Saat Hesaplamaları Çözümlü Sorular 2

yerel-saat-sorulari-2

Saat Hesaplamaları Çözümlü Sorular 2

Bundan önce eklediğimiz sayfada standart yerel saat soruları ve çözümleri vardı. Bu yazıda ise doğar – batar soruları dediğimiz sorulara ve çözümlerine yer vereceğiz. Bu tarz sorular genelde şu şekilde gelir,

* X boylamında güneş **.**’de doğarsa, Y boylamında güneş kaçta doğar,
* X boylamında güneş **.**’de doğarsa, Y boylamında güneş kaçta batar,
* X boylamında güneş **.**’de batarsa, Y boylamında güneş kaçta doğar,
* X boylamında güneş **.**’de batarsa, Y boylamında güneş kaçta batar,

Yukarıda aslında farklı şeyler soruluyormuş gibi dursa da hepsinin çözüm yolu aynıdır. Mantığı anladıktan sonra çözemeyeceğiniz soru yoktur. Burada konuyu anlatmıştık, biz sorulara geçelim;

  • Soru – 1

K ve L merkezleri Kuzey Yarım Küre’de aynı enlem üzerindedir. 25° doğu meridyeni üzerinde yer alan K merkezinde Güneş 17.30’da batmıştır. Buna göre, aynı gün Güneş 15° doğu meridyeni üzerinde yer alan L merkezinde saat kaçta batar?

A) 16.50     B) 18.10     C) 18.30     D) 18.50     E) 19.00

Çözüm
  • Soru – 2

Aşağıdaki şekilde gösterilen 60° güney paralelinin çevresi 20 000 km’dir. K ve L noktaları arasındaki uzaklık ise 4000 km’dir.

yerel-saat-cozum-02

Buna göre, 21 Mart günü Güneş L noktasında doğduktan kaç saat sonra K noktasında batar?

A) 4 saat 48 dk.        B) 12 saat        C) 14 saat 28 dk.
D) 16 saat 48 dk.      E) 18 saat

Çözüm
  • Soru – 3

21 Mart günü, 170° batı boylamı üzerinde yer alan bir merkezde Güneş 19.30’da batmıştır. Buna göre, Güneş aynı gün 155° batı boylamı üzerinde yer alan bir merkezde saat kaçta batmıştır?

A) 18.30        B) 19.30        C) 20.30       D) 20.45       E) 21.45

Çözüm
  • Soru – 4

Aynı ülkede yer alan P, R ve S noktalarından P’de Güneş, 21 Mart günü ulusal saatle 05.30’da, R’de 05. 50’de ve S’de 05.00’da doğmuştur. Buna göre; P, R ve S noktalarıyla ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi kesinlikle doğrudur?

A) S noktası, en batıda yer alır.
B) R noktası, en doğuda yer alır.
C) S noktası, P noktasının doğusundadır.
D) P noktası ve R noktası aynı enlem üzerindedir.
E) Üç nokta da başlangıç meridyeninin doğusundadır.

Çözüm
  • Soru – 5

Aşağıda, aynı enlemde bulunan farklı iki merkezde Güneş’in aynı andaki konumları gösterilmiştir.
dogar-batar-s5
Buna göre, K ve L merkezleri ile İlgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) K merkezinde yerel saat daha ileridir.
B) K merkezinde Güneş daha erken batar.
C) L merkezinde Güneş daha geç doğmuştur.
D) K ve L merkezlerinde gündüz süresi aynıdır.
E) K ve L merkezleri aynı meridyen üzerindedir.

Çözüm
  • Soru – 6

Gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu bir günde 10° doğu boylamında 05.30’da doğan Güneş, 5° batı boylamında kaçta batar?

A) 16.30     B) 17.00      C) 17.30      D) 18.00       E) 18.30

Çözüm
  • Soru – 7

23 Eylül günü, Güneş’in doğuşunu başlangıç meridyeninden 4 saat önce gözleyen bir kişinin hangi boylam üzerinde bulunduğu söylenebilir?

A) 15° doğu  B) 30° doğu  C) 60° doğu  D) 75° batı  E) 90° doğu

Çözüm
  • Soru – 8

21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde Güneş’in farklı saatlerde doğduğu iki merkez, aşağıdakilerden hangisi yönüyle kesinlikle farklıdır?

A) Yükselti
B) Yarım küre
C) Boylam derecesi
D) Denize göre konum
E) Yer şekillerinin uzanış doğrultusu

Çözüm
  • Soru – 9

23 Eylül tarihinde 90° Doğu meridyenindeki ufuk çizgisi üzerinde Güneş tam tepe noktasında iken 0° (Greenwich) meridyeni için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Güneş yeni batmıştır.
B) Güneş, ufuk düzlemi üzerinde alçalmaktadır.
C) Güneş yeni doğmuştur.
D) Güneş sabah ile kuşluk vakti arasındadır.
E) Güneş, ufuk düzlemi üzerinde yükselmektedir.

Çözüm
  • Soru – 10

dogar-batar-s9

Yukarıdaki şekle göre gece – gündüz eşitliğinin yaşandığı bir günde, M noktasında güneş doğarken, L’de tepe noktasında ve K merkezinde ise güneş batmaktadır. L noktası 27 derece batı boylamı üzerinde bir merkez olduğuna göre; K ve M merkezlerinin boylam dereceleri nelerdir?

A) 42 D – 12 D     B) 57 D – 3 B     C) 72 D – 18 B     D) 102 D – 33 B    E) 63 D – 117 B

Çözüm
  • Soru – 11

dogar-batar-s10Yandaki şekil üzerinde bazı merkezler numaralandırılarak gösterilmiştir. Bu merkezlerden hangisinde güneş ilk önce doğar ve en son batar?

A) 4 – 5

B) 1 – 2

C) 2 – 3

D) 2 – 1

E) 3 – 5

Çözüm
  • Soru – 12

33° Batı meridyeni üzerinde bulunan bütün noktalarda Güneş aşağıda verilen tarihlerden hangisinde aynı anda doğar ve aynı anda batar?

A) 21 Haziran  B) 23 Eylül  C) 21 Aralık  D) 3 Ocak   E) 4 Temmuz

Çözüm
  • Soru – 13

Türkiye’nin en doğusunda güneş batarken, en batısında güneşin batmasına kaç dakika vardır?

A) 16 dk     B) 36 dk     C) 56 dk     D) 76 dk     E) 96 dk

Çözüm
  • Soru – 14

Aşağıda 23 Eylül günü iki merkezde aynı anda, Güneş’in ufuk düzlemi üzerindeki konumları verilmiştir.

dogar-batar-s13

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) İki merkezin boylam dereceleri farklıdır.
B) I. merkezde Güneş daha önce doğmuştur.
C) II. merkezde Güneş, I. merkeze göre daha önce batar.
D) İki merkez arasında 6 saatlik yerel saat farkı vardır.
E) II. merkez, I. merkezin batısındadır.

Çözüm
  • Soru – 15

50° Doğu meridyeninde Güneş saat 06.32’de doğuyorsa aynı gün Güneş’in 07.52’de doğduğu meridyen aşağıdakilerden hangisidir?

A) 30° Doğu B) 30° Batı C) 12° Doğu D) 35° Batı E) 35° Doğu

Çözüm
  • Soru – 16

23 Eylül tarihinde, 43° Doğu boylamı üzerindeki Kars’ta Güneş saat 05.44’te doğarsa, aynı gün 33° doğu boylamı üzerindeki Ankara’da saat kaçta batar?

A) 18.04 B) 17.34 C) 18.24 D) 15.46 E) 17.00

Çözüm

Sevebilirsin...

  • Güneşin doğuş ve batış saatleriyle ilgili yerel saat soruları + çözümleri

  • Pingback: Saat Hesaplamaları Çözümlü Soruları | Coğrafya Konu Anlatımları - Soru Çözümleri()

  • Nilay Yeşil

    Merhaba Kadir Hocam, bu soruyu nasıl çözeriz: ”Gündüz süresinin 10 saat olduğu bir yerde güneş saat kaçta doğar ve kaçta batar?” Şİmdiden çok teşekkürler.

    • Merhaba bu soruyu çözmen için bilmen gereken tek bir şey var. Gündüz süresi ne olursa olsun öğle vakti 12:00 olur. Yani 12:00 dan güneşin doğuşuna ve batışına olan süre eşittir. Çözelim anlarsınız.

