Saat Hesaplamaları Çözümlü Soruları

Konu Anlatımı

  • Soru – 1

Türkiye’de yerel saat kullanılsa, 42° doğu boylamında yer alan Siirt’te yerel saat 14.12 iken, 28° doğu boylamındaki Balıkesir’de yerel saat kaç olur?

A) 13.00     B) 13.08     C) 13.16     D) 14.12     E) 15.08

Çözüm
  • Soru – 2

Aşağıdaki haritada, İzmir ve Sivas illerinin yakınından geçen boylam dereceleri gösterilmiştir.

yerel saat soru 02

Buna göre, bu illerle ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi söylenemez?

A) Sivas’ın yerel saati İzmir’inkinden ileridir.
B) Sivas başlangıç paraleline daha yakındır.
C) İzmir başlangıç meridyenine daha yakındır.
D) 21 Mart günü Güneş, Sivas’ta doğduktan 12 saat 40 dakika sonra İzmir’de batar.
E) Kış mevsiminde İzmir’in yerel saati ile ulusal saat arasındaki fark, Sivas’ınkine göre daha azdır.

Çözüm
  • Soru – 3

30° doğu boylamında yerel saat 09.00 iken 30° batı boylamında yerel saat kaçtır?

A) 05.00     B) 07.00     C) 08.00     D) 10.00     E) 13.00

Çözüm
  • Soru – 4

K ve L merkezleri Kuzey Yarım Küre’de aynı enlem üzerindedir. 25° doğu meridyeni üzerinde yer alan K merkezinde Güneş 17.30’da batmıştır. Buna göre, aynı gün Güneş 15° doğu meridyeni üzerinde yer alan L merkezinde saat kaçta batar?

A) 16.50     B) 18.10     C) 18.30     D) 18.50     E) 19.00

Çözüm
  • Soru – 5

Aşağıdaki şekillerde, 21 Mart tarihinde X ve Y merkezlerinde Güneş’in aynı andaki konumları gösterilmiştir.

yerel saat soru 05

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi X ve Y merkezleriyle ilgili olarak kesinlikle söylenebilir?

A) X merkezi daha doğudadır.
B) Y merkezi Kuzey Yarım Küre’dedir.
C) X merkezi Y merkezinin batısındadır.
D) Y merkezinde gündüz süresi daha kısadır.
E) Her iki merkez de aynı enlem üzerinde yer alır.

Çözüm
  • Soru – 6

Aşağıdaki ülkelerin hangisinde aynı anda birden fazla ortak saat kullanılır?

A) Türkiye     B) İngiltere     C) Fransa     D) Yunanistan     E) ABD

Çözüm
  • Soru – 7

yerel saat soru 07Yukarıdaki şekilde, taralı olarak verilen bölgelerden hangilerinin kullandıkları ortak saatler birbirinin aynısıdır?

A) I ve II

B) I ve III

C) I ve IV

D) II ve III

E) IV ve V

Çözüm
  • Soru – 8

Uluslararası saat dilimlerinde, başlangıç dilimi 7,5° doğu ile 7,5° batı meridyenleri arasıdır. Her saat dilimi ise 15 meridyenden oluşmaktadır. Buna göre, 40° doğu meridyeni kaç numaralı saat diliminde yer almaktadır?

A) I     B) II     C) III     D) IV     E) V

Çözüm
  • Soru – 9

yerel saat soru 09Yandaki şekilde, X ve Y noktaları arasında 2664 km uzaklık vardır.

Buna göre, X ve Y noktaları arasındaki yerel saat farkı kaç dakikadır?

A) 48

B) 54

C) 72

D) 84

E) 96

Çözüm
  • Soru – 10

Kuzey Yarım Küre’de yer alan iki noktadan biri olan M noktası N noktasının kuzeydoğusunda yer alır.
Buna göre, bu iki nokta ile ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi kesin değildir?

A) M noktasının yerel saati daha ileridir.
B) N noktasında çizgisel hız daha fazladır.
C) N noktasının enlem derecesi daha küçüktür.
D) M noktası başlangıç meridyeninin doğusundadır.
E) 21 Mart günü, M noktası güneş ışınlarını daha eğik açıyla alır.

Çözüm
  • Soru – 11

yerel saat soru 11Yandaki şekilde gösterilen 60° güney paralelinin çevresi 19800 km’dir. K ve L noktaları arasındaki uzaklık ise 3960 km’dir.
Buna göre, 21 Mart günü Güneş L noktasında doğduktan kaç saat sonra K noktasında batar?

A) 4 saat 48 dk.

B) 12 saat

C) 14 saat 28 dk.

D) 16 saat 48 dk.

E) 18 saat

Çözüm
  • Soru – 12

Türkiye’de yaz mevsiminde ortak saat ayarlaması 45° doğu boylamının yerel saatine göre yapılır. Buna göre, temmuz ayında ulusal saatin 13.00 olduğu bir anda, Güneş’in tam tepe noktasına ulaştığı yerin boylamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) 15° doğu     B) 30° doğu     C) 30° batı     D) 45° batı     E) 60° doğu

Çözüm
  • Soru – 13

Ekvator’a eşit uzaklıkta olan iki merkezde yerel saatlerin aynı olması aşağıdakilerden hangisini gösterir?

A) Aynı mevsimin yaşandığını
B) Yükseltilerinin aynı olduğunu
C) Gündüz sürelerinin aynı olduğunu
D) Benzer iklim özelliklerinin görüldüğünü
E) Başlangıç meridyenine uzaklıklarının aynı olduğunu

Çözüm
  • Soru – 14

Aşağıdaki tabloda, beş farklı merkezin enlem ve boylam dereceleri verilmiştir.
yerel saat soru 14
Buna göre, hangi iki merkez arasındaki yerel saat farkı en fazladır?

A) I ve II     B) II ve III     C) III ve V     D) III ve IV     E) IV ve V

Çözüm
  • Soru – 15

Aşağıdakilerden hangisinde, birbirini takip eden iki meridyen arasında 4 dakikalık yerel saat farkının bulunmasının etkili olduğu savunulabilir?

A) Türkiye’de kış mevsiminde en uzun gecelerin en kuzeyde yaşanması
B) Yengeç dönencesine güneş ışınlarının yıl boyunca iki kez dik açıyla gelmesi
C) Bir merkezde yaz mevsiminde, kış mevsimine göre Güneş’in daha geç batması
D) Aralarında 1°’lik fark bulunan iki meridyen arası uzaklığın kutuplara doğru azalması
E) Yaz saati uygulamasında, İğdır’ın yerel saati ile Türkiye’nin ortak saati arasında zaman farkı olması

Çözüm
  • Soru – 16

K noktası 75° doğu boylamında, L noktası 105° batı boylamında yer alır. Buna göre, K ve L noktalarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) L noktası 17. saat diliminde yer alır.
B) K noktasının yerel saati daha ileridir.
C) L noktasında Güneş daha geç batar.
D) K ve L noktaları arasında 12 saatlik zaman farkı vardır.
E) K ve L noktaları başlangıç meridyenine göre aynı taraftadırlar.

Çözüm
  • Soru – 17

75° Doğu boylamı ile arasında 5 saatlik zaman farkı olan bir yerin boylamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) 150° Doğu B) 60° Batı C) 80° Doğu D) 20° Batı E) 120° Batı

Çözüm
  • Soru – 18

yss02Yandaki şekilde numaralandırılan paralel daireleri üzerinde 500 km doğuya gidildiğinde varılan noktada yerel saat en ileri olur?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

Çözüm
  • Soru – 19

23 Eylül günü aşağıdaki şehirlerin hangisinde Güneş en erken batar?

A) Sinop B) Van C) Antalya D) Edirne E) İzmir

Çözüm
  • Soru – 20

Aralarında 2 saat 52 dakika zaman farkı olan iki şehir arasında kaç derecelik boylam farkı vardır?

A) 35° B) 21° C) 79° D) 43° E) 50°

Çözüm
Konuyla İlgili
Saat Hesaplamaları Çözümlü Soruların Devamı
(Güneşin doğuş ve batış saatleriyle ilgili sorular)

Boylam Derecesini Bulma Soruları

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

416 Cevaplar

  1. dobro dedi ki:

    Ellerinize sağlık.Çok beğendim.Allah razı olsun.

  2. ismet dedi ki:

    güzel

  3. cemalavr dedi ki:

    cok sagolun süper olmus bende size bir soru sorabilirmiyim tam anlayamadım ama soru soyle

    30 derece batı meridyeninde yer alan X merkezinde yerel saat 23:10 ve günlerden perşembe iken aynı anda y merkezinde yerel saat 02:30 ve günlerden cumadır.Buna göre y merkezinin meridyeni aşagıdakilerin hangisinde dogrudur ?

    A)20 batı B) 20 doğu C)50 doğu D)80 batı E)80 doğu

    soru budur cevap bekliyorum…

    • kadirhoca dedi ki:

      Çözüm:

      Aradığın yer doğudadır. Çünkü günlerden Cuma olmuş.

      23:10 ile 02:30 arasında – 3 saat 20 dakika zaman farkı vardır. oda 200 dakika eder.

      200 / 4 = 50 (boylam farkı) olur.

      30 Batı boylamından, 50 boylam doğuya gidersek
      20 doğu boylamına ulaşırız.

  4. S dedi ki:

    Ekvator üzerindeki D merkezinden yerel saatle 10.00 da hareket ederek batıya giden bir kişi 666km lik yolu 8 saatte alıp L merkezine ulaşmıştır. Buna göre gezi sonunda L merkezinde yerel saat kaç olur?
    Hocam bu soruyu yapamadım, cevaplarsanız çok sevinirim.

    • kadirhoca dedi ki:

      Başlangıç noktasında 8 saat sonra, saat 18:00 olacaktır. 666/111 km = 6 boylam farkı, 6 x 4 = 24 dakika daha geri almalıyız L merkezindeki saati bulmak için. Sonuç = 18:00 – 00:24 = 17:36 olacaktır.

  5. S dedi ki:

    21 Mart günü 39 doğu meridyeni üzerindeki Trabzon’da Güneş doğarlen hangi boylam üzerinde öğle vakti yaşanır?
    A-129 Doğu
    B-139 Doğu
    Bir de bu

    • kadirhoca dedi ki:

      21 Mart’ın özelliği güneşin 06:00 da doğup, 18:00 da batmasıdır.
      39 Doğu boylamında saat 06:00 iken, hangi boylamda yerel saat 12:00 (öğle vakti) olur? sorunun başka bir izahı.
      Çözüm:
      12:00 – 06:00 = 6 saat farkı var
      6 x 15 = 90 (boylam farkıdır) (1 saat = 15 boylam farkı (15 x 4 = 60 dk))
      İstenen yerin yerel saati ileri olduğu için doğuya gitmeliyiz.
      39 + 90 = 129 Doğu boylamı olur.

  6. muhammed dedi ki:

    75 doğu meridyeninde yer alan bir merkez kaçıncı
    saat dilimindde yer alır?
    Bunu cevaplarsaniz cok sevinirim…

  7. meltem dedi ki:

    süper ya ellerinize sağlık . elleriniz dert görmesin

  8. deniz dedi ki:

    hocam oncelıkle cok tesekkurler arkadaslarımızın sorularının cozumlerını verdıgınız ıcın, bnde ınceledım bu sayfayı gercekten cok guzel soru tıplerı allah razı olsn.. sormak ıstedgım bır sey var hocam: cografya dersını nasıl yapmalıyız ? nasıl calısılmalııı ? bnları hocalarıma da sordummm bır de sızın fıkrınızı almak ısterım …

    • kadirhoca dedi ki:

      Buna net bir cevap vermek çok zor çünkü herkesin çalışma stratejisi farklıdır. Bunun haricinde coğrafya biraz ilgi ve sevgi ister. 😀

  9. Berk dedi ki:

    arkadaşlar bu ne lanet bir soru ne olur çözün Londrada gün içinde en kısa gölge boyunun ölçüldüğü anda yaklaşık 33 doğu boylamı üzerinde bulunan ankarada yerel saat kaç olur

    • kadirhoca dedi ki:

      Soru çok basit aslında. Londra’da gün içinde! gölge boyunun en kısa olduğu anda saat 12:00 olur. Londra Greenwich üzerinde olduğu için 0 derece boylamı (başlangıç boylamı) üzerindedir. bu durumda 33 doğu boylamında saat kaç olur?
      Cevap: 33 x 4 = 132 dk ==> 2 saat 12 dakika eder. bu bulduğumuz 2 saat 12 dakika 0 ile 33 derece arasındaki zaman farkıdır. İstenilen yer (33) doğu boylamında olduğu için 2 saat 12 dakikayı saat 12:00 üzerine ekleriz. Çünkü Doğuda saatler daima İLERİDİR.
      12:00 + 2:12 = 14:12 olarak cevabı buluruz. Bu arada sorunu 1 hafta sonra gördüm kusura bakma okullar daha açılmayınca siteye pek bakamadım. Acil sorular için facebook sayfamıza yazabilirsiniz.

    • sefil ogrenci dedi ki:

      Bu mu lanet dediğin soru

  10. Kadir Uçar dedi ki:

    Başarılar…

  11. Sema dedi ki:

    Bir merkezde gündüz süresinin 14 saat 20 dk olduğu bir günde güneşin yerel saate göre batış saati kaçtır?

    • kadirhoca dedi ki:

      14 saat 20 dakika ikiye böl 7 saat 10. 12.00den cikarinca Doğuş saatini ekleyince batiş saatini bulursun. 12 + 7 saat 10 dk = 19:10

      • Guest dedi ki:

        Nasıl yani ben anlamadımda.

        • kadirhoca dedi ki:

          Günün tam ortası öğle vakti saat 12:00 dir. Gündüz süresi ne verilirse 2 ye bölünür. 12:00 a eklenince güneşin batış saati, 12:00 dan cikarinca Doğuş saati bulunur. Örnek olarak gündüz uzunluğunun 10 saat olduğu bir günde güneş 07:00 da doğar, 17:00 da batar. 10/2=5 , 12-5=7 (doğar ), 12+5=17 (batar)

  12. Sema dedi ki:

    23 Eylül tarihinde güneş 50* doğu boylamında 06.00 da doğarken 20* doğu boylamında saat kaçta batar? (*=derece) Teşekkür ederim.

    • kadirhoca dedi ki:

      23 Eylül’de derken gece ve gündüzün birbirine eşit olduğu hatırlatılmak istenir. Gündüz süresi 12 saattir. 50 – 20 = 30*, 30×4= 120 dk oda 2 saat eder. bu iki saat 50* ile 20* arasındaki zaman farkıdır. 50*de 06.00 da doğuyorsa 2 saat sonra 20* boylamında doğar. Çünkü batıda güneş geç doğar geç batar. 06:00 + 02:00 = 08:00’da 20* boylamında güneş doğar. 23 eylül’den gündüz süresinin 12 olduğunu söylemiştik. Yani güneş doğduktan tam 12 saat sonra batar. 08:00 + 12:00 = 20:00’da güneş 20* boylamında batar.

  13. Ahmet dedi ki:

    75* batı boylamında yerel saat 04.30 iken yerel saatin 10.50 olduğu meridyen?

    • kadirhoca dedi ki:

      Doğuda saatler daima ileridir. saatin 10:50 olduğu yer daha doğudadır. ilk önce saat farkını bularak başlarız. 10:50-04:30= 6 saat 20 dakika. => toplamda 380 dakika olur. 380/4= 95* yani aradığımız yer 75* bati boylamının 95* doğusundadır. 75* gidersek 0* 20 daha gidersek 20* doğu boylamına ulaşmış oluruz. Cevap: 20* doğu boylamıdır.

      • Ahmet dedi ki:

        Sizin anlatmanıza göre şekil çizdim 95 olması içi 20* doğu olmuyormu?

      • can aşkın dedi ki:

        hocam şurda bi yanlışınız var doğuda daha ileri saat sizin bulduğunuz 20 doğu, 75 doğu ya göre daha batıda kalıyor yani tersten gittiniz bulduğunuz 95 i 75′ e eklerseniz = 170 doğu yapar doğuda saat ileri oldugundan dolayı 170 doğuda saat 10:50 olmaya mümkündür

        • kadirhoca dedi ki:

          75 Doğu nerden çıktı? Başlangıç noktamız 75 batı boylamıdır. 95 derece doğuya gitmemiz gerekir. Varacağımız yer 20 Doğu boylamıdır. Soruyu bir kez daha okumanızı öneririm.

          • can aşkın dedi ki:

            doğu olarak okumuşum haklısınız teşekkürler cevap verdiğiniz için

  14. ebru dedi ki:

    aynı enlem üzerinde bulunan A kentinde güneş B kentinde 4 saat önce doğmuştur iki kent 12 derece doğu meridyenine eşit uzaklıkta bulunduğuna göre aşağıdaki meridyenlerden hangisinde güneş B merkezinden 60 dakika önce doğar A:33 B B:18 B C:3 B D:27 D E:57 D

    • kadirhoca dedi ki:

      Verilenlere göre A kenti 42 doğu (12 doğu ikisinin ortasında kalır) B kenti 18 batı boylamı üzerinde olur. B kentinden 1 saat önce doğduğuna göre 15 boylam doğuya gideriz (18 batiya göre) Cevap C (3 batıdır)

  15. sultan dedi ki:

    Temmuz ayında türkiyede ulusal saatin 12.00 oldugu bir anda 29 derece dogu meridyeni üzerinde bulunan istanbulda yerel saat kaç olur? a)10.56 b)11.00 c)11.46 d)12.04 e)13.56

    • kadirhoca dedi ki:

      Yazın 45 (ileri) doğu, kışın 30 (geri) doğu boylamı Türkiye’nin ulusal saati olarak kullanılır. Temmuz ayında (yaz) 45* doğu boylamında saat 12:00 ise 29* Doğu boylamında yerel saat kaçtır?
      45 – 29 = 16 (boylam farkı)
      16 x 4 = 64 dk (yerel saat farkı) = 1 saat 4 dk
      29* doğu boylamı batıda kaldığı için, (batıda yerel saat daima geri) saat farkını çıkarıyoruz,
      12:00 – 01:04 = 10:56 olarak sonucu buluruz. Cevap A

  16. Sultan dedi ki:

    Çok Teşekkür Ederim Hocam.. 🙂

  17. Sultan dedi ki:

    Ankara uzerinden geçen 33derece dogu meridyeni ,sivas ve istanbula eşit yerel uzaklıgındadır …istanbulda yerel saat 12.00 iken ankarada 12.16 oluyorsa sivas hangi meridyen uzerindedir ? a)29 dogu b)37dogu c)36 d)41 dogu e)40dogu şimdiden çok teşekkur edrim hocam birçok kaynaktan sorular çozdum bilemediklerime yardımcıolursanız sevinirim:=)

  18. kadirhoca dedi ki:

    Tamam bende sözel olarak anlatayım o zaman. Ankara nin boylami istanbul ile sivasin tam ortasindadır. Ankara ile İstanbul arasında 16 dk zaman farkı varsa Ankara ile Sivas arasında da 16 dk zaman farkı vardır. Sivas daha doğuda olduğu için
    12:16 + 00:16 = 12:32 bulunur. 16 dk 4 boylam farkı eder. 33 D + 4 = 37 D boylami olarak bulunur. Cevap: B

  19. esma dedi ki:

    merhaba. 2006 öss sorusunu çözüyordum ama sanırım bir şeyi kaçırıyorum.

    Türkiye de,
    1_güneş ışınlarının hiçbir zaman dik düşmemesi
    2_cisimlerin gölgesinin cismin güney yönüne düşmemesi
    3_dört mevsimin belirgin olarak yaşanması
    4_kış mevsiminde kuzey kesimlerinde gece uzunluğunun güneydekilerden fazla olması
    özelliklerinden hangileri Türkiye’nin kuzey yarım kürede yer adlığını gösterir?

    şimdi bana kalırsa hepsi doğru ama özellikle deyince 1i eliyorum ama cevap 2 ve 4 müş. neden?

    • kadirhoca dedi ki:

      1 ve 3 güney yarım kürede oğlak donencesinin güneyinde kalan yerlerde de gerçekleşebilir. 2 kyk de yengeç dönencesinin kuzeyinde, 4 ise kyk nin tamaminda görülür. Bu konu için son yazilarimizdan 60 soruda yerin şekli ve hareketleri konusuna bir bakmani kesinlikle tavsiye ederim.

  20. yerel dedi ki:

    iyi beğendim güzel sınavda işallah çıkar

  21. yerel dedi ki:

    iyi

  22. eced dedi ki:

    Çok tesekkur ederim

  23. GHOST0703 dedi ki:

    Abi yorum yazdıkça paramı kazanıyon 😀

  24. asdasd dedi ki:

    23 eylül günü türkiyenin en doğusunda öğle vakti yaşanırken başlangıç meridyeninde yerel saat kaç olur

    • kadirhoca dedi ki:

      Bu soruda 23 eylüle gerek yok ama belki kafa karıştırmak için vermişlerdir. Türkiye’nin en doğu boylamı 45* doğu boylamıdır. Öğle vakti ise saat 12:00 ‘ dır. 45* doğu boylamında saat 12 iken başlangıç meridyenin de (0 derece) saat 09:00 olur. 45 – 0 = 45, 45 x 4 = 180 dk eder. 180 dk eşittir 3 saat. 12:00 dan 3 saat geriye gidersek 09:00’u buluruz.

  25. ecem dedi ki:

    40 kuzey paralelinden kalkan bir uçak aynı boylam üzerinde 2886 km güneye gidince hangi paralele ulaşır ? (ACİLLLL)

    • kadirhoca dedi ki:

      2886 / 111 = 26 paralel güneye gidersek. 40 – 26 = 14 kuzey enlemine ulasiriz

      • ecem dedi ki:

        Teşekkürler. Başka bir soru : Başlangıç meridyeninin doğusundaki iki şehir arasında 60 derece boylam farkı vardır.Buna göre daha doğudaki merkezde Çarşamba 03.00 iken daha batıda olanda gün ve saat nedir ?

        • kadirhoca dedi ki:

          60* derece 4 saat farkına eşittir. Daha batıda olan merkezde saatler daha geri (4 saat) olacak. 03:00 – 04:00 = 23:00 olur. Yani doğudaki merkez yeni bir güne girmişken batıdaki merkezde gece yarısına yaklaşıyor. Yani kisacasi batıdaki merkezde saat 23:00 günlerden salı

          • ecem dedi ki:

            Bu son gerçekten çok teşekkürler 😀 Aynı paralel üzerinde bulunan endonezya ve brezilyanın ortak özellikleri nelerdir ?

          • kadirhoca dedi ki:

            Gece ve gündüz uzunlukları
            Çizgisel hızları
            Ekvator ve kutuplara uzakliklari
            gece ile gündüz arasındaki zaman farkı
            Öğle vakti güneş ışınlarının düşme açıları
            Öğle vakti gölge uzunluklari ve gölge yönleri gibi

  26. enesssss dedi ki:

    Tesekkurler ama biraz daha zor sorular olursa sevinirim hocam ama harika

  27. eda dedi ki:

    3. soruda hata yok mu bana öyle geldide çünkü doğuyla batıyı toplamalıyız orda çıkarırız yazmş

  28. okan dedi ki:

    Bir soru var yapamadım hocam işlemde bir hata yapıyorum.

    Türkiye’nin en doğusunda 23 Eylül tarihinde Güneş 05.30’da doğmuştur.Buna göre, Türkiye’nin en batısında aynı gün Güneş saat kaçta batar?

    A) 18.00 B) 17:30 C) 16.14 D) 18.46 E ) 19.04

    • kadirhoca dedi ki:

      45 – 26 = 19
      19 x 4 = 76 dk (1 saat 16 dk)
      45 doğuda 05:30 ‘ da doğarsa 76 dk sonra 26 doguda doğar.
      05:30 + 01:16 = 06:46 da doğarsa 12 saat sonrada batar
      06:46 + 12:00 = 18:46 da batar

  29. Burak dedi ki:

    18derece doğu boylamında yerel saat kaçtır : 10:20 ise 42 derece doğu boylamında yerel saat kaçtır hocam bi yardımcı olurmusunuz lütfen acil?

    • kadirhoca dedi ki:

      18 de mi 42 de mi karışık yazmışsın 2 duruma göre çözüyorum

      42 – 18 = 24 boylam farkı
      24 x 4 = 96 dk (1 saat 36 dk)

      18 doğu isteniyorsa

      10:20 – 01:36 = 08:44 olur.

      42 doğuyu istiyorsan

      10:20 + 01:36 = 11:56 olur

  30. melekimsin dedi ki:

    hocam çok kolay ve güzel sorular elllerinize sağlık 😀

  31. misafir dedi ki:

    Hocam çok saolun. Çok gzl sorular sayenizde sınavdan 92 aldım..

  32. Öğrencii dedi ki:

    Çok teşekkür edeerim hocam hem ödevimi yaptım hemde okulda anlamadığım konuyu sizin sayenizde anladım.Çok teşekkür ederim …

  33. İbrahim dedi ki:

    Hocam benim çok acil 150 tane soru hazırlamam lazım alan hesaplamaları, uzunluk hesaplamaları, yerel saat lütfen hocam :::. ben biraz yerel sat yaptım ama digerleri yok acil yapmam lazım lütfen bi yardım eddin

  34. ögrencii dedi ki:

    Hocam bana 25 tane gün problemleri ile ilgili soru ve cevap lazım yardımcı olabilirmisiniz ?

  35. taha dedi ki:

    49 derece doğu boylamında tarih 7 nisan, yerel saat 02.40 iken, aynı anda 39 derece batı boylamında tarih ve yerel saat nedir?

    • kadirhoca dedi ki:

      49 + 39 = 88
      88 x 4 = 352 dk o da eşittir 5 saat 52 dk
      02:40 – 05:52 = (gece 02:40 tan 5 saat 52 dk geri gel)
      Cevap: 20:48 hala 6 nisan

      Bunu kafadan hesaplamak zor gelebilir bu durumda şöyle yapabilirsin.
      02:40 ‘ a 24 saat ekle
      24:00
      26:40 olur. Şimdi 5:52 yi cikart
      05:52 (bu seferde 52 çıkmıyor o zaman)
      25:100 (1 saat alıp dakikaya ekledik 60)
      05:52 (cikart )
      20:48 cevap (sanki kafadan bulmak daha basit kaldı :D)

  36. TARIIKKK dedi ki:

    dir hocam soru 17yi ANLAMADIM YARDIMCI OLURMUSUUZ

  37. TARIIKKK dedi ki:

    hocam zahmet olmzsa bide soru 20

  38. öğrenci dedi ki:

    ülkemizde 44 derece doğu boylamında yer alan Iğdır’da yerel saat 17:30 iken, Çorum’da 16:54 olmaktadır buna göre çorum hangi boylam üzerindedir ?

    • kadirhoca dedi ki:

      17:30 – 16:54 = 36 dakika zaman farkı var.
      36 / 4 = 9 boylam farkı var.
      Çorum, Iğdır’a göre daha batıdadır. O yuzden;
      44 – 9 = 35 doğu boylamı Çorum üzerinden geçer.

  39. Kaan dedi ki:

    Hocam bizim hoca tarih değiştirme ve güneşin doğuş batışı ile 10ar soru istedi nereden bulabilirim acil lütfen yarına.

  40. hmgıo dedi ki:

    yerel saaat 23. saat dilimine göre 4 saat ileri olan bir yer hangi saat diliminde yer alır

    • kadirhoca dedi ki:

      her saat dilimi arasına 15 boylam fark vardır yani bir saat. Greenwich 24 ve aynı zamanda sıfırıncı saat dilimidir. 23. saat dilimi + 1 saat = 24. saat dilimi + 3 daha 3. saat dilimine ulaşır. 3. saat diliminin ortasından da 45 doğu boylam geçer belki lazım olur onu da söyleyeyim.

  41. hmgıo dedi ki:

    20. saat dilimi ile 5. saaat dilimi arasındaki yerel saat farkı

    • kadirhoca dedi ki:

      20 – 5 = 15 saat dilimi fark var. Her saat diliminde 15 boylam farkı var.
      15 x 15 = 225 toplam boylam farkı (her boylam arası 4 dk)
      225 x 4 = 900 dakika yerel saat farkı (1 saat 60 dakikadan oluştuğu için)
      900 / 60 = 15 SAAT fark oluşur.

  42. ayla dedi ki:

    çok beğendim

  43. süleyman dedi ki:

    Hocam acil cevaplamanız gerek 21 mart tarihinde 44 derece doğu boylamı üzerindeki kars ta güneş saat 05.44 te doğarsa aynı gün 33 derece doğu boylamı üzerindeki istanbul da saat kaçta batar

    • kadirhoca dedi ki:

      44 – 33 = 11 boylam farkı
      11 x 4 = 44 dk zaman farkı
      33 Doğu boylaminda 44 dk sonra doğar.
      05:44 + 00:44 = 06:28 de doğar istanbulda
      12 saat sonrada batar 21 Mart olduğu için
      06:28 + 12:00 = 18:28 cevap

      • süleyman dedi ki:

        hocam 21 mart değilde başka bir gün verseydi bize soruyu çözebilirmiydik örnek verir misiniz ?

        • kadirhoca dedi ki:

          21 martta gece gündüzün eşit olduğunu biliriz. Bu tarih dışında bir gün soracak sa gündüz yada gece süresini vermek zorunda. Vermez ise soru çözülmez

  44. MÜSLÜM dedi ki:

    ço güzel insanlara davsiye ederim 😀

  45. Berk dedi ki:

    11.soruda neden 12:00 ı kattık

  46. kadirhoca dedi ki:

    21 Mart ve 23 eylül günü güneş doğduktan tam 12 saat sonra batacağı için

  47. sevgi dedi ki:

    şu soruda bana yardım edebilir misiniz? 10 derece batı boylamındaki bir noktada yerel saat 09:00 iken 75 derece batı boylamındaki bir yerde yerel saat kaç olur? Lütfen çok acil!!!

    • kadirhoca dedi ki:

      75 – 10 = 65 boylam farkı
      65 x 4 = 260 dakika zaman farkı (4 saat 20 dk)
      75 batı daha batıda olup 10 B’ye göre saati daha geri olur
      09:00 – 04:20 = 04:40 (daha güneş doğmamış 🙂

  48. Cagfas dedi ki:

    21 mart tarihinde 15 doğu boylmında 6.00 da doğan güneş batı boylamında kaçta batar

  49. Cagfas dedi ki:

    15 batı boylamı hocam

    • kadirhoca dedi ki:

      15 + 15 = 30 boylam farkı
      30 x 4 = 120 dakika (2 saat) yerel saat farkı olur
      15 doğu boylamında 06:00 da doğarsa 2 saat sonra 15 batı boylamında doğar.
      15 batıda 08:00’da güneş doğar. 21 mart tarihinde 12 saat gündüz süresi olduğu için doğan güneş 12 saat sonra batacaktır. 08:00 + 12:00 = 20:00 da batar.

  50. yusuf dedi ki:

    1 ile 3 soruların cevabı nedir

  51. ömer dedi ki:

    hocam bir sorum olacak

  52. Buse dedi ki:

    Hocam şu soruda yardımcı olur musunuz ?

    • kadirhoca dedi ki:

      Dünya yuvarlak olduğu için kanadaya gitmenin iki yolu vardır. 75D + 75 B = 150 boylam yol alır. Diğer taraftan giderse; 75 doğudan 180 tarih değiştirme çizgisine, ordan 75 Batı boylamına bu durumda 210 boylam geçer ki bu uzun olan yoldur.

      75 + 75 = 150 boylam farkı,
      150 x 4 = 600 dk = 10 saat kısa yol ???

      210 x 4 = 840 dk = 14 saat uzun yol. ???

      Evet ne diyoruz soru hatalı

  53. metin dedi ki:

    Soru – 16.
    A) L noktası 17. saat diliminde yer alır. yanlış değil mi

  54. anonim dedi ki:

    hocam güneş doğuş batış soruları yazarmısınız yada eklermisiniz ilginize tesekkürler…

    • kadirhoca dedi ki:

      Birkaç saate eklemeye çalışırım şu anda musait değilim

      • anonim dedi ki:

        tamam hocamm çook teşekkür ederim ilginize sizin sayenizde ödevlerimizi yapıyoruz tekrar tesekkürler 🙂

      • celalettin dedi ki:

        merhaba arkadaşlar 13 B boylamında bulunan bir merkezde yerel saat 14.20 iken yerel saatin 18.40 olduğu boylam hangisidir ?

        • kadirhoca dedi ki:

          18:40 – 14:20 = 04:20

          4 saat 20 dakika toplamda 260 dakika olur.

          260 / 4 = 65 boylam farkı

          18: 40, 14:20 ye göre ileri bir saat olduğu için aradığımız boylam 13 B ye göre 65 boylam dogudadir.
          Cevap ta: 52 Doğu boylamidir

  55. ogrencı dedi ki:

    10 tane ulusal saat sorusu yazarsanız coook sevinicem bulamıyorum

  56. Doğukan Dinler dedi ki:

    Hocam 10 Tane Ulusal 20 Tane Güneşin Doğuş Batışıyla İlgili Soru Lzm Proje Ödevimiz Cuma Günü Son

  57. berkay dedi ki:

    hocam lütfen 20 tane ulusal saat sorusu çözermisiniz?

  58. ziyaretçi10 dedi ki:

    Ekvatorla başlangıç meridyeninin kesiştiği yerde bulunan Kadir güneşin tepe noktasına çıktığını görüyor.Aynı anda güneşin henüz battığı boylama göre yaklaşık kaç km uzaklıktadır ?

    • kadirhoca dedi ki:

      Bu kadir nereden çıktı bilmem yinede çözelim. Tepe noktası ile henüz batan yer arasında 90 derecelik boylam farkı bulunur. Ekvator üzerinde ardışık iki boylam arasında 111 km mesafe bulunduğu için 90 x 111 = 9990 km.

  59. Şehname dedi ki:

    1. Sorunun d şıkkı nasıl doğru oluyor

  60. ziyaretçi dedi ki:

    coğrafya ödevlerimde çok yardımcı oluyorsunuz sağolun

  61. Begum dedi ki:

    Gercekten de cok guzel bir site. Odevim icin cok yardimci oldunuz tesekkurler. Ayrica yorumlara ve sorulara geri donmeniz cok iyi. Sizin gibi ogretmenler kaldi mi hocam 🙂 😀

  62. ilknur dedi ki:

    hocam 50 tane 2.soru tipine örnek verirmisinzi lütfen acil bir tane verin ben ona göre yaparım hocam acillll 🙁

  63. adsız dedi ki:

    hocam24 saatten 13 saat 15 dk çıktımı kaç kalır acilllllllllllllllllllllllllllllllllll

  64. yiğit dedi ki:

    hocam çok iyisiniz 🙂

  65. adsız dedi ki:

    21 mart tarihinde 30 derece doğu boylamı üzerindeki İzmit’te Güneş doğduktan, 8 saat sonra Güneş’in battığı boylam aşağıdakilerden hangisidir?

    • kadirhoca dedi ki:

      izmit’te ve dünyanın her yerinde bu tarihte güneş 06:00 da doğar 18:00 da batar. Güneş 6 da doğduktan 8 saat sonra izmit’te saat 6 + 8 = 14:00 olur. Aynı anda güneşin battı yerde saat 18: 00 dir. Yani izmit’ten 18 – 14 = 4 saat ilerde olan boylamı bulmamiz gerekiyor. 4 x 15 = 60 boylam doğuya gitmeliyiz. ( 15 boylam 1 saatlik fark oluşturur ) 30 + 60 = 90 doğu boylamıdır cevap.

      • adsız dedi ki:

        hocam vakit ayırıp cevapladığınız için çok teşekkürler bir iki sorum daha olacaktı…. 1. Bir ülkede 30 doğu boylamının yerel saati ortak saat olarak kullanılmaktadır.Aynı ülkede bir merkezde Güneş tam tepe noktasına geldiği an saat 11.00 i gösterdiğine göre bu merkez hangi boylam üzerinde yer alır? a)15 doğu b)30 doğu c)45 doğu d)60 doğu e)75 doğu

        • kadirhoca dedi ki:

          Kolumuzdaki saat ortak saati gösterir yani 30 doğu boylamina saatini. Bulunduğumuz yerde ise güneş tam tepe noktasinda demek saatin 12 olduğunu gösterir. 30 D boylamindan 1 saat ileride (doğuda) olan boylam istenmektedir.
          60 / 4 = 15
          30 + 15 = 45 doğu boylamı olur.

  66. adsız dedi ki:

    a) 90 batı b)150 batı c)90 doğu d)70 doğu e)20 batı

  67. adsız dedi ki:

    2. 30 doğu boylamında yerel saat 20.00 ,günlerden salı iken 105 doğu meridyenindeki bir yerde yerel saat ve gün nedir? a)15.00 salı b)19.00 çarşamba c)01.00 çarşamba d)24.00 salı e)02.00 salı

    • kadirhoca dedi ki:

      Doğuya doğru saatler ilerler bu ilerleme 24:00 ı aşarsa gunude 1 gün ileri alırız.
      105 – 30 = 75 boylam farkı oluşturur.
      75 x 4 = 300 dk = 5 saat
      20 + 5 = 25 (24 ten sonrasını aliriz)
      25 – 24 = 01:00 günlerden artık çarşamba
      Cevap: C

  68. YağmurG. dedi ki:

    Deniz kıyısında yer alan A noktası ile dağın zirvesinde yer alan B noktası arasındaki yükselti farkı 2000 metre, A ile B noktaları arasındaki yatay uzaklık 10km’dir. Buna göre bu iki nokta arasındaki eğim yüzde kaçtı? Ben cevabı 10 buluyorum cevap anahtarı 20 diyor sanırım bir yanlışlık yapıyorum.
    Çözerseniz sevinir:)

  69. YağmurG. dedi ki:

    1/500 000 ölçekli bir haritada, X noktası ile Y noktası arası 6cm dir. X noktasının yükseltisi 150 metre, Y noktasının ise 1350 metredir. Buna böre X ve Y noktaları arasındaki eğim kaçtır?

    • kadirhoca dedi ki:

      ilk önce X ve Y arasındaki gerçek uzaklığı (GU) bulmamız gerekir.

      GU = HU x Öp (ölçek paydası)
      GU = 6 x 500 000
      GU = 3 000 000 cm
      GU = 30 km

      E = h . 100 veya 1000 / L
      E = 1350 . 100 / 30 000 (metre)
      E = 135000 / 30 000
      E = % 4.5 (binde 45) tir.

  70. YağmurG. dedi ki:

    Aynı yükseklikten başlayıp bir dağın zirvesine çıkan beş yolun ortalama eğimleri sırasıyla
    1. %9
    2. %15
    3. %23
    4. %30
    5. %45
    Buna göre, bu yollardan hangisinin kuş uçumu uzunluğu daha fazladır ve sebebi?

  71. YağmurG. dedi ki:

    A noktasının boylamı 20B ve yerel saati 13.40, B noktasının yerel saati ise 16.00 olduğuna göre, B nin boylamı nedir? Bu arada A ve B noktalarının boylam dereceleri farklı.
    Ben cevabı 35 D buluyorum fakat yalnış çıkıyor.

    • kadirhoca dedi ki:

      16:00 – 13:40 = 02:20 saat farkı
      2 saat 20 dk toplamda 140 dakikadır.
      140 ÷ 4 = 35 boylam farkına eşittir.

      Yani aradığımız boylam dogudadir yerel saati ileri olduğu için

      20 B den 35 boylam doğuya gittiğimizde 15 Doğu boylamina ulaşırız.

      20 B den 20 gidersek 0 başlangıç boylamina varırız. Daha 15 boylam var 15 doğuya gidersek 15 D boylamina ulasiriz

  72. YağmurG. dedi ki:

    M noktası 170 dogu, K ise 150 batıda. M noktasında yerel saat 22.25 ise, aynı gün K noktasında yerel saat kaçtır?

  73. Öykü Hiphoplife dedi ki:

    arkadaşlar lütfen yardımcı olun çözemiyorum çıldıracam.
    23 Eylülde Türkiyenin en doğusunda güneş 6:00da doğuyorsa en batısında kaçta batar?

    • kadirhoca dedi ki:

      Cildirmaya gerek yok. ilk önce bilmen gereken Turkiye’nin en Doğu ve batı boylamlarının dereceleri.

      En batıda 26 Doğu boylamıdır
      En doğuda ise 45 Doğu boylamı yer alır

      45 – 26 = 19 boylam farkı
      19 × 4 = 76 dk zaman farkı oluşur

      En doğuda güneş 6da doğar sa 12 saat sonra da batar. (23 eylül olduğu için) yani en doğuda güneş 18:00 da batar.

      76 dk sonra yani 1 saat 16 dk sonrada en batıda güneş batar.

      Cevap= 18:00 + 01:16 = 19:16’dır.

  74. iyecik dedi ki:

    çözemediğim bir soruda yardımcı olur musunuz? soru: Aynı meridyen üzerinde yer alan k ve l noktaları arasındaki uzaklık 6549 km’dir. K noktası ekvator üzerinde olduğuna göre, Y noktası hangi paralel dairesi üzerinde yer alır?

    • kadirhoca dedi ki:

      Aynı enlem ler üzerinde bulunan noktaların arasında kaç paralel aralığı olduğunu anlamak için verilen uzaklığı 111 e böleriz.

      6549 / 111 = 59

      Yani K ekvator (0) üzerinde olduğuna göre L noktası 59 kuzey veya güney paraleli üzerinde olmak zorundadır. iyi geceler

  75. MisLina Güney Özer dedi ki:

    33 doğu ankarada öğlen yaşanırken 29 istanbulda saat kaç olur ?

    • kadirhoca dedi ki:

      Yani 33 derece üzerinde bulunan Ankara’da saat 12:00 iken, 29 Doğu boylamı üzerinde bulunan İstanbul’da saat kaçtır? Cevap:

      33 – 29 = 4 boylam farkı
      4 × 4 = 16 dakika zaman farkı
      istenen batıda olduğu için yerel saati daha geri olur, bunun için;
      12:00 – 00:16 = 11:44 İstanbul’un saati

  76. ece dedi ki:

    Hocam bu koordinat soruları tam olarak nasıl çözülüyo neye dikkat etmemiz lazım ? Şu soru mesela nasil oluyo

    • kadirhoca dedi ki:

      Sorunun cevabı D seceneğidir. Cevabı açıklamadan ziyade sana tavsiyem paralel ve meridyenlerin özelliklerine güzelce calismandir. Özelliklerini anladığın zaman çözemeyeceğin soru olmaz. Aslında koordinat sistemini anlamaya yönelik bir çalışma yapsam iyi olacak. En kısa zamanda buraya da linki eklerim. İyi çalışmalar

  77. gül dedi ki:

    size bi sorum var ocak ayında diyarbakırda yere dikilen bir çubuğun en kısa golgesinin oluştuğu anda türkiyenin ortak saati 11.20dir. buna gore diyarbakır hangi boylam üzerindedir

    • kadirhoca dedi ki:

      Ocak ayında 30 Doğu (izmit) boylamı Türkiyenin ortak saati olarak kullanılır. Yani izmite saat 11:20 iken Diyarbakır da saat 12 dir.

      12:00 – 11:20 = 00:40 dakika
      40 ÷ 4 = 10 boylam farkı

      Diyarbakır’ın saati (yerel saati) ileri olduğu için 10 boylam daha doğudadir.
      30 + 10 = 40 doğu boylamıdır cevap.

  78. KUBRA dedi ki:

    HOCAM GUNES SAATI HESAPLAMALRI NE YA ?GERCEKTEN BULAMIYORUM

  79. Eda dedi ki:

    20 temmuz gunu 36 dogu boylaminda bulunun amasyada yerel saat 10.05 iken,Türkiyenin ortak saati kaçtır? Hocam sorum bu şimdiden teşekkürler

    • kadirhoca dedi ki:

      20 temmuzda 45 Doğu boylamı nin yerel saati Türkiye için ortak saat olarak kullanılır. 36 doğu boylaminda saat 10:05 iken 45 doğu boylaminda saat kaçtır?

      45 – 36 = 9 boylam farkı
      9 × 4 = 36 dakika zaman farkı

      45 daha doguda olduğu için 36 dk eklenir

      10:05 + 00:36 = 10:41

      Türkiye nin ortak saati 10:41 dir.

  80. Eda dedi ki:

    Hocam soruma bakabilirmisiniz

    • kadirhoca dedi ki:

      A) Dünyanın şekline bağlıdır.
      ((B)) Üstteki soruda dediğim gibi dinamik basınçlar dünyanın hareketinden meydana gelir.
      C) Dünyanın şekline bağlıdır.
      D) Dünyanın şekline bağlıdır.
      E) Dünyanın şekli. ( Güneş ışınlarının düşme açılarını ve sıcaklığa etkisinden)

  81. Eda dedi ki:

    Hocam bu soru:(

    • kadirhoca dedi ki:

      Cevap C’dir çünkü; Ekvator ve kutuplar dışında oluşan basınç merkezlerinin oluşumu dinamik kökenli yani Dünya’nın günlük hareketine bağlı olarak oluşur.

  82. Eda dedi ki:

    Hareket sorusu hocam

    • kadirhoca dedi ki:

      X kentinde gölge boyunun sıfır olması için yerel saatinin 12:00 olması gerekir. Saatle ilgili bir bilgi olmadığı için A’ya kesin olarak doğrudur diyemeyiz.

      B) Y ve Z aynı paralel üzerinde oldukları için çizgisel hızları aynıdır.
      C) Bu tarihte dünyanın her yerinde gece – gündüz süresi aynıdır.
      D) 75 – 45 = 30 x 4 = 120dk. olur doğru
      E) Bu tarihte dünyanın her yerinde gece – gündüz süresi aynıdır.

  83. Eda dedi ki:

    Hocam ben b şıkkı yapmıştım

    • kadirhoca dedi ki:

      Soru soran güzel sormuşta cevaplar tam bir saçmalık. Eğer Eksen eğikliği 75 derece olsaydı dönenceler 75 derece enleminden geçer ve:

      A) Güneş ışınları daha geniş alanlara dik gelirdi.
      B) Ekvator şimdikine göre daha az ısınırdı.
      C) Türkiye’de yaz sıcaklıkları bu güne göre daha fazla olurdu.
      D) Aydınlanma çemberi kutuplara doğru yaklaşırdı.
      E) Eksen eğikliği artardı.

      Hangisi gerçekleşmezdi? A, B, C sorunun üç cevabı vardır. Sende yanlış yok.

      • BALIKLI GÖL dedi ki:

        Sou doğru.Aydınlanma çemberi 75 dereceye inmiş.Yani dönence 15 derece. 15+75 = 90
        A)Dönence 15 derece olursa güneş ışınlarının dik geliği alan daralırdı. 15 k ve 15 g arası.
        B) Güneş ışığı 23 27 e çıkmayacak en fazla 15 derece uzaklaşacak ekvatordan.Yani ekvtor şimdikinden daha sıcak olacak
        C)36 – 42 derecede olan türkiyeye güneş ışığı daha eğik gelecek.Şimdi 23 27 dik geldiğine göre 15 derecede kaldığında türkiyeye daha eğik gelecek türkiye yazın daha az ısınır kışın daha az soğur
        D)Aydınlnma çemberi 66 33 geçiyor. 75 dereceden geçtiğinde 90 daha yakın olur.
        E) Eksen eğikliği azalırdı. 75 dereceden geçen aydınlanma çemberi 90 -75 =15 yani dönence 15 derece olur.Eksen eğikliği azalırdı..

        SORU DOĞRU CEVAP E ŞIKKI

  84. Eda dedi ki:

    Hocam kalıcı kar sınır sorularında hangi bilgiye sahip olmam gerekiyor ve orman üst sınırı sorularında.Kitaplarda bir şey bulamıyorum

    • kadirhoca dedi ki:

      Kalıcı kar alt sınırı, orman üst sınırı, yerleşme üst sınırı vb sınırlar Ekvator dan kutulara doğru düşer. Bu bilgi birçok soruyu çözmek için yeterlidir

  85. nazlı dedi ki:

    Gündüz süresinin 14 saat olduğu bir günde güneş 120 derece batı boylamı üzerinde en yüksek noktadayken aşağıda verilen meridyenlerin hangisinde güneş hiç görünmez?

    A-140 derece doğu
    B-180 derece
    C-170 derece batı
    D-50 derece doğu
    E-170 derece doğu

    • kadirhoca dedi ki:

      gündüz süresi 14 saat ise güneş;
      12 – 7 = 05:00 da doğar
      12 + 7 = 19:00 da batar

      120B de öğle vakti iken (7 x 15 = 105 derece doğu ve batısında güneş görünür.)

      135D —180——— 120B ————–15B
      arasında güneş görülür bunun dışında kalan yerlerde güneş gözükmez yani gecedir.

      Cevap D seçeneğidir. Diğer verilenler bu enlemler arasındadır.

  86. ONUR dedi ki:

    hocam gece süresi 9 saat 40 dakika olan bir noktada güneş saat kaçta batar ?

    • kadirhoca dedi ki:

      Gün süresi 24 saat
      Gece Süresi 9 saat 40 dakika ise
      Gündüz süresi = 23:60 – 09:40 = 12:20

      Günüz süresi 2 ye bölünür;
      12:20 / 2 = 06:10

      Batış saati istenirse 12:00 a eklenir
      Doğuş istenirse 12:00 dan çıkarılır.

      12:00 + 06:10 = 18:10 da güneş batar

  87. kadirhoca dedi ki:

    1 saat 15 boylama eşittir.
    4 saat ise 4 x 15 = 60 boylama.

    Başlangıç meridyeninden (0) 4 saat doğusunda yani 60 derece doğu boylamı üzerinde yer alır. + saat geri deseydi batıya doğru giderdik ileri dediği için doğuya. İyi günler

  88. kadirhoca dedi ki:

    Los Angles’tan Tokyo’ya gitmek için sürekli batıya giderse saati geriye, tarih değiştirme çizgisini aşacağı içinse günü bir gün ileriye almak zorunda kalır.

  89. Funda dedi ki:

    100 derece batı meridyeni hangi saat dilimleri arasındadır?

  90. Meryem dedi ki:

    Gündüz süresinin 10 saat olduğu bir günde 15 batı boylaminda güneş saat 10.40 da doğarken Türkiyenin en dogusunda güneş kaçta batar ? (45 doğuya göre )

    • kadirhoca dedi ki:

      Gündüz süresi 10 saat olduğu belirtildiği için.

      15 B güneş 10:40’da doğarsa 45D de kaçta doğar onu bulup üstüne 10 saat daha ekleriz.

      45 + 15 = 60 (derece) boylam farkı
      60 x 4 = 240 dk (4 saat)
      Yani güneş 45 doğu boylamında 4 saat önce doğar. (15 B boylamına göre) Çünkü doğuda güneş erken doğar erken batar. Yerel saat ile karıştırmayınız.

      10:40 – 04:00 = 06:40

      10 saat sonrada batacağı için
      06:40 + 10:00 = 16:40
      Cevap: 16:40 olur.

  91. Meryem dedi ki:

    Tesekkur ederim hocam. Bi sorum daha olacaktı 20 batı boylaminda saat 20.30 15 mayıs salı günü iken 95 doğu boylaminda yerel saat ve tarih nedir ?

    • kadirhoca dedi ki:

      Merkezlerden biri batı diğeri doğu boylamında olduğu için;
      20 + 95 = 115 boylam farkı
      115 x 4 = 460 dk (7 saat 40 dk)

      Yerel saati istenen merkez daha doğuda olduğu için;
      20:30 + 07:40 = 28:10

      24:00’ı aştıktan sonra günü bir gün ileri alır 24 saatini sileriz;
      28:10 – 24:00 = 04:10 (sabaha doğru) ve günlerden 16 Mayıs Çarşamba olur.

  92. Diba dedi ki:

    Hocam rica etsem bu sorunun cevabını paylaşabilir misiniz? Acilen. Yarın coğrafya sınavımız var. soru 10

    • kadirhoca dedi ki:

      Sorunun soru kökü ve seçeneklerin yarısı görünmüyor

    • kadirhoca dedi ki:

      Uçaklardan biri en az boylam geçmeli ki yerel saati ileri olsun. Bu uçakta Ekvatora en yakın olandır yani 1. 5 numaralı uçağın hareket ettiği enlem üzerinde boylamlar arası mesafeler dardir. 1000 km hareket ettiğinde 1 numaraya göre daha fazla enlem geçer ve vardığı yerde yerel saat en geridir.
      Cevap: A

  93. kübra dedi ki:

    hocam 40 derece huzey enlemindeki ankarada gündüz süresinin 14 saat olduğu bir günde güneş yerel saatle kaçta doğar ve kaçta batar? çok acillllllllllll yarın coğrfya sınavım var

    • kadirhoca dedi ki:

      Bu tür sorularda gündüz suresini 2 ye böler 12 ye ekler ve çıkartırsınız. 12 den çıkarınca doğuş saatini 12 ye eklenince batış saatini bulursun. Yani

      14 / 2 = 7
      12 – 7 = 5 güneşin doğuş
      12 + 7 = 19 güneşin batış saatidir. İyi çalışmalar

  94. aslı dedi ki:

    Hocam iyi akşamlar.Yerel saat hesaplamalarında doğuya gidildikçe ekleme yapılırken güneşin doğuş ve batış hesaplamalarında çıkarma yapılıyor.Bu noktada meridyenlerin ayrı ayrı yerel saatleri değil güneşin doğuş saatinin verildiği meridyenin yerel saati mi baz alınıyor?Örneğin 7.00 da güneşin doğduğu başlangıç meridyeninin yerel saatine göre 6.56 1 derece doğu boylamı için güneşin doğduğu saattir ve bu boylamın yerel saati güneş doğduğunda 7.00 dır

    • kadirhoca dedi ki:

      Burasi herkez tarafından karıştırılır. Yerel saatte dediğiniz gibi doğuya giderken ekleme batıya giderken çıkarma yaparız. Burada kural saatlerin doğuda ileri batıda geri olmasıdır. Doğar batar sorularında ise tam tersi işlem vardır. Bunun sebebi ise güneşin doğuda erken doğması veya batması, batıda geç doğup batmasidir.
      Ornek; 10D boylamin da güneş 07:00 da doğarsa 9D 4 dk sonra 8D de 8 dk 0 da ise 40 dk sonra doğacaktır. Çünkü batıdaki merkezler güneşi daha sonra görürler. Başka bir örnek yilbasini ilk önce doğudaki ülkeler sonra batıdaki ülkeler kutlar. Yada güneşi ilk önce Doğu illeri karşılarken son olarak batı illeri ugurlar gibi.

  95. Umut dedi ki:

    Hocam bu soruyu cevaplar misiniz,29 doğu boylamında ve 41 kuzey paralelinde yer alan İstanbul da 21 haziran da güneş saat 05:40 ta doğmuştur.İstanbul un üzerinde bulunduğu meridyen güneşin karşısından saat 13:10 da geçtiğine gore bu tarihte İstanbul da kaç saat gündüz yaşanmıştır??

    • kadirhoca dedi ki:

      13:10
      05:40
      -______
      07:30 gündüz süresinin yarısı olur. Güneşin batmasinada bir o kadar süre vardır. 7:30 + 7:30 = 15 saat gündüz süresi, 9 saat gece süresi olur.

  96. burcu dedi ki:

    Hocam bir şey sormak istiyorum şimdi biz antimeridyen kisimlarinda saat hesaplamaları yaparken nasıl yapiyorduk mesela 170 d salı gunuyken 170 b da hangi gün oluyor normalde doğuda olan daha ileride oluyor e biz asıl meridyen e gore hesaplamamiz gerekiyor dimi yanı 170 d antimeridyenin karşılığı 10 b o zaman 170 d daha mi geri oluyor

  97. Ayşe dedi ki:

    Cevabini yazabilirmisiniz rica etsem

    • kadirhoca dedi ki:

      14400 / 360 = 40 km bu o paralel üzerinde bulunan ardışık iki Meridyen arasındaki mesafe olup 4 dk eşittir.

      800 / 40 = 20 aralık olduğuna göre
      20 × 4 = 80 dk yani 1.20 saat olur.
      Cevap: B

  98. Hatice dedi ki:

    Bu site çok iyi sayeniz de tüm ödevlerimi burda yapıyorum

  99. kadirhoca dedi ki:

    Paralellerin uzunluklari Ekvator dan kutuplara doğru azalır. Sadece ekvatorda iki boylam arası 111 km iken kutuplara doğru bu aralıklar küçülür. Ekvator dışında kalan paralellerin aralık değerlerini ya ekstradan vermeleri gerekir yada toplam paralelin uzunlugunu. Toplam paralel uzunluğu verildiğinde onu 360 a bolmemiz gerekir ki her bir boylam arasını bulabilelim.

    111 km olayı nerede olur?
    1) Paralel olarak sadece Ekvator üzerinde.
    2) Bir boylam üzerindeki paralel aralıklarında (paraleller arası mesafe 111 km sabittir değişmez.)

  100. kadirhoca dedi ki:

    Yine erken doğar erken batar ama saat değişir.

  101. Fatma dedi ki:

    Hocam kolay gelsin rica etsem ekteki dosyadaki sorunun cevabini ogrenebilirmiyim
    Fatma

    • kadirhoca dedi ki:

      Aradaki zaman farkından yola çıkarak Ankara’nın boylam derecesine ulaşılır.
      12:20 – 11:44 = 00:36 dk

      36 dakikalık zaman farkı kaç boylam farkını oluşturur onuda 4’e bölerek buluruz.

      36 / 4 = 9 boylam farkı

      Ankara’nın yerel saati Artvin’in yerel saatinden daha geri olduğu için Ankara, Artvin’e göre daha batıdadır. (Artvin’e göre 9 boylam batıda)

      42 – 9 = 33 Doğu boylamı üzerindedir.

      Daha doğuda olsaydı 9’u eklerdik.

      İyi çalışmalar.

  102. kadirhoca dedi ki:

    K da güneş doğduktan 14 saat sonra L de batıyor demek,
    K da güneş battıktan 2 saat sonra L de batmış demektir. 21 martta gündüz süresi 22 saattir buna dikkat.

    K ve L arasında 2 saat zaman farkı olduğunu anladiktan sonra güneşin L de daha geç batmasindan dolayi L daha batidadir deriz. İki merkezin tam arasında 30 doğu boylami varsa

    L 15D boylami
    K 45D boylami üzerinde yer alır.

  103. yusuf dedi ki:

    hocam 50 derece meridyeninde yerel saat 22.00 günlerden perşembedir.50 derece doğu meridyeninde gün ve yerel saat kaçtır ? hocam cok acil lütfen yarın sınavım var ve buna benzer bi soru sorulacak hemen cewaplarsanız cok sewinirim

    • kadirhoca dedi ki:

      Boylamlar farklı yarım küre lerde olduğu için toplarız

      50 + 50 = 100 boylam farkı

      Aradaki zaman farkını bulmak içinse boylam farkını 4 ile çarparız.

      100 × 4 = 400 dk ( 6 saat 40 dk)

      50 Doğu boylami daha doğuda olduğu için Yerel saati 50 bati boylamina gore 6 saat 40 dk ileridir. Bunun için 22.00 a ekleriz.

      22:00 + 06:40 = 28:40

      24:00 dan sonra yeni bir güne girip saatler sifirlandigi için 24 saatini sileriz ve sonuç

      04:40 ve günlerden cuma olur.

  104. İrem dedi ki:

    Türkiyenin en doğusu ile Greenwich arasında kaç dakikalık zaman farkı vardır?

    • kadirhoca dedi ki:

      Türkiyenin en doğusu 45, greenwich 0 dereceler üzerinde arada 45 boylam fark var. Her derece 4 dk olduğuna göre
      45 × 4 = 180 dakika fark olur.

  105. Sena Çan dedi ki:

    hocam özenle tüm öğrencilere cevap vermişsiniz. Gerçekten çok teşekkürler ne desem az sağolun

  106. Ertuğrul dedi ki:

    Ekvayot uzerinde yer alan x merkezinde yerel saat 15.40 tir.
    Buna gore ayni enlem uzerinde 5883 km daha doguda yer alan y merkezinin yerel saati kactir

    • kadirhoca dedi ki:

      5883 ÷ 111 = 53 boylam farkı
      53 × 4 = 212 dk (3 saat 32 dk) zaman farkı

      Doğuda saatler daha ileri olacağı için bu zaman farkını 15:40 a ekleriz ve sonuç çıkar

      15:40 + 03:32 = 19:12 olur

  107. Van65 dedi ki:

    Ankarada gündüz suresinin geceden 6 saat daha fazla olduğu bir günde güneşin batış saati kaçtır ? Hocam teşekkürler acil cevaplarsaniz sevinirim

  108. Van65 dedi ki:

    Soru

    • kadirhoca dedi ki:

      Gündüz süresi geceden 6 saat fazla ise; 15 saat gündüz, 9 saat gece yaşanıyordur. 15 saat gündüzün yaşandığı bir günde güneş kaçta doğar kaçta batar? 15’i 2’ye böleriz (7:30)

      12 + 07:30 yaparsak batış saatini = 19:30
      12 – 07:30 yaparsak doğuş saatini = 04:30 buluruz.

      İyi çalışmalar.

  109. dudu dedi ki:

    hocam acil yardımcı olabilirmisiniz . 49 derece doğu boylamında tarih 7 nisan, yerel saat 02.40 iken, aynı anda 39 derece batı boylamında tarih ve yerel saat nedir?

    • kadirhoca dedi ki:

      49 + 39 = 88 derece boylam farkı
      88 x 4 = 352 dakika zaman farkı (5 saat 52 dk)

      Batıda saatler geri olduğu için 5 saat 52 dk düşeriz.

      02:40 – 05:52 = 20:48 olur. Bu nasıl oluyor diye sorabilirsin doğal olarak.
      2 saat 40 dk geri gidersen gece yarısına (00:00) ulaşırsın. 3 saat 12 dk daha geri gidersek 20:48’e ulaşmış oluruz.

      02:40
      03:12
      ———-
      05:52 toplamda

  110. ankara06 dedi ki:

    Hocam bana da yardımcı olur musunuz?Bir merkezde güneşin doğuşundan 5 saat sonra öğle vakti yaşanıyorsa bu merkezin gündüz zunluğu kaç saattir?

  111. muhammed dedi ki:

    Türkiye’de yerel saat kullanılsa, 42° doğu boylamında yer alan Siirt’te yerel saat 14.12 iken, 28° doğu boylamındaki Balıkesir’de yerel saat kaç olur?

    • kadirhoca dedi ki:

      ilk önce boylam farkını bulur, 4 ile çarpar istenen doğuda ise ekler, batıda ise çıkararak sonucu buluruz. Yani şöyle;

      42 – 28 = 14 boylam farkı
      14 x 4 = 56 dk zaman farkı

      İstenen 28 doğu boylamının yerel saatidir ve 42 doğuya göre batıda kalır. Batıda saatler daha geri olduğu için zaman farkını çıkartıyoruz.

      14:12 – 00:56 = 13:16 (Balıkesir’in yerel saati)

  112. hatice dedi ki:

    10-49 derece doğu boylamında tarih 7 Nisan, yerel saat 02:40 iken, aynı anda 39 derece batı boylamında tarih ve yerel saat nedir ?

    • kadirhoca dedi ki:

      Bu soruyu 3. defa cevaplıyorum 😀

      49 + 39 = 88 derece boylam farkı
      88 x 4 = 352 dakika zaman farkı (5 saat 52 dk)

      Batıda saatler geri olduğu için 5 saat 52 dk düşeriz.

      02:40 – 05:52 = 20:48 olur. Bu nasıl oluyor diye sorabilirsin doğal olarak.
      2 saat 40 dk geri gidersen gece yarısına (00:00) ulaşırsın. 3 saat 12 dk daha geri gidersek 20:48’e ulaşmış oluruz.

      02:40
      03:12
      ———-
      05:52 toplamda

  113. muhammed dedi ki:

    hocam eywallah. bence sizde kendi youtube kanalınızı açın videolar koyun. bolece abone sayınız 100 000 i gecerse youtube sayesinde para kazanabilirsiniz. 😉

  114. Yusufhan Kırkeser dedi ki:

    hocam iyi günler öncelikle 🙂
    ”Uluslararası saat dilimleri, ülkeler arasındaki ilişkilerin sağlıklı yürütülebilmesi için belirlenmiştir.Bunun için her 15 meridyen bir saat dilimi olarak kabul edilmiştir.”
    Buna göre,yaklaşık 116°D-180°D meridyenleri arasında bulunan Okyanusya Kıtası’ndan kaç saat diliminin geçmesi beklenir?

    A)2 B)3 C)4 D)5 E)6

    • kadirhoca dedi ki:

      180 – 116 = 64

      64 / 15 = 4 küsür. Cevap C’dir.

      • Yusufhan Kırkeser dedi ki:

        aynen yaptığınız şekilde yaptım fakat cevap anahtarı D şıkkı 5 diyor.Acaba yanlış mı yaptım diye sormak istedim

        • kadirhoca dedi ki:

          Soru kökünden verilen “her 15 meridyen” ifadesi farkı bul 15e bol demek istiyor. Bu yönlendirmeye rağmen söyle de yapmış olabilirler. Okyanusya uzerinden 120, 135, 150, 165, 180 boylamları geçmektedir. Bunlarda sırasıyla 8, 9, 10, 11 ve 12. ulusal saat dilemleridir. Bu durumda 5 dilim olur. Fakat sorunun mantığına istediği cevap ilk çözümümde olduğu gibi 4 olmalıdır.

  115. Burak dedi ki:

    Topoğrafya haritaları hem fiziki hemde beşeri özellkik gösterir.
    D-Y ?

  116. Burak dedi ki:

    Aralarında 60 derece fark bulunan iki kent arasında ————– saat farkı vardır?

  117. Burak dedi ki:

    Türkiye ortak saat için kışın ————- meridyenini, yazın ————– meridyenlerini kullanır.

  118. Burak dedi ki:

    Meridyenlerin kutuplarda birleşmesinin nedeni ———- dir.

  119. Burak dedi ki:

    Gerçek alanları fazla izdüşüm alanı az olan ülkeler engebeli ülkelerdir.
    D-Y ?

  120. kadirhoca dedi ki:

    Yanlış olur (1443)

  121. Serhan dedi ki:

    Doğu batı yönünden geniş alan kaplayan ülkelerin yerel saat farkı fazladır.
    D-Y ? Teşekkürler 🙂

  122. kadirhoca dedi ki:

    18 + 20 = 38 boylam farkı
    38 × 4 = 152 dk ( 2:32)
    Batıda yerel saat geri olduğu için
    20:45 – 2:32 = 18:13

  123. kadirhoca dedi ki:

    75 – 60 = 15 boylam farkı
    15 × 4 = 60 dk
    Doğuda güneş erken doğar o yüzden 1 saat erken doğacak saat 04:00 da

  124. kadirhoca dedi ki:

    Ekvatorda iki boylam arası 111 km dir. Zaman farkı da 4 dk. Yani 4 dk zaman 111 km ye eşittir. 2 saat 40 dk = 160 dk
    160 ÷ 4 = 40
    40 × 111 = 4440 km olur.

  125. defne dedi ki:

    Ekvatordan kutuplara doğru iki meridyen arası mesafe ………
    A) Artar B) Azalır C) Değişmez

    Cevaplarsanız çok sevinirim 🙂

    • kadirhoca dedi ki:

      Dunyanin şeklinden dolayi meridyenlerin arası mesafe ekvatordan kutuplara doğru daralır (azalir). Kutuplar da birleşirler.

  126. Kemal dedi ki:

    Hocam boylam ile meridyen arasındaki fark ne? yoksa aynı şeyler mi bir türlü anlayamadım

    • kadirhoca dedi ki:

      Boylam ve meridyen bir birinden farklı olsada biz genelde ikisini aynı anlamda kullanırız. Farkı ise meridyen toplamda 360 adettir. Boylam ise meridyenle ifade edemediğimız noktaları daha Hassa gösteren çizgiler dir. Sadece saat kullansaydik saat , 2 , 3 diyebilirdik. Dakika hatta saniye sayesinde çok daha dogru zaman belirtebiliriz. İşte dakika ve saniyenin yerini boylam alır.

  127. ceyhun dedi ki:

    Hocam bakarsanız sevinirim
    21 haziran tarihinde aşağıda paralel numaraları verilen merkezlerin hangisinde öğle vakti yatay düzleme konulmuş 2m lik çubuğun gölgesi en kısadır
    A)20 kuzey
    B)23 güney
    C)60 kuzey
    D)10 kuzey
    E)15 güney
    nedeninide yazar mısınız

    • kadirhoca dedi ki:

      21 haziran tarihinde güneş ışınları 23 derece 27 dk enlemine dik gelir ve gölge oluşmaz. Bu enleme en yakın olan yerde gölge kısa uzak olanda ise gölge uzun olur. Verilenler den en yakın olan 20 kuzey enleminden olduğu için gölge bu enlem de en kisa olur.

  128. JANAKAT dedi ki:

    hocam bir tavsiye youtube kanalı açmalısınız 🙂

  129. asdfg dedi ki:

    hocam gündüz süresinden hangi yarım kürede olduğunu anlamak mümkün mü ?

    • kadirhoca dedi ki:

      Mümkündür. Tarih verildiği sürece gündüz süresinden bir merkezin hangi yarım küre de olduğu anlaşılabilir. Tabii şu 2 tarih dışında: 21 Mart, 23 Eylül. Bu tarihlerde dünyada gece gündüz eşitliği yasanir. Dolayısı ile bir merkezin hangi yarım küre de olduğu bilinemez.

  130. irem dedi ki:

    Doğusu ve batısı arasında 3 saat 20 dakika zaman farkı olan bir merkezin tam ortasında 10 derece Batı meridyeni geçmektedir.
    Buna göre bu merkezin en batısından ve en doğusundan geçen meridyenler aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir ?
    A)15 B – 15 D
    B)25 B – 25 D
    C)35 B – 15 D
    D)50 B – 35 D
    E)35 B – 35 D

  131. kadirhoca dedi ki:

    Soruda Enlemin aynı, boylamların ise farklı olduğu söylenmiş. Alttaki çizime bakarsanız ne denmek istendiğini daha iyi anlarsınız. İyi çalışmalar.

  132. kadirhoca dedi ki:

    her saat dilimi arasında 15 derecelik (1 saat) boylam farkı vardır.
    9 – 2 = 7 (saat dilimi = saat)

    Doğuda saatler daha ileridir.

    21:30 + 7:00 = 28:30
    28:30 – 24:00 = 04:30

    Saat : 04:30 gün olarak ise 24:00’ı aştığı için bir gün ileri yani günlerden artık perşembe olmuştur.

  133. Furkan dedi ki:

    P noktasında yerel saat 02.40 iken R noktasında yerel saat 01.00 dır Buna göre P ve R noktaları arasında kaç boylam farkı vardır ?

  134. Hakan dedi ki:

    Bu soruyu yaparmisiniz hocqm

  135. Selin dedi ki:

    Hocam 11. Soruda neden 360 a böldük

    • kadirhoca dedi ki:

      Çünkü her paralel üzerinden 360 adet boylam geçer. İki boylam arasındaki mesafeyi bulmak istiyorsam toplam uzunluğu verilen paraleli 360 a bölerim.

  136. Fırlatma Koltuğu dedi ki:

    İki meridyen arası uzaklığın 90 km olduğu enlem üzerinde aralarında 2 saat 40 dk zaman farkı olan iki nokta arası uzaklık kaç km ?

  137. Bahar dedi ki:

    21 haziranda turkiyedeki bir merkezde güneşin gün içindeki en yüksek konumuna ulaştığı anda türkiyenin ulusal saati 12.48’dir.

    Buna göre bu merkezin boyları kaçtır?

    • kadirhoca dedi ki:

      Ülkemizde gün ışığından daha çok yararlanmak (enerji tasarrufu yapmak) üzere yaz ve kış saati uygulamasına geçilir. Kış (geri) saati uygulamasında 30° Doğu Meridyeni’nin geçtiği İzmit’in yerel saati ortak saat olarak kullanılır. Kış saat uygulaması ekim ayının sonunda başlayıp mart ayının sonuna kadar devam etmektedir.
      Yaz (ileri) saat uygulamasında 45° Doğu Meridyeni’nin geçtiği Iğdır’ın yerel saati ulusal saat olarak uygulanır. İleri saat uygulamasında saatler 1 saat ileriye alınır. Yaz saati uygulaması mart ayının sonunda başlayıp ekim ayının sonuna kadar devam etmektedir.

      Bu bilgiler ışığında çözüme gelirsek;

      45 doğu boylamında saat 12:48 iken hangi boylamin saati 12:00 ( güneşin en yüksek konuma ulaştığı an) dir.

      İstenen boylamin saati daha geri olduğu için daha batidadir.
      12:48 – 12:00 = 00:48 dk
      48 ÷ 4 = 12 boylam farkı

      45 doğu boylamindan 12 boylam batıya gidersek cevap çıkar,
      45 – 12 = 33 doğu boylamı

      Not: artık bu tür sorular gelmeyecektir. Çünkü 2015 yılı itibari ile saatleri ileri geri alma uygulamasına son verilmiştir.

  138. şeyda dedi ki:

    gece gündüz eşitliği yaşanan bir günde 55 derece doğu boylamında saat 05:40’ta doğan güneş 35 derece doğu meridyeninde saat kaçta batar ?
    ( teşekkürler şimdiden hocam.:)

    • kadirhoca dedi ki:

      Doğar batar sorularında istenen birime çevirmek avantaj sağlar. Yani;
      05:40 doğan güneş 12 saat sonra batacağına göre;
      05:40 + 12:00 = 17:40

      Bundan sonra soru şu hali alir;
      55 Doğu boylamında 17:40 ta batan güneş 35 Doğu boylamında kaçta batar? Soruyu çözmek artık daha kolaydır.

      55 – 35 = 20 boylam farkı olur.
      20 × 4 = 80 dakika zaman farkı oluşturur.
      80 dk ise 1 saat 20 dk eder.
      Batıda güneş daha geç batacağı için 55 doğuya göre 1 saat 20 dk geç batacaktir. Bu durumda bu süre 55 Doğunun batış saatine eklenir.

      17:40 + 01:20 = 19:00

      35 doğuda saat 19:00 de batmış olur.

  139. zeynep elif dedi ki:

    10 derece batı meridyeninde yerel saat 08:00 ise 10 derece doğu meridyeninde kaçtır bu soruyu çözermisiniz

    • kadirhoca dedi ki:

      Farklı yarım küre lerde olduğu için ilk önce toplanır. 10 + 10 = 20 boylam farkı.
      20 × 4 = 80 dk (1 saat 20 dk)
      Doğuda saatler daima ileridir kuralını hatırlarsın,
      08:00 + 01:20 = 09:20 olur.

  140. kadirhoca dedi ki:

    bazen müsait olamıyorum. Sorun değil.

    • kadirhoca dedi ki:

      Ekvatorun 3552 km güneyinde olan paralel, 3552 / 111 = 32 Güney paralelidir.