkan bir uçak aynı boylam üzerinde 2886 km güneye gidince hangi paralele ulaşır ? (ACİLLLL)

    • 2886 / 111 = 26 paralel güneye gidersek. 40 – 26 = 14 kuzey enlemine ulasiriz

      • ecem

        Teşekkürler. Başka bir soru : Başlangıç meridyeninin doğusundaki iki şehir arasında 60 derece boylam farkı vardır.Buna göre daha doğudaki merkezde Çarşamba 03.00 iken daha batıda olanda gün ve saat nedir ?

        • 60* derece 4 saat farkına eşittir. Daha batıda olan merkezde saatler daha geri (4 saat) olacak. 03:00 – 04:00 = 23:00 olur. Yani doğudaki merkez yeni bir güne girmişken batıdaki merkezde gece yarısına yaklaşıyor. Yani kisacasi batıdaki merkezde saat 23:00 günlerden salı

          • ecem

            Bu son gerçekten çok teşekkürler 😀 Aynı paralel üzerinde bulunan endonezya ve brezilyanın ortak özellikleri nelerdir ?

          • Gece ve gündüz uzunlukları
            Çizgisel hızları
            Ekvator ve kutuplara uzakliklari
            gece ile gündüz arasındaki zaman farkı
            Öğle vakti güneş ışınlarının düşme açıları
            Öğle vakti gölge uzunluklari ve gölge yönleri gibi

  • enesssss

    Tesekkurler ama biraz daha zor sorular olursa sevinirim hocam ama harika

  • eda

    3. soruda hata yok mu bana öyle geldide çünkü doğuyla batıyı toplamalıyız orda çıkarırız yazmş

    • D ve B toplanır. Doğudaki istenirse zaman farkı eklenir, batıdaki istenirse çıkartılır. Soruda hata yok. 🙂

  • okan

    Bir soru var yapamadım hocam işlemde bir hata yapıyorum.

    Türkiye’nin en doğusunda 23 Eylül tarihinde Güneş 05.30’da doğmuştur.Buna göre, Türkiye’nin en batısında aynı gün Güneş saat kaçta batar?

    A) 18.00 B) 17:30 C) 16.14 D) 18.46 E ) 19.04

    • 45 – 26 = 19
      19 x 4 = 76 dk (1 saat 16 dk)
      45 doğuda 05:30 ‘ da doğarsa 76 dk sonra 26 doguda doğar.
      05:30 + 01:16 = 06:46 da doğarsa 12 saat sonrada batar
      06:46 + 12:00 = 18:46 da batar

      • okan

        Teşekkürler hocam sağolun.Bu tarz sorularda hangi işlemleri uygulayacağız acaba ? Boylam farklarına göremi yapıyoruz ?

        • Evet boylam farkını bulur 4 ile carpariz. Doğuda ise ekleriz batıdaki istenirse çıkartırız.

  • Burak

    18derece doğu boylamında yerel saat kaçtır : 10:20 ise 42 derece doğu boylamında yerel saat kaçtır hocam bi yardımcı olurmusunuz lütfen acil?

    • 18 de mi 42 de mi karışık yazmışsın 2 duruma göre çözüyorum

      42 – 18 = 24 boylam farkı
      24 x 4 = 96 dk (1 saat 36 dk)

      18 doğu isteniyorsa

      10:20 – 01:36 = 08:44 olur.

      42 doğuyu istiyorsan

      10:20 + 01:36 = 11:56 olur

      • Burak

        hocam soru böyle cevabıda böyle heralde neyse çok teşekkür ederim hocam 🙂

  • melekimsin

    hocam çok kolay ve güzel sorular elllerinize sağlık 😀

    • Teşekkürler.

      • melekimsin

        ne demek kadirhocam 😀 hocam siz coğrafya öğretmenimisiniz

        • Hayır ben aslında beden eğitimi öğretmeniyim. Hobi olsun diye böyle bir site açtım.

          • melekimsin

            çok iyi yapmışsınız açmakla ellerinize sağlık 😀
            eğer kimyadan anlıyorsanız bana kimyayla iligili sabit oranlar kanununa kadar test hazırlrmısınız ama sabit oranlar kanunu dahil

          • 😉

      • Emrah

        hocam bir tane daha da soru versene kolay olsun cavabıyla birlikte ör/soru/1_3

  • misafir

    Hocam çok saolun. Çok gzl sorular sayenizde sınavdan 92 aldım..

  • Öğrencii

    Çok teşekkür edeerim hocam hem ödevimi yaptım hemde okulda anlamadığım konuyu sizin sayenizde anladım.Çok teşekkür ederim …

  • İbrahim

    Hocam benim çok acil 150 tane soru hazırlamam lazım alan hesaplamaları, uzunluk hesaplamaları, yerel saat lütfen hocam :::. ben biraz yerel sat yaptım ama digerleri yok acil yapmam lazım lütfen bi yardım eddin

  • ögrencii

    Hocam bana 25 tane gün problemleri ile ilgili soru ve cevap lazım yardımcı olabilirmisiniz ?

  • taha

    49 derece doğu boylamında tarih 7 nisan, yerel saat 02.40 iken, aynı anda 39 derece batı boylamında tarih ve yerel saat nedir?

    • 49 + 39 = 88
      88 x 4 = 352 dk o da eşittir 5 saat 52 dk
      02:40 – 05:52 = (gece 02:40 tan 5 saat 52 dk geri gel)
      Cevap: 20:48 hala 6 nisan

      Bunu kafadan hesaplamak zor gelebilir bu durumda şöyle yapabilirsin.
      02:40 ‘ a 24 saat ekle
      24:00
      26:40 olur. Şimdi 5:52 yi cikart
      05:52 (bu seferde 52 çıkmıyor o zaman)
      25:100 (1 saat alıp dakikaya ekledik 60)
      05:52 (cikart )
      20:48 cevap (sanki kafadan bulmak daha basit kaldı :D)

  • TARIIKKK

    dir hocam soru 17yi ANLAMADIM YARDIMCI OLURMUSUUZ

    • Soruya şekil ekliyorum. Oradan anlayacagini umuyorum.

    • Şekle bakarsan başlangıç noktamız 75 Doğu boylamı ise 5 saat yani 75 derece doğuya gidersem 150 Doğuya varırım. 75 Doğudan 5 saat yani 75 Derece batıya gidersem başlangıç boylamına (Greewich’e 0) ulaşırım.

  • TARIIKKK

    hocam zahmet olmzsa bide soru 20

    • Kopyala yapıştır soruları koymadığım için 20 soruyu şu anda eklemek mümkün değil.

  • öğrenci

    ülkemizde 44 derece doğu boylamında yer alan Iğdır’da yerel saat 17:30 iken, Çorum’da 16:54 olmaktadır buna göre çorum hangi boylam üzerindedir ?

    • 17:30 – 16:54 = 36 dakika zaman farkı var.
      36 / 4 = 9 boylam farkı var.
      Çorum, Iğdır’a göre daha batıdadır. O yuzden;
      44 – 9 = 35 doğu boylamı Çorum üzerinden geçer.

  • Kaan

    Hocam bizim hoca tarih değiştirme ve güneşin doğuş batışı ile 10ar soru istedi nereden bulabilirim acil lütfen yarına.

  • hmgıo

    yerel saaat 23. saat dilimine göre 4 saat ileri olan bir yer hangi saat diliminde yer alır

    • her saat dilimi arasına 15 boylam fark vardır yani bir saat. Greenwich 24 ve aynı zamanda sıfırıncı saat dilimidir. 23. saat dilimi + 1 saat = 24. saat dilimi + 3 daha 3. saat dilimine ulaşır. 3. saat diliminin ortasından da 45 doğu boylam geçer belki lazım olur onu da söyleyeyim.

  • hmgıo

    20. saat dilimi ile 5. saaat dilimi arasındaki yerel saat farkı

    • 20 – 5 = 15 saat dilimi fark var. Her saat diliminde 15 boylam farkı var.
      15 x 15 = 225 toplam boylam farkı (her boylam arası 4 dk)
      225 x 4 = 900 dakika yerel saat farkı (1 saat 60 dakikadan oluştuğu için)
      900 / 60 = 15 SAAT fark oluşur.

  • ayla

    çok beğendim

  • süleyman

    Hocam acil cevaplamanız gerek 21 mart tarihinde 44 derece doğu boylamı üzerindeki kars ta güneş saat 05.44 te doğarsa aynı gün 33 derece doğu boylamı üzerindeki istanbul da saat kaçta batar

    • 44 – 33 = 11 boylam farkı
      11 x 4 = 44 dk zaman farkı
      33 Doğu boylaminda 44 dk sonra doğar.
      05:44 + 00:44 = 06:28 de doğar istanbulda
      12 saat sonrada batar 21 Mart olduğu için
      06:28 + 12:00 = 18:28 cevap

      • süleyman

        hocam 21 mart değilde başka bir gün verseydi bize soruyu çözebilirmiydik örnek verir misiniz ?

        • 21 martta gece gündüzün eşit olduğunu biliriz. Bu tarih dışında bir gün soracak sa gündüz yada gece süresini vermek zorunda. Vermez ise soru çözülmez

  • MÜSLÜM

    ço güzel insanlara davsiye ederim 😀

  • Berk

    11.soruda neden 12:00 ı kattık

  • 21 Mart ve 23 eylül günü güneş doğduktan tam 12 saat sonra batacağı için

    • Berk

      Çok sağolun

  • sevgi

    şu soruda bana yardım edebilir misiniz? 10 derece batı boylamındaki bir noktada yerel saat 09:00 iken 75 derece batı boylamındaki bir yerde yerel saat kaç olur? Lütfen çok acil!!!

    • 75 – 10 = 65 boylam farkı
      65 x 4 = 260 dakika zaman farkı (4 saat 20 dk)
      75 batı daha batıda olup 10 B’ye göre saati daha geri olur
      09:00 – 04:20 = 04:40 (daha güneş doğmamış 🙂

  • Cagfas

    21 mart tarihinde 15 doğu boylmında 6.00 da doğan güneş batı boylamında kaçta batar

    • Kaç batı boylaminda soruyu eksik yazmışsın.

  • Cagfas

    15 batı boylamı hocam

    • 15 + 15 = 30 boylam farkı
      30 x 4 = 120 dakika (2 saat) yerel saat farkı olur
      15 doğu boylamında 06:00 da doğarsa 2 saat sonra 15 batı boylamında doğar.
      15 batıda 08:00’da güneş doğar. 21 mart tarihinde 12 saat gündüz süresi olduğu için doğan güneş 12 saat sonra batacaktır. 08:00 + 12:00 = 20:00 da batar.

  • yusuf

    1 ile 3 soruların cevabı nedir

    • Çözüm yazısına tıklayarak görebilirsin

  • ömer

    hocam bir sorum olacak

  • Buse

    Hocam şu soruda yardımcı olur musunuz ?

    • Dünya yuvarlak olduğu için kanadaya gitmenin iki yolu vardır. 75D + 75 B = 150 boylam yol alır. Diğer taraftan giderse; 75 doğudan 180 tarih değiştirme çizgisine, ordan 75 Batı boylamına bu durumda 210 boylam geçer ki bu uzun olan yoldur.

      75 + 75 = 150 boylam farkı,
      150 x 4 = 600 dk = 10 saat kısa yol ???

      210 x 4 = 840 dk = 14 saat uzun yol. ???

      Evet ne diyoruz soru hatalı

      • Buse

        Çok teşekkürler hocam emeğiniz için 🙂

  • metin

    Soru – 16.
    A) L noktası 17. saat diliminde yer alır. yanlış değil mi

    • 105 / 15 = 7
      24 – 7 = 17. saat dilimi yanlışlık yok.

  • anonim

    hocam güneş doğuş batış soruları yazarmısınız yada eklermisiniz ilginize tesekkürler…

    • Birkaç saate eklemeye çalışırım şu anda musait değilim

      • anonim

        tamam hocamm çook teşekkür ederim ilginize sizin sayenizde ödevlerimizi yapıyoruz tekrar tesekkürler 🙂

      • celalettin

        merhaba arkadaşlar 13 B boylamında bulunan bir merkezde yerel saat 14.20 iken yerel saatin 18.40 olduğu boylam hangisidir ?

        • 18:40 – 14:20 = 04:20

          4 saat 20 dakika toplamda 260 dakika olur.

          260 / 4 = 65 boylam farkı

          18: 40, 14:20 ye göre ileri bir saat olduğu için aradığımız boylam 13 B ye göre 65 boylam dogudadir.
          Cevap ta: 52 Doğu boylamidir

  • ogrencı

    10 tane ulusal saat sorusu yazarsanız coook sevinicem bulamıyorum

  • Doğukan Dinler

    Hocam 10 Tane Ulusal 20 Tane Güneşin Doğuş Batışıyla İlgili Soru Lzm Proje Ödevimiz Cuma Günü Son

  • berkay

    hocam lütfen 20 tane ulusal saat sorusu çözermisiniz?

    • Çalışmalar devam ediyor bitince yayınlayacağım

  • ziyaretçi10

    Ekvatorla başlangıç meridyeninin kesiştiği yerde bulunan Kadir güneşin tepe noktasına çıktığını görüyor.Aynı anda güneşin henüz battığı boylama göre yaklaşık kaç km uzaklıktadır ?

    • Bu kadir nereden çıktı bilmem yinede çözelim. Tepe noktası ile henüz batan yer arasında 90 derecelik boylam farkı bulunur. Ekvator üzerinde ardışık iki boylam arasında 111 km mesafe bulunduğu için 90 x 111 = 9990 km.

  • Şehname

    1. Sorunun d şıkkı nasıl doğru oluyor

  • ziyaretçi

    coğrafya ödevlerimde çok yardımcı oluyorsunuz sağolun

  • Begum

    Gercekten de cok guzel bir site. Odevim icin cok yardimci oldunuz tesekkurler. Ayrica yorumlara ve sorulara geri donmeniz cok iyi. Sizin gibi ogretmenler kaldi mi hocam 🙂 😀

  • ilknur

    hocam 50 tane 2.soru tipine örnek verirmisinzi lütfen acil bir tane verin ben ona göre yaparım hocam acillll 🙁

  • adsız

    hocam24 saatten 13 saat 15 dk çıktımı kaç kalır acilllllllllllllllllllllllllllllllllll

    • 24 saat 23:60 olarak yazarsak daha kolay çıkarma yaparız,
      23:60
      13:15
      ———–
      10:45 olur.

  • yiğit

    hocam çok iyisiniz 🙂

  • adsız

    21 mart tarihinde 30 derece doğu boylamı üzerindeki İzmit’te Güneş doğduktan, 8 saat sonra Güneş’in battığı boylam aşağıdakilerden hangisidir?

    • izmit’te ve dünyanın her yerinde bu tarihte güneş 06:00 da doğar 18:00 da batar. Güneş 6 da doğduktan 8 saat sonra izmit’te saat 6 + 8 = 14:00 olur. Aynı anda güneşin battı yerde saat 18: 00 dir. Yani izmit’ten 18 – 14 = 4 saat ilerde olan boylamı bulmamiz gerekiyor. 4 x 15 = 60 boylam doğuya gitmeliyiz. ( 15 boylam 1 saatlik fark oluşturur ) 30 + 60 = 90 doğu boylamıdır cevap.

      • adsız

        hocam vakit ayırıp cevapladığınız için çok teşekkürler bir iki sorum daha olacaktı…. 1. Bir ülkede 30 doğu boylamının yerel saati ortak saat olarak kullanılmaktadır.Aynı ülkede bir merkezde Güneş tam tepe noktasına geldiği an saat 11.00 i gösterdiğine göre bu merkez hangi boylam üzerinde yer alır? a)15 doğu b)30 doğu c)45 doğu d)60 doğu e)75 doğu

        • Kolumuzdaki saat ortak saati gösterir yani 30 doğu boylamina saatini. Bulunduğumuz yerde ise güneş tam tepe noktasinda demek saatin 12 olduğunu gösterir. 30 D boylamindan 1 saat ileride (doğuda) olan boylam istenmektedir.
          60 / 4 = 15
          30 + 15 = 45 doğu boylamı olur.

  • adsız

    a) 90 batı b)150 batı c)90 doğu d)70 doğu e)20 batı

  • adsız

    2. 30 doğu boylamında yerel saat 20.00 ,günlerden salı iken 105 doğu meridyenindeki bir yerde yerel saat ve gün nedir? a)15.00 salı b)19.00 çarşamba c)01.00 çarşamba d)24.00 salı e)02.00 salı

    • Doğuya doğru saatler ilerler bu ilerleme 24:00 ı aşarsa gunude 1 gün ileri alırız.
      105 – 30 = 75 boylam farkı oluşturur.
      75 x 4 = 300 dk = 5 saat
      20 + 5 = 25 (24 ten sonrasını aliriz)
      25 – 24 = 01:00 günlerden artık çarşamba
      Cevap: C

  • YağmurG.

    Deniz kıyısında yer alan A noktası ile dağın zirvesinde yer alan B noktası arasındaki yükselti farkı 2000 metre, A ile B noktaları arasındaki yatay uzaklık 10km’dir. Buna göre bu iki nokta arasındaki eğim yüzde kaçtı? Ben cevabı 10 buluyorum cevap anahtarı 20 diyor sanırım bir yanlışlık yapıyorum.
    Çözerseniz sevinir:)

    • Eğim = h . 100 / L
      E = 2000 x 100 / 10 000 (10 km’yi metreye çeviririz. 000 sıfır ekleriz)
      E = 200 000 / 10 000
      E= 20% olarak bulunur.

      • YağmurG.

        Teşekkür ederim :))

  • YağmurG.

    1/500 000 ölçekli bir haritada, X noktası ile Y noktası arası 6cm dir. X noktasının yükseltisi 150 metre, Y noktasının ise 1350 metredir. Buna böre X ve Y noktaları arasındaki eğim kaçtır?

    • ilk önce X ve Y arasındaki gerçek uzaklığı (GU) bulmamız gerekir.

      GU = HU x Öp (ölçek paydası)
      GU = 6 x 500 000
      GU = 3 000 000 cm
      GU = 30 km

      E = h . 100 veya 1000 / L
      E = 1350 . 100 / 30 000 (metre)
      E = 135000 / 30 000
      E = % 4.5 (binde 45) tir.

  • YağmurG.

    Aynı yükseklikten başlayıp bir dağın zirvesine çıkan beş yolun ortalama eğimleri sırasıyla
    1. %9
    2. %15
    3. %23
    4. %30
    5. %45
    Buna göre, bu yollardan hangisinin kuş uçumu uzunluğu daha fazladır ve sebebi?

  • YağmurG.

    A noktasının boylamı 20B ve yerel saati 13.40, B noktasının yerel saati ise 16.00 olduğuna göre, B nin boylamı nedir? Bu arada A ve B noktalarının boylam dereceleri farklı.
    Ben cevabı 35 D buluyorum fakat yalnış çıkıyor.

    • 16:00 – 13:40 = 02:20 saat farkı
      2 saat 20 dk toplamda 140 dakikadır.
      140 ÷ 4 = 35 boylam farkına eşittir.

      Yani aradığımız boylam dogudadir yerel saati ileri olduğu için

      20 B den 35 boylam doğuya gittiğimizde 15 Doğu boylamina ulaşırız.

      20 B den 20 gidersek 0 başlangıç boylamina varırız. Daha 15 boylam var 15 doğuya gidersek 15 D boylamina ulasiriz

  • YağmurG.

    M noktası 170 dogu, K ise 150 batıda. M noktasında yerel saat 22.25 ise, aynı gün K noktasında yerel saat kaçtır?

    • 170 + 150 = 320 boylam farkı
      320 × 4 = 1280 dakika yerel saat farkı
      1280 dk = 21 saat 20 dk
      22:25 – 21:20 = 01:05 olur

      • YağmurG.

        çok teşekkür ederim 🙂

  • Öykü Hiphoplife

    arkadaşlar lütfen yardımcı olun çözemiyorum çıldıracam.
    23 Eylülde Türkiyenin en doğusunda güneş 6:00da doğuyorsa en batısında kaçta batar?

    • Cildirmaya gerek yok. ilk önce bilmen gereken Turkiye’nin en Doğu ve batı boylamlarının dereceleri.

      En batıda 26 Doğu boylamıdır
      En doğuda ise 45 Doğu boylamı yer alır

      45 – 26 = 19 boylam farkı
      19 × 4 = 76 dk zaman farkı oluşur

      En doğuda güneş 6da doğar sa 12 saat sonra da batar. (23 eylül olduğu için) yani en doğuda güneş 18:00 da batar.

      76 dk sonra yani 1 saat 16 dk sonrada en batıda güneş batar.

      Cevap= 18:00 + 01:16 = 19:16’dır.

      • Öykü Hiphoplife

        hocam bende aynısını yapmışım saatlerce çalışıp bulamamak sıkmıştı teşekkür ederim demekki cevap şıkları yanlış elinize sağlı

        • Cevaplar her zaman doğru olmayabiliyor. iyi çalışmalar

  • iyecik

    çözemediğim bir soruda yardımcı olur musunuz? soru: Aynı meridyen üzerinde yer alan k ve l noktaları arasındaki uzaklık 6549 km’dir. K noktası ekvator üzerinde olduğuna göre, Y noktası hangi paralel dairesi üzerinde yer alır?

    • Aynı enlem ler üzerinde bulunan noktaların arasında kaç paralel aralığı olduğunu anlamak için verilen uzaklığı 111 e böleriz.

      6549 / 111 = 59

      Yani K ekvator (0) üzerinde olduğuna göre L noktası 59 kuzey veya güney paraleli üzerinde olmak zorundadır. iyi geceler

  • MisLina Güney Özer

    33 doğu ankarada öğlen yaşanırken 29 istanbulda saat kaç olur ?

    • Yani 33 derece üzerinde bulunan Ankara’da saat 12:00 iken, 29 Doğu boylamı üzerinde bulunan İstanbul’da saat kaçtır? Cevap:

      33 – 29 = 4 boylam farkı
      4 × 4 = 16 dakika zaman farkı
      istenen batıda olduğu için yerel saati daha geri olur, bunun için;
      12:00 – 00:16 = 11:44 İstanbul’un saati

  • ece

    Hocam bu koordinat soruları tam olarak nasıl çözülüyo neye dikkat etmemiz lazım ? Şu soru mesela nasil oluyo

    • Sorunun cevabı D seceneğidir. Cevabı açıklamadan ziyade sana tavsiyem paralel ve meridyenlerin özelliklerine güzelce calismandir. Özelliklerini anladığın zaman çözemeyeceğin soru olmaz. Aslında koordinat sistemini anlamaya yönelik bir çalışma yapsam iyi olacak. En kısa zamanda buraya da linki eklerim. İyi çalışmalar

      • ece

        Teşekkurler hocam

  • gül

    size bi sorum var ocak ayında diyarbakırda yere dikilen bir çubuğun en kısa golgesinin oluştuğu anda türkiyenin ortak saati 11.20dir. buna gore diyarbakır hangi boylam üzerindedir

    • Ocak ayında 30 Doğu (izmit) boylamı Türkiyenin ortak saati olarak kullanılır. Yani izmite saat 11:20 iken Diyarbakır da saat 12 dir.

      12:00 – 11:20 = 00:40 dakika
      40 ÷ 4 = 10 boylam farkı

      Diyarbakır’ın saati (yerel saati) ileri olduğu için 10 boylam daha doğudadir.
      30 + 10 = 40 doğu boylamıdır cevap.

  • KUBRA

    HOCAM GUNES SAATI HESAPLAMALRI NE YA ?GERCEKTEN BULAMIYORUM

    • Gerçekten bende bilmiyorum bakmak lazim

  • Eda

    20 temmuz gunu 36 dogu boylaminda bulunun amasyada yerel saat 10.05 iken,Türkiyenin ortak saati kaçtır? Hocam sorum bu şimdiden teşekkürler

    • 20 temmuzda 45 Doğu boylamı nin yerel saati Türkiye için ortak saat olarak kullanılır. 36 doğu boylaminda saat 10:05 iken 45 doğu boylaminda saat kaçtır?

      45 – 36 = 9 boylam farkı
      9 × 4 = 36 dakika zaman farkı

      45 daha doguda olduğu için 36 dk eklenir

      10:05 + 00:36 = 10:41

      Türkiye nin ortak saati 10:41 dir.

  • Eda

    Hocam soruma bakabilirmisiniz

    • A) Dünyanın şekline bağlıdır.
      ((B)) Üstteki soruda dediğim gibi dinamik basınçlar dünyanın hareketinden meydana gelir.
      C) Dünyanın şekline bağlıdır.
      D) Dünyanın şekline bağlıdır.
      E) Dünyanın şekli. ( Güneş ışınlarının düşme açılarını ve sıcaklığa etkisinden)

  • Eda

    Hocam bu soru:(

    • Cevap C’dir çünkü; Ekvator ve kutuplar dışında oluşan basınç merkezlerinin oluşumu dinamik kökenli yani Dünya’nın günlük hareketine bağlı olarak oluşur.

  • Eda

    Hareket sorusu hocam

    • X kentinde gölge boyunun sıfır olması için yerel saatinin 12:00 olması gerekir. Saatle ilgili bir bilgi olmadığı için A’ya kesin olarak doğrudur diyemeyiz.

      B) Y ve Z aynı paralel üzerinde oldukları için çizgisel hızları aynıdır.
      C) Bu tarihte dünyanın her yerinde gece – gündüz süresi aynıdır.
      D) 75 – 45 = 30 x 4 = 120dk. olur doğru
      E) Bu tarihte dünyanın her yerinde gece – gündüz süresi aynıdır.

  • Eda

    Hocam ben b şıkkı yapmıştım

    • Soru soran güzel sormuşta cevaplar tam bir saçmalık. Eğer Eksen eğikliği 75 derece olsaydı dönenceler 75 derece enleminden geçer ve:

      A) Güneş ışınları daha geniş alanlara dik gelirdi.
      B) Ekvator şimdikine göre daha az ısınırdı.
      C) Türkiye’de yaz sıcaklıkları bu güne göre daha fazla olurdu.
      D) Aydınlanma çemberi kutuplara doğru yaklaşırdı.
      E) Eksen eğikliği artardı.

      Hangisi gerçekleşmezdi? A, B, C sorunun üç cevabı vardır. Sende yanlış yok.

      • BALIKLI GÖL

        Sou doğru.Aydınlanma çemberi 75 dereceye inmiş.Yani dönence 15 derece. 15+75 = 90
        A)Dönence 15 derece olursa güneş ışınlarının dik geliği alan daralırdı. 15 k ve 15 g arası.
        B) Güneş ışığı 23 27 e çıkmayacak en fazla 15 derece uzaklaşacak ekvatordan.Yani ekvtor şimdikinden daha sıcak olacak
        C)36 – 42 derecede olan türkiyeye güneş ışığı daha eğik gelecek.Şimdi 23 27 dik geldiğine göre 15 derecede kaldığında türkiyeye daha eğik gelecek türkiye yazın daha az ısınır kışın daha az soğur
        D)Aydınlnma çemberi 66 33 geçiyor. 75 dereceden geçtiğinde 90 daha yakın olur.
        E) Eksen eğikliği azalırdı. 75 dereceden geçen aydınlanma çemberi 90 -75 =15 yani dönence 15 derece olur.Eksen eğikliği azalırdı..

        SORU DOĞRU CEVAP E ŞIKKI

        • Soruyu yanlış algilamisim. Açıklamaniz için teşekkürler

  • Eda

    Hocam kalıcı kar sınır sorularında hangi bilgiye sahip olmam gerekiyor ve orman üst sınırı sorularında.Kitaplarda bir şey bulamıyorum

    • Kalıcı kar alt sınırı, orman üst sınırı, yerleşme üst sınırı vb sınırlar Ekvator dan kutulara doğru düşer. Bu bilgi birçok soruyu çözmek için yeterlidir

  • nazlı

    Gündüz süresinin 14 saat olduğu bir günde güneş 120 derece batı boylamı üzerinde en yüksek noktadayken aşağıda verilen meridyenlerin hangisinde güneş hiç görünmez?

    A-140 derece doğu
    B-180 derece
    C-170 derece batı
    D-50 derece doğu
    E-170 derece doğu

    • gündüz süresi 14 saat ise güneş;
      12 – 7 = 05:00 da doğar
      12 + 7 = 19:00 da batar

      120B de öğle vakti iken (7 x 15 = 105 derece doğu ve batısında güneş görünür.)

      135D —180——— 120B ————–15B
      arasında güneş görülür bunun dışında kalan yerlerde güneş gözükmez yani gecedir.

      Cevap D seçeneğidir. Diğer verilenler bu enlemler arasındadır.

      • nazlı

        teşekkür ederim hocam

      • ugur

        süpersiniz kadir hocamm

  • ONUR

    hocam gece süresi 9 saat 40 dakika olan bir noktada güneş saat kaçta batar ?

    • Gün süresi 24 saat
      Gece Süresi 9 saat 40 dakika ise
      Gündüz süresi = 23:60 – 09:40 = 12:20

      Günüz süresi 2 ye bölünür;
      12:20 / 2 = 06:10

      Batış saati istenirse 12:00 a eklenir
      Doğuş istenirse 12:00 dan çıkarılır.

      12:00 + 06:10 = 18:10 da güneş batar

  • 1 saat 15 boylama eşittir.
    4 saat ise 4 x 15 = 60 boylama.

    Başlangıç meridyeninden (0) 4 saat doğusunda yani 60 derece doğu boylamı üzerinde yer alır. + saat geri deseydi batıya doğru giderdik ileri dediği için doğuya. İyi günler

  • Los Angles’tan Tokyo’ya gitmek için sürekli batıya giderse saati geriye, tarih değiştirme çizgisini aşacağı içinse günü bir gün ileriye almak zorunda kalır.

  • Funda

    100 derece batı meridyeni hangi saat dilimleri arasındadır?

  • Meryem

    Gündüz süresinin 10 saat olduğu bir günde 15 batı boylaminda güneş saat 10.40 da doğarken Türkiyenin en dogusunda güneş kaçta batar ? (45 doğuya göre )

    • Gündüz süresi 10 saat olduğu belirtildiği için.

      15 B güneş 10:40’da doğarsa 45D de kaçta doğar onu bulup üstüne 10 saat daha ekleriz.

      45 + 15 = 60 (derece) boylam farkı
      60 x 4 = 240 dk (4 saat)
      Yani güneş 45 doğu boylamında 4 saat önce doğar. (15 B boylamına göre) Çünkü doğuda güneş erken doğar erken batar. Yerel saat ile karıştırmayınız.

      10:40 – 04:00 = 06:40

      10 saat sonrada batacağı için
      06:40 + 10:00 = 16:40
      Cevap: 16:40 olur.

  • Meryem

    Tesekkur ederim hocam. Bi sorum daha olacaktı 20 batı boylaminda saat 20.30 15 mayıs salı günü iken 95 doğu boylaminda yerel saat ve tarih nedir ?

    • Merkezlerden biri batı diğeri doğu boylamında olduğu için;
      20 + 95 = 115 boylam farkı
      115 x 4 = 460 dk (7 saat 40 dk)

      Yerel saati istenen merkez daha doğuda olduğu için;
      20:30 + 07:40 = 28:10

      24:00’ı aştıktan sonra günü bir gün ileri alır 24 saatini sileriz;
      28:10 – 24:00 = 04:10 (sabaha doğru) ve günlerden 16 Mayıs Çarşamba olur.

      • Meryem

        Teşekkür ederim hocam

  • Diba

    Hocam rica etsem bu sorunun cevabını paylaşabilir misiniz? Acilen. Yarın coğrafya sınavımız var. soru 10

    • Sorunun soru kökü ve seçeneklerin yarısı görünmüyor

      • Diba

        Prdon hocam soru 7.

    • Uçaklardan biri en az boylam geçmeli ki yerel saati ileri olsun. Bu uçakta Ekvatora en yakın olandır yani 1. 5 numaralı uçağın hareket ettiği enlem üzerinde boylamlar arası mesafeler dardir. 1000 km hareket ettiğinde 1 numaraya göre daha fazla enlem geçer ve vardığı yerde yerel saat en geridir.
      Cevap: A

  • kübra

    hocam 40 derece huzey enlemindeki ankarada gündüz süresinin 14 saat olduğu bir günde güneş yerel saatle kaçta doğar ve kaçta batar? çok acillllllllllll yarın coğrfya sınavım var

    • Bu tür sorularda gündüz suresini 2 ye böler 12 ye ekler ve çıkartırsınız. 12 den çıkarınca doğuş saatini 12 ye eklenince batış saatini bulursun. Yani

      14 / 2 = 7
      12 – 7 = 5 güneşin doğuş
      12 + 7 = 19 güneşin batış saatidir. İyi çalışmalar

  • aslı

    Hocam iyi akşamlar.Yerel saat hesaplamalarında doğuya gidildikçe ekleme yapılırken güneşin doğuş ve batış hesaplamalarında çıkarma yapılıyor.Bu noktada meridyenlerin ayrı ayrı yerel saatleri değil güneşin doğuş saatinin verildiği meridyenin yerel saati mi baz alınıyor?Örneğin 7.00 da güneşin doğduğu başlangıç meridyeninin yerel saatine göre 6.56 1 derece doğu boylamı için güneşin doğduğu saattir ve bu boylamın yerel saati güneş doğduğunda 7.00 dır

    • Burasi herkez tarafından karıştırılır. Yerel saatte dediğiniz gibi doğuya giderken ekleme batıya giderken çıkarma yaparız. Burada kural saatlerin doğuda ileri batıda geri olmasıdır. Doğar batar sorularında ise tam tersi işlem vardır. Bunun sebebi ise güneşin doğuda erken doğması veya batması, batıda geç doğup batmasidir.
      Ornek; 10D boylamin da güneş 07:00 da doğarsa 9D 4 dk sonra 8D de 8 dk 0 da ise 40 dk sonra doğacaktır. Çünkü batıdaki merkezler güneşi daha sonra görürler. Başka bir örnek yilbasini ilk önce doğudaki ülkeler sonra batıdaki ülkeler kutlar. Yada güneşi ilk önce Doğu illeri karşılarken son olarak batı illeri ugurlar gibi.

  • Umut

    Hocam bu soruyu cevaplar misiniz,29 doğu boylamında ve 41 kuzey paralelinde yer alan İstanbul da 21 haziran da güneş saat 05:40 ta doğmuştur.İstanbul un üzerinde bulunduğu meridyen güneşin karşısından saat 13:10 da geçtiğine gore bu tarihte İstanbul da kaç saat gündüz yaşanmıştır??

    • 13:10
      05:40
      -______
      07:30 gündüz süresinin yarısı olur. Güneşin batmasinada bir o kadar süre vardır. 7:30 + 7:30 = 15 saat gündüz süresi, 9 saat gece süresi olur.

  • burcu

    Hocam bir şey sormak istiyorum şimdi biz antimeridyen kisimlarinda saat hesaplamaları yaparken nasıl yapiyorduk mesela 170 d salı gunuyken 170 b da hangi gün oluyor normalde doğuda olan daha ileride oluyor e biz asıl meridyen e gore hesaplamamiz gerekiyor dimi yanı 170 d antimeridyenin karşılığı 10 b o zaman 170 d daha mi geri oluyor

  • Ayşe

    Cevabini yazabilirmisiniz rica etsem

    • 14400 / 360 = 40 km bu o paralel üzerinde bulunan ardışık iki Meridyen arasındaki mesafe olup 4 dk eşittir.

      800 / 40 = 20 aralık olduğuna göre
      20 × 4 = 80 dk yani 1.20 saat olur.
      Cevap: B

  • Hatice

    Bu site çok iyi sayeniz de tüm ödevlerimi burda yapıyorum

  • Paralellerin uzunluklari Ekvator dan kutuplara doğru azalır. Sadece ekvatorda iki boylam arası 111 km iken kutuplara doğru bu aralıklar küçülür. Ekvator dışında kalan paralellerin aralık değerlerini ya ekstradan vermeleri gerekir yada toplam paralelin uzunlugunu. Toplam paralel uzunluğu verildiğinde onu 360 a bolmemiz gerekir ki her bir boylam arasını bulabilelim.

    111 km olayı nerede olur?
    1) Paralel olarak sadece Ekvator üzerinde.
    2) Bir boylam üzerindeki paralel aralıklarında (paraleller arası mesafe 111 km sabittir değişmez.)

  • Yine erken doğar erken batar ama saat değişir.

    • muhammed

      Selam cok teselkurler

  • Fatma

    Hocam kolay gelsin rica etsem ekteki dosyadaki sorunun cevabini ogrenebilirmiyim
    Fatma

    • Aradaki zaman farkından yola çıkarak Ankara’nın boylam derecesine ulaşılır.
      12:20 – 11:44 = 00:36 dk

      36 dakikalık zaman farkı kaç boylam farkını oluşturur onuda 4’e bölerek buluruz.

      36 / 4 = 9 boylam farkı

      Ankara’nın yerel saati Artvin’in yerel saatinden daha geri olduğu için Ankara, Artvin’e göre daha batıdadır. (Artvin’e göre 9 boylam batıda)

      42 – 9 = 33 Doğu boylamı üzerindedir.

      Daha doğuda olsaydı 9’u eklerdik.

      İyi çalışmalar.

  • K da güneş doğduktan 14 saat sonra L de batıyor demek,
    K da güneş battıktan 2 saat sonra L de batmış demektir. 21 martta gündüz süresi 22 saattir buna dikkat.

    K ve L arasında 2 saat zaman farkı olduğunu anladiktan sonra güneşin L de daha geç batmasindan dolayi L daha batidadir deriz. İki merkezin tam arasında 30 doğu boylami varsa

    L 15D boylami
    K 45D boylami üzerinde yer alır.

  • yusuf

    hocam 50 derece meridyeninde yerel saat 22.00 günlerden perşembedir.50 derece doğu meridyeninde gün ve yerel saat kaçtır ? hocam cok acil lütfen yarın sınavım var ve buna benzer bi soru sorulacak hemen cewaplarsanız cok sewinirim

    • Boylamlar farklı yarım küre lerde olduğu için toplarız

      50 + 50 = 100 boylam farkı

      Aradaki zaman farkını bulmak içinse boylam farkını 4 ile çarparız.

      100 × 4 = 400 dk ( 6 saat 40 dk)

      50 Doğu boylami daha doğuda olduğu için Yerel saati 50 bati boylamina gore 6 saat 40 dk ileridir. Bunun için 22.00 a ekleriz.

      22:00 + 06:40 = 28:40

      24:00 dan sonra yeni bir güne girip saatler sifirlandigi için 24 saatini sileriz ve sonuç

      04:40 ve günlerden cuma olur.

  • İrem

    Türkiyenin en doğusu ile Greenwich arasında kaç dakikalık zaman farkı vardır?

    • Türkiyenin en doğusu 45, greenwich 0 dereceler üzerinde arada 45 boylam fark var. Her derece 4 dk olduğuna göre
      45 × 4 = 180 dakika fark olur.

  • Sena Çan

    hocam özenle tüm öğrencilere cevap vermişsiniz. Gerçekten çok teşekkürler ne desem az sağolun

    • Dilim döndüğünce cevap vermeye çalışıyorum. Teşekkürler 🙂

  • Ertuğrul

    Ekvayot uzerinde yer alan x merkezinde yerel saat 15.40 tir.
    Buna gore ayni enlem uzerinde 5883 km daha doguda yer alan y merkezinin yerel saati kactir

    • 5883 ÷ 111 = 53 boylam farkı
      53 × 4 = 212 dk (3 saat 32 dk) zaman farkı

      Doğuda saatler daha ileri olacağı için bu zaman farkını 15:40 a ekleriz ve sonuç çıkar

      15:40 + 03:32 = 19:12 olur

  • Van65

    Ankarada gündüz suresinin geceden 6 saat daha fazla olduğu bir günde güneşin batış saati kaçtır ? Hocam teşekkürler acil cevaplarsaniz sevinirim

  • Van65

    Soru

    • Gündüz süresi geceden 6 saat fazla ise; 15 saat gündüz, 9 saat gece yaşanıyordur. 15 saat gündüzün yaşandığı bir günde güneş kaçta doğar kaçta batar? 15’i 2’ye böleriz (7:30)

      12 + 07:30 yaparsak batış saatini = 19:30
      12 – 07:30 yaparsak doğuş saatini = 04:30 buluruz.

      İyi çalışmalar.

  • dudu

    hocam acil yardımcı olabilirmisiniz . 49 derece doğu boylamında tarih 7 nisan, yerel saat 02.40 iken, aynı anda 39 derece batı boylamında tarih ve yerel saat nedir?

    • 49 + 39 = 88 derece boylam farkı
      88 x 4 = 352 dakika zaman farkı (5 saat 52 dk)

      Batıda saatler geri olduğu için 5 saat 52 dk düşeriz.

      02:40 – 05:52 = 20:48 olur. Bu nasıl oluyor diye sorabilirsin doğal olarak.
      2 saat 40 dk geri gidersen gece yarısına (00:00) ulaşırsın. 3 saat 12 dk daha geri gidersek 20:48’e ulaşmış oluruz.

      02:40
      03:12
      ———-
      05:52 toplamda

      • dudu

        hocam ilginiz için çok teşekkürler..kolay gelsin

  • ankara06

    Hocam bana da yardımcı olur musunuz?Bir merkezde güneşin doğuşundan 5 saat sonra öğle vakti yaşanıyorsa bu merkezin gündüz zunluğu kaç saattir?

    • doğuşundan öğle vaktine geçen süre 5 saat ise,
      öğle vaktinden batışına geçen sürede 5 saattir.
      5 + 5 = 10 saat olur gündüz süresi

      • Ankara06

        Tesekkür ederim hocam.

  • muhammed

    Türkiye’de yerel saat kullanılsa, 42° doğu boylamında yer alan Siirt’te yerel saat 14.12 iken, 28° doğu boylamındaki Balıkesir’de yerel saat kaç olur?

    • ilk önce boylam farkını bulur, 4 ile çarpar istenen doğuda ise ekler, batıda ise çıkararak sonucu buluruz. Yani şöyle;

      42 – 28 = 14 boylam farkı
      14 x 4 = 56 dk zaman farkı

      İstenen 28 doğu boylamının yerel saatidir ve 42 doğuya göre batıda kalır. Batıda saatler daha geri olduğu için zaman farkını çıkartıyoruz.

      14:12 – 00:56 = 13:16 (Balıkesir’in yerel saati)

  • hatice

    10-49 derece doğu boylamında tarih 7 Nisan, yerel saat 02:40 iken, aynı anda 39 derece batı boylamında tarih ve yerel saat nedir ?

    • Bu soruyu 3. defa cevaplıyorum 😀

      49 + 39 = 88 derece boylam farkı
      88 x 4 = 352 dakika zaman farkı (5 saat 52 dk)

      Batıda saatler geri olduğu için 5 saat 52 dk düşeriz.

      02:40 – 05:52 = 20:48 olur. Bu nasıl oluyor diye sorabilirsin doğal olarak.
      2 saat 40 dk geri gidersen gece yarısına (00:00) ulaşırsın. 3 saat 12 dk daha geri gidersek 20:48’e ulaşmış oluruz.

      02:40
      03:12
      ———-
      05:52 toplamda

  • muhammed

    hocam eywallah. bence sizde kendi youtube kanalınızı açın videolar koyun. bolece abone sayınız 100 000 i gecerse youtube sayesinde para kazanabilirsiniz. 😉

    • Öneriniz için teşekkürler. Yazmak daha kolay geliyor bana. Uzun zamandır aklımda ancak bir türlü başlayamadım.

  • Yusufhan Kırkeser

    hocam iyi günler öncelikle 🙂
    ”Uluslararası saat dilimleri, ülkeler arasındaki ilişkilerin sağlıklı yürütülebilmesi için belirlenmiştir.Bunun için her 15 meridyen bir saat dilimi olarak kabul edilmiştir.”
    Buna göre,yaklaşık 116°D-180°D meridyenleri arasında bulunan Okyanusya Kıtası’ndan kaç saat diliminin geçmesi beklenir?

    A)2 B)3 C)4 D)5 E)6

    • 180 – 116 = 64

      64 / 15 = 4 küsür. Cevap C’dir.

      • Yusufhan Kırkeser

        aynen yaptığınız şekilde yaptım fakat cevap anahtarı D şıkkı 5 diyor.Acaba yanlış mı yaptım diye sormak istedim

        • Soru kökünden verilen “her 15 meridyen” ifadesi farkı bul 15e bol demek istiyor. Bu yönlendirmeye rağmen söyle de yapmış olabilirler. Okyanusya uzerinden 120, 135, 150, 165, 180 boylamları geçmektedir. Bunlarda sırasıyla 8, 9, 10, 11 ve 12. ulusal saat dilemleridir. Bu durumda 5 dilim olur. Fakat sorunun mantığına istediği cevap ilk çözümümde olduğu gibi 4 olmalıdır.

  • Burak

    Topoğrafya haritaları hem fiziki hemde beşeri özellkik gösterir.
    D-Y ?

  • Burak

    Aralarında 60 derece fark bulunan iki kent arasında ————– saat farkı vardır?

  • Burak

    Türkiye ortak saat için kışın ————- meridyenini, yazın ————– meridyenlerini kullanır.

    • 30 – 45

      • Burak

        Çok teşekkürler 😀

  • Burak

    Meridyenlerin kutuplarda birleşmesinin nedeni ———- dir.

  • Burak

    Gerçek alanları fazla izdüşüm alanı az olan ülkeler engebeli ülkelerdir.
    D-Y ?

  • Yanlış olur (1443)

  • Serhan

    Doğu batı yönünden geniş alan kaplayan ülkelerin yerel saat farkı fazladır.
    D-Y ? Teşekkürler 🙂

  • 18 + 20 = 38 boylam farkı
    38 × 4 = 152 dk ( 2:32)
    Batıda yerel saat geri olduğu için
    20:45 – 2:32 = 18:13

  • 75 – 60 = 15 boylam farkı
    15 × 4 = 60 dk
    Doğuda güneş erken doğar o yüzden 1 saat erken doğacak saat 04:00 da

  • Ekvatorda iki boylam arası 111 km dir. Zaman farkı da 4 dk. Yani 4 dk zaman 111 km ye eşittir. 2 saat 40 dk = 160 dk
    160 ÷ 4 = 40
    40 × 111 = 4440 km olur.

  • defne

    Ekvatordan kutuplara doğru iki meridyen arası mesafe ………
    A) Artar B) Azalır C) Değişmez

    Cevaplarsanız çok sevinirim 🙂

    • Dunyanin şeklinden dolayi meridyenlerin arası mesafe ekvatordan kutuplara doğru daralır (azalir). Kutuplar da birleşirler.

  • Kemal

    Hocam boylam ile meridyen arasındaki fark ne? yoksa aynı şeyler mi bir türlü anlayamadım

    • Boylam ve meridyen bir birinden farklı olsada biz genelde ikisini aynı anlamda kullanırız. Farkı ise meridyen toplamda 360 adettir. Boylam ise meridyenle ifade edemediğimız noktaları daha Hassa gösteren çizgiler dir. Sadece saat kullansaydik saat , 2 , 3 diyebilirdik. Dakika hatta saniye sayesinde çok daha dogru zaman belirtebiliriz. İşte dakika ve saniyenin yerini boylam alır.

  • ceyhun

    Hocam bakarsanız sevinirim
    21 haziran tarihinde aşağıda paralel numaraları verilen merkezlerin hangisinde öğle vakti yatay düzleme konulmuş 2m lik çubuğun gölgesi en kısadır
    A)20 kuzey
    B)23 güney
    C)60 kuzey
    D)10 kuzey
    E)15 güney
    nedeninide yazar mısınız

    • 21 haziran tarihinde güneş ışınları 23 derece 27 dk enlemine dik gelir ve gölge oluşmaz. Bu enleme en yakın olan yerde gölge kısa uzak olanda ise gölge uzun olur. Verilenler den en yakın olan 20 kuzey enleminden olduğu için gölge bu enlem de en kisa olur.

      • ceyhun

        sağolun hocam

  • JANAKAT

    hocam bir tavsiye youtube kanalı açmalısınız 🙂

  • asdfg

    hocam gündüz süresinden hangi yarım kürede olduğunu anlamak mümkün mü ?

    • Mümkündür. Tarih verildiği sürece gündüz süresinden bir merkezin hangi yarım küre de olduğu anlaşılabilir. Tabii şu 2 tarih dışında: 21 Mart, 23 Eylül. Bu tarihlerde dünyada gece gündüz eşitliği yasanir. Dolayısı ile bir merkezin hangi yarım küre de olduğu bilinemez.

  • irem

    Doğusu ve batısı arasında 3 saat 20 dakika zaman farkı olan bir merkezin tam ortasında 10 derece Batı meridyeni geçmektedir.
    Buna göre bu merkezin en batısından ve en doğusundan geçen meridyenler aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir ?
    A)15 B – 15 D
    B)25 B – 25 D
    C)35 B – 15 D
    D)50 B – 35 D
    E)35 B – 35 D

    • 3 saat 20 dk = 200 dk
      tam ortada 10B olduğuna göre doğusuna ve batısına 100dk (100/4=25 boylam) gitmeliyiz.

      35B 15D

      olur. Cevap: C

      • irem

        Teşekkür ederim hocsm 🙂

  • Soruda Enlemin aynı, boylamların ise farklı olduğu söylenmiş. Alttaki çizime bakarsanız ne denmek istendiğini daha iyi anlarsınız. İyi çalışmalar.

  • her saat dilimi arasında 15 derecelik (1 saat) boylam farkı vardır.
    9 – 2 = 7 (saat dilimi = saat)

    Doğuda saatler daha ileridir.

    21:30 + 7:00 = 28:30
    28:30 – 24:00 = 04:30

    Saat : 04:30 gün olarak ise 24:00’ı aştığı için bir gün ileri yani günlerden artık perşembe olmuştur.

  • Furkan

    P noktasında yerel saat 02.40 iken R noktasında yerel saat 01.00 dır Buna göre P ve R noktaları arasında kaç boylam farkı vardır ?

    • 02:40 – 01:00 = 1 saat 40 dakika (100 dk)

      100 ÷ 4 = 25

      Cevap 25.

  • Hakan

    Bu soruyu yaparmisiniz hocqm

  • Selin

    Hocam 11. Soruda neden 360 a böldük

    • Çünkü her paralel üzerinden 360 adet boylam geçer. İki boylam arasındaki mesafeyi bulmak istiyorsam toplam uzunluğu verilen paraleli 360 a bölerim.

  • Fırlatma Koltuğu

    İki meridyen arası uzaklığın 90 km olduğu enlem üzerinde aralarında 2 saat 40 dk zaman farkı olan iki nokta arası uzaklık kaç km ?

    • 2 saat 40 dk toplamda 160 dk
      160 ÷ 4 = 40 boylam aralığı olur.
      Her aralık 90 km olduğuna göre
      40 × 90 = 3600 km olur.

  • Bahar

    21 haziranda turkiyedeki bir merkezde güneşin gün içindeki en yüksek konumuna ulaştığı anda türkiyenin ulusal saati 12.48’dir.

    Buna göre bu merkezin boyları kaçtır?

    • Ülkemizde gün ışığından daha çok yararlanmak (enerji tasarrufu yapmak) üzere yaz ve kış saati uygulamasına geçilir. Kış (geri) saati uygulamasında 30° Doğu Meridyeni’nin geçtiği İzmit’in yerel saati ortak saat olarak kullanılır. Kış saat uygulaması ekim ayının sonunda başlayıp mart ayının sonuna kadar devam etmektedir.
      Yaz (ileri) saat uygulamasında 45° Doğu Meridyeni’nin geçtiği Iğdır’ın yerel saati ulusal saat olarak uygulanır. İleri saat uygulamasında saatler 1 saat ileriye alınır. Yaz saati uygulaması mart ayının sonunda başlayıp ekim ayının sonuna kadar devam etmektedir.

      Bu bilgiler ışığında çözüme gelirsek;

      45 doğu boylamında saat 12:48 iken hangi boylamin saati 12:00 ( güneşin en yüksek konuma ulaştığı an) dir.

      İstenen boylamin saati daha geri olduğu için daha batidadir.
      12:48 – 12:00 = 00:48 dk
      48 ÷ 4 = 12 boylam farkı

      45 doğu boylamindan 12 boylam batıya gidersek cevap çıkar,
      45 – 12 = 33 doğu boylamı

      Not: artık bu tür sorular gelmeyecektir. Çünkü 2015 yılı itibari ile saatleri ileri geri alma uygulamasına son verilmiştir.

      • Bahar

        Teşekkürler

  • şeyda

    gece gündüz eşitliği yaşanan bir günde 55 derece doğu boylamında saat 05:40’ta doğan güneş 35 derece doğu meridyeninde saat kaçta batar ?
    ( teşekkürler şimdiden hocam.:)

    • Doğar batar sorularında istenen birime çevirmek avantaj sağlar. Yani;
      05:40 doğan güneş 12 saat sonra batacağına göre;
      05:40 + 12:00 = 17:40

      Bundan sonra soru şu hali alir;
      55 Doğu boylamında 17:40 ta batan güneş 35 Doğu boylamında kaçta batar? Soruyu çözmek artık daha kolaydır.

      55 – 35 = 20 boylam farkı olur.
      20 × 4 = 80 dakika zaman farkı oluşturur.
      80 dk ise 1 saat 20 dk eder.
      Batıda güneş daha geç batacağı için 55 doğuya göre 1 saat 20 dk geç batacaktir. Bu durumda bu süre 55 Doğunun batış saatine eklenir.

      17:40 + 01:20 = 19:00

      35 doğuda saat 19:00 de batmış olur.

  • zeynep elif

    10 derece batı meridyeninde yerel saat 08:00 ise 10 derece doğu meridyeninde kaçtır bu soruyu çözermisiniz

    • Farklı yarım küre lerde olduğu için ilk önce toplanır. 10 + 10 = 20 boylam farkı.
      20 × 4 = 80 dk (1 saat 20 dk)
      Doğuda saatler daima ileridir kuralını hatırlarsın,
      08:00 + 01:20 = 09:20 olur.

  • bazen müsait olamıyorum. Sorun değil.

  • şeyda
    • Ekvatorun 3552 km güneyinde olan paralel, 3552 / 111 = 32 Güney paralelidir.
      Başlangıç meridyeninin 2 saat 20 dk gerisinde olan boylam,
      2 saat 20 dk = 140 dk
      140 / 4 = 35 boylam farkı
      35 batı boylamı olur.

      32 güney paraleli ile 35 batı boylamının kesiştiği yer I numaralı alanda bulunur. Cevap: A

      • şeyda

        Sizin gibi hocalar inşallah çoğalır cok sagolun hocam

  • Mehmet

    Aralarında 64 dakikalık yerel saat farkı olan K ve L kentlerinin arasında başlangıç meridyeni geçmektedir.
    K kenti daha Doğuda olduğuna göre L kentinin boylamı kaçtır?

    • L —- 0 —- K olduğuna göre ve L ve K Ekvatora eşit uzaklıkta ise L ekvatorun 32 dk batisinda demektir.

      32 / 4= 8 yani L 8 batı boylamı üzerindedir.

  • zulin setin
    • Temmuz ayı indirgenmis sıcaklık haritasında yükseltler yok sayilarak deniz seviyesine indirgenir. TEMMUZ ayında sıcak olan yerler güney doğu anadolu bölgesidir. 1 ve 3 doğru diğerleri yanlış bilgidir.

      • zulin setin

        hocam cevap A diyor soru yanlıştır o zaman hata olabilir

  • zulin setin

    https://uploads.disquscdn.com/images/4087484e17b485e15c7d76c56ca6e2c12573767264226d5481cdcb057a3b2048.jpg

    hocam bu soruyu da çözerseniz çok mutlu olurum şekildeki dağ yamacı diye başlıyor

    • A da toprak kalınlığı düzlük alanda olmasından dolayı kalındır. fiziksel veya kimyasal cozunme iklim koşullarına bağlıdır. Bu durum verilen şekilden cikarilamaz. Cevap yanlız 3 olur.

  • zulin setin
    • Cevap yalnız 1 dir. Bitki örtüsünün dağılışını etkileyen en önemli faktör iklimdir. Karalar üzerinde her yerde bitki örtüsü gelişmez. Buna çöller ve kutup bölgeleri örnek olarak verilebilir. Cevap A

  • Ceylan

    Türkiye’de Şubat ayında bir kentte gölge boyunun en kısa oldugu anda saatler 11.28i göstermektedir buna göre bu yerleşim merkezi hangi boylam üzerinde yer alır?

    • Öncelikle bu tür sorular geçerliliğini yitirmistir. İleri geri saat uygulaması kalktığı için bu soruda olduğu gibi kış (geri) saat soruları karşımıza cikmayacaktir. Artık tek saat uygulaması olup 45 Doğu boylamina gore hesaplama yapılacaktır. Yinede soruyu çözelim. Eskiden geri saat uygulaması kış mevsiminde 30 doğu boylami olarak kabul ediliyordu. 11:28 aslında 30 doğu boylamının saatli olur gölge en kisa halini alıyorsa orada da saat 12:00 dir ve daha doğuda bulunur.
      12:00 – 11:28 = 32 dk
      32 ÷ 4 = 8 boylam farkı
      30 doğu boylamindan 8 boylam daha doğuda olan merkez 38 doğu boylamidir.

  • zulin setin

    https://uploads.disquscdn.com/images/0db3a9214b85d20b0ac8355d610b6fb9f644896728da4117c838aa69630fa124.jpg

    bu soruyu anladım ama bağlantı kuramadım anlatarak çözer misiniz

    • http://kadirhoca.com/9/konu-anlatimlari-9/dunyanin-yillik-hareketi-sonuclari-eksen-egikligi/ bakmak isterseniz konu burada anlatılmıştır.

      Çözüme gelince epliktik ile ekvator arasında 23 derece 27 dakikalık bir açı vardır bu açının artması durumunda,

      A) gerçekleşir,
      B) gerçekleşir,
      C) Açı artarsa, orta kuşakta yıllık sıcaklık farkları da artar. Çünkü Orta kuşak güneş ışınlarını yaz mevsiminde daha geniş, kış mevsiminde ise daha dar açılarla alacağı için kışlar daha soğuk, yazlar ise daha sıcak olurdur. Bu durumda sıcaklık farkı azalmaz artardı.
      D) gerçekleşir,
      E) gerçekleşir.

      • Ek olarak lütfen sorularımızı, soruyla alakalı sayfalara yazalım. Anlayışınız için teşekkürler.

  • zulin setin
    • Çektiğiniz resim bulanık olmakla birlikte uçağın aldığı yol toplam 4440 km olup saatte 550 km yol alan bir uçak bu mesafeyi 8 saatte kat eder. Doğuda saatler ileri olduğu için
      16:30 + 08:00 = 24:30 veya 00:30 olur. Günlerden yeni bir gün yani cumartesi olur.

  • Soruyu daha önce cozmustum aynı çözüm geçerli. UÇAK bu yolu 8 saatte alır.
    16:30 + 08:00 = 24:30 yani 00:30 olur. 24:00 dan sonra yeni bir gün başlar yani 10 Ocak Cumartesi Saat 00:30 cevap yanlış verilmiş.

  • A – B = 2 saat,
    B – C = 4 saat,
    C – D = 2 saat
    Toplam = 8 saat olur. Paraleller ile meridyen araları hesaplanmıştır.

  • Nazli

    Hocam gündüz suresinin 14 saat olduğu bir günde saat 12.00 iken güneşin doğduğu merkez kaçıncı meridyen uzerindedir

    • Sorunun bu haliyle sadece sana saatin 12:00 olduğu boylam ile güneşin doğduğu boylam arasındaki zaman farkını veya boylam farkını verebilirim. Saatin 12:00 olduğu boylam verilmemiş çünkü. GÜNDÜZ süresinin 14 saat olduğu bir günde güneş 12:00 dan 7 saat önce doğar 12:00 dan 7 saat sonra batar. Bu durumda
      7 × 15 = 105 boylam farkı vardır. Güneşin doğduğu boylam saatin 12:00 olduğu boylamin 105 derece batısında olandır. Zaman farkı da 7 saattir.

  • bertuğ

    hocambitki örtüsü iklim yeryüzü ile ilgili yardımcı bilimler nelerdir

    • Botanik
      Klimatoloji (meteoroloji)
      Jeomorfoloji (jeoloji)

  • bertuğ

    hocam bu soruyu lütfen yapın !!!!! silindir projeksiyon yöntemine göre hazırlanmış ve A1 kağıdının tamamını kullanarak çizilen fransa(siyasi)haritası ile kenya fiziki haritasının
    -haritanın kullanım amaçları
    – projeksiyon kaynaklı ortaya çıkan farklar (bozulma fazla/az)
    -ölçek kaynaklı ortaya çıkan farklar (hata payı küçültme oranı ayrıntı gösterme gücü vs)hocam lütgfencevaplaaya bilirmisin!!!!!!!!

    • Bu yöntem daha çok deniz ve hava ulaşımında yararlanılan haritaların hazırlanmasında kullanılır.

      Bu projeksiyonla yapılan haritalarda bozulma kutuplara doğru artar. Fransada ki bozulma Kenya haritasına göre daha fazladır. Fransa Kenya ya göre biraz büyüktür. Ancak haritada bu fark iyice artarak kenyanin haritasına göre 2 – 3 kat büyük görünür.

      Fransa haritasında hata payı daha yükseltir.

  • Batuhan ‘LyanNova’ Karakoç
    • 10 saat gecenin yaşandığı bir günde gündüz süresi 14 saat olur. 14 saatin yaşandığı bir günde 14/2 = 7 saat güneşin doğumundan öğle vaktine, öğle vaktinden batımına kadar geçen süredir. Bu durumda;
      12 – 7 = 05:00 güneş doğar.
      12 + 7 = 19:00 güneş batar.

      X noktasinda saat 05:00 iken y noktasinda saat kaçtır?

      140 × 4 = 560 dk
      560 dk = 9 saat 20 dk sizde bulmussunuz.
      05:00 + 09:20 = 14:20 olarak bulunur.

      Püf nokta verilen gündüz süresi ikiye bölünür 12 den çıkarırsanız güneşin doğma, 12 ye eklerseniz güneşin batma saatine ulasirsiniz. İyi çalışmalar

  • Batuhan ‘LyanNova’ Karakoç
    • A doğrudur. Güneş ışınları bir noktaya ne kadar dar acılarla ulasirsa atmosferde uğradığı kayıp (tutulma) o kadar çok olur.

      B doğrudur. Saat 12:00 dan sonra ısınma devam eder. Günün en sıcak anı saat 1 – 2 arasıdır.

      C doğrudur. Güneş en tepe noktada iken o yerin yerel saati 12:00 olur.

      D doğrudur. Güneş doğudan doğar batıdan batar. Bu tür sorularda şeklin sağ tarafı güneşin doğduğu solu ise battığı yön olarak kabul edilir.

      5 yanlıştır. Çünkü günün en soğuk ani gece boyunca ısı kaybından ve ışımadan dolayi güneşin doğduğu andır.