      Gündüz süresi 10 saat ise:

      10 / 2 = 5 saat

      Güneş 12:00 dan 5 saat önce doğmuştur
      12:00 dan 5 saat sonra batacaktır.

      12 – 5 = 7 (07:00) doğar
      12 + 5 = 17 (17:00) batar

  • eylül

    Aynı meridyen üzerinde bulunan A şehri Oğlak dönencesi, B şehri Yengeç dönencesi üzerinde yer almaktadır. İki paralel arasındaki uzaklık 111 km’dir.
    Buna göre A ve B şehirleri arasındaki kuş uçumu uzaklık yaklaşık kaç km’dir ?

    -Hocam yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

    • Dönenceler 23 derece ( tam olarak 23 derece 27 dakika) enlemleri üzerinde bulunurlar. Biri KYK’de diğeri GYK’de olduğu için; (farklı yarım kürelerde olunca toplanır, aynı yarım kürede olanlar çıkarılır)

      23 + 23 = 46
      46 x 111 = 5106 km (yaklaşık olarak)

  • eylül

    25 derece doğu meridyeninde yer alan bir A merkezine göre, yerel saati 4 saat 44 dk daha ileri olan B merkezinin boylam derecesi nedir?

    • 4 saat 44 dakika toplamda 284 dakikaya eşittir.
      Her boylam arası 4 dakika olduğu için 4’e bölerek boylam farkını buluruz.

      284 / 4 = 71 boylam farkına eşittir.
      Yani B merkezi 71 derece daha doğudadır. (saat daha ileri olduğu için doğuda)

      25 + 71 = 96 derece doğu boylamıdır.

  • eylül

    46 derece doğu meridyeninde bulunan Tiflis te yerel saat 19.14 iken, Belgrat’ta yerel saat 17.30 dur.
    Buna göre Belgrat hangi meridyen üzerinde yer alır?

    • Belgrat 17:30 (batıda saatler geridir) ———- Tiflis 19:14 (doğuda saatler ileridir)
      Belgrad (?? derece) yön olarak batıda ——– Tiflis (46 Doğu) ise doğudadır.

      Saat farkını bularak işe başlarız,

      19:14 – 17:30 = demek aynı zamanda
      18:74 – 17:30 demektir.
      18:74 – 17:30 = 1 saat 44 dakika zaman farkı ( toplam 104 dakika)

      104 / 4 = 26 derece boylam farkı eder. istenen boylam 26 derece daha batıdadır.

      46 – 26 = 20 derece doğu boylamı
      Belgrat 20 derece doğu boylamı üzerindedir.

      • eylül

        Çok teşekkür ederim hocam

  • Yorumların çokluğundan mesajınızı ancak şimdi gördüm kusura bakmayın. Ben yinede çözeyim.

    Bir yerde gece süresi 8 saat 40 dakika ise gündüz süresi 23:60 – 08:40 = 15 saat 20 dakikadır.

    15 saat 20 dakikanın yarısını alır 12:00’dan çıkarırsak cevabı buluruz. Yarısını alma sebebi öğle vaktine kadar olan süreyi bulmak, 12:00 dan çıkarma sebebi ise doğduğu saate ulaşmaktır. Yarısını alır 12:00a eklersek bu sefer güneşin battığı saate ulaşırız.

    15:20 / 2 = 07:40

    12:00 (11:60) – 07:40 = 04:20 de güneş doğar.

  • İlker

    Hocam 10.soru bayâ uğraştım acaba ben mi hatalıyım

    • Soruya bir daha baktım da siz haklısınız. Ben bu soruyu yazalı neredeyse 10 ay olmuş kimse itiraz etmemiş. Ben soruyu çözerken de 27 Batı değilde 27 doğu gibi düşünmüşüm. Dikkatinizden dolayı teşekkür ederim. Hata bende. Sorunun çözümü düzeltilmiştir.

  • Emre

    .

    • K dan L ye 2220 km gider ve saat dilimi değişmez. Geriye L – T arası 7770 km kalıyor.

      7770 / 111 = 70 boylam farkı

      Uçağın vardığı nokta 70 Doğu boylamidir.

      Hangi saat dilimine girdiğini ise şöyle buluruz;

      70 / 15 = 4 defa vardır kalan 10
      (kalan 7.5ten fazla olduğu için )

      4 + 1 = 5. saat dilimindedir.

  • Nilay Yeşil

    Iyi akşamlar hocam, bu sorunun nasıl cözülebileceği konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim: “179 D.M. ile 179 B.M. arasındaki zaman farkı nedir?” Şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Aslında bu iki boylam reelde birbirini çok yakındır. Ancak arada tarih değiştirme çizgisinin (180) olması onları birbirinden çok uzaktaymış gibi düşünmemizi gerektiriyor. Çözümü

      179 + 179 = 358 boylam farkı
      358 × 4 = 1432 dakika
      1432 / 60 = 23 saat 52 dakika zaman farkı vardır.

      Tarih değiştirme çizgisinden gecebilseydik aslında 8 dk zaman farkı olurdu ama öyle yapamıyoruz

  • Demet

    21 Mart tarihinde 60 Batı meridyeninde Güneş 19.00′ da batıyorsa, Londra’da kaçta doğar ?

    • 21 Martta Dünyanın her yerinde gece gündüz eşittir yani 12 saat gece 12 saat gündüz yasanir. Londra 0 derece enlem üzerindedir.
      60 – 0 = 60 derece fark
      60 × 4 = 240 dakika zaman farkı oluşur
      240 dk 4 saat eder.

      60 batı boylami ile 0 derece londra rasinda 4 saatlik zaman farkı vardır.

      60 batıda olduğu için güneş 4 saat sonra batar. Bu durumda 4 saat önce Londra’da batacaktir.

      60 batıda 19 da battığı na göre
      19 – 4 = 15 te Londra’da batar.

      15 – 12 = 03:00 da Londra’da güneş doğar

  • Beril

    Bir yerde Güneş 05.10’da doğuyorsa kaçta batar? Bu tarz soruları nasıl çözebilirim ?

    • Bu tarz sorular genelde 21 martta veya 23 eylülde diye başlar çünkü bu tarihlerde gündüz süresi 12 saattir. Tarih vermez ise gündüz veya gece süresini saat olarak vermek zorundadır. Bunlar bilindikten sonra yapmamız gereken çok basit batış saati isteniyorsa gündüz süresi Doğuş saatine eklenir. Doğuş saati istenirse gündüz süresi barış saatinden çıkartılır. Örneğin gündüz süresinin 10 saat olduğu bir günde 07:00 da doğan güneş kaçta batar? 7 + 10 = 17:00 da batar gibi. iyi çalışmalar

  • Tuğçe

    İyi aksamlar hocam.Öğretmenimiz bize tarih çizgisinden yararlanarak saatleri daha kolay çözebilirsiniz demişti ama ben bir türlü anlamadım.Örneklerle açıklar mısınız?

    • Tarih değiştirme çizgisi çok karşımıza çıkan birşey değildir. Ve genelde öğrencinin kafasını karıştırır. Saat hesapları yaparken bize verilen boylam dereceleri veya saatleri esas alırız. Alakasız bir soruda durup dururken tarih değiştirme çizgisine kullanamayiz. Tarih değiştirme çizgisinden yararlanarak soruları daha kolay çözme yöntemini duymadım ogrenirseniz lütfen bizede anlatın. İyi çalışmalar

  • Ece

    Türkiye’nin en batısında Güneş 04.40 da doğuyorsa Türkiye’nin en doğusunda kaçta doğar ? Yardımınız için şimdiden teşekkürler, iyi akşamlar.

    • Türkiyenin en batısındaki boylam 26, en doğusundaki boylam 45 tir.
      45 – 26 = 19 boylam farkı
      19 × 4 = 76 dk zaman farkı oluşur (1:16)

      En batıda 04:40 da doğuyor sa en doğuda 1 saat 16 dk önce dogacaktir.

      04:40
      01:16
      -_________
      03:24 te doğar.

  • Teema

    5.soruyu cvplrmsnz hocm

    • Greenwich üzerinde (başlangıç meridyeni) saat 12:00 iken, P’de batmakta (18:00), R’de ise doğmaktadır (06:00). Bu durumda P greenwich’in doğusundada iken, R ise batısında olur.

      12:00 – 06:00 = 6 saat fark
      18:00 – 12:00 = 6 saat fark

      15 derece 1 saat zaman farkı demektir öyleyse
      90 derece 6 saat zaman farkı oluşturur.

      Yani
      P başlangıç boylamının 90 derece doğusunda,
      R başlangıç boylamının 90 derece batısında olur.

      Cevap: A

  • Ibrahim Duman

    Hocam Türkiye 30 doğu boylamını yerel saat olarak mı kabul eder ? yani bu yargı doğru mudur ?

    • Türkiye kışın 30 doğu boylamını (geri saat uygulaması) yazın ise 45 doğu boylamını (ileri saat uygulaması) ortak saat olarak kullanır.

      • Ibrahim

        yani sadece 30 doğu boylamı derse yanlış oluyor. Çok teşekkürler hocam sizin sayenizde coğrafya sınavından çok yüksek bekliyorum.

        • Kesinlikle yanlış olur. Umarım istediğiniz notu alırsınız. Katkimiz olduysa ne mutlu

  • selin

    23 eylül tarihinde türkiyenin en batısında güneş 18:24 te batıyor ise aynı gün türkiyenin en doğusunda güneş kaçta doğar?

    • Bu tarihte gece gündüz süresi eşittir. Yani gündüz süresi 12 saattir.

      Türkiye’nin matematik konumundan biliriz ki Türkiye 26 – 45 Doğu boylamları arasındadır. 26 Doğu boylamı Türkiye’nin en batıdaki, 45 Doğu boylamı Türkiye’nin en Doğusundaki boylamdır. Aradaki zaman farkı ise, 45 – 26 = 19 (boylam) 19 x 4 = 76 dakikadır.

      Yani Türkiye’nin en doğusunda 76 dk (1 saat 16 dk) önce batar. Batma saatini bulduktan sonra 12 saati daha çıkarınca doğuş saatine ulaşırız.

      18:24 – 01:16 = 17:08’de türkiyenin en doğusunda batar.
      17:08 – 12:00 = 05:08’de türkiyenin en doğusunda doğar.

  • Dilara

    Hocam bu soruyu çözer misiniz?

    • Gündüz süresinin 14 saat olduğu bir günde güneş 05:00 da doğar. İlk önce bu 5 nereden geldi onu açıklayarak devam edeyim. Verilen gündüz süresi 2’ye bölünür 12:00 dan çıkarılır sa doğuş saatine 12 ye eklenir se batış saatine ulaşılır.
      14÷2 = 7
      12:00 – 07:00 = 05:00 doğar
      12:00 + 07:00 = 19:00 batar.

      20 B boylamında saat 05:00 ise
      25 B boylamında saat kaç olur?

      25 – 20 = 5 boylam farkı
      5 × 4 = 20 dk zaman farkı
      Batıda saatler her daim daha geri olduğu 05:00 dan 20 dk çıkartiriz.

      05:00 – 00:20 = 04:40 olur.

      iyi çalışmalar.

      • Dilara

        Çok teşekkür ederim hocam

  • Hakikat Yolcusu
  • Dünya üzerinde toplam 180 doğu yarım küre, 180 batı yarım kürede olmak üzere toplam 360 adet boylam (meridyen) bulunur. Bu çizgiler aynı zamanda bütün paralelleri 360 adet eşit parçaya böler. Her hangi bir parçanın uzunluğundan toplam uzunluğa veya toplam uzunluğu 360’a bölerek iki boylam arasındaki uzunluğa ulaşılabilir. Bunu karpuzu toplam 360 eşit dilime ayırmaya benzetebiliriz. Ayrıca her dilim 1 dereceye eşittir. Dünya yuvarlak olduğu içinde 360 derece olur. Her dilim 1 derece toplam 360 derece. 2 derece aralığı 10 km ise 1 derece 5 km bu durumda 360 x 5 paralelin toplam uzunluğuna eşittir gibi genellemeler yapabiliriz.

  • Acemi sosyalci

    @kadirhoca hocam bazı sorular var mesela 150 db saat 12 00 günlerden cuma iken 130 bb günde saat nedir gibi. Bu soruların çözüm yolu nedir anlatır mısıniz. Şimdiden çok teşekkür ederim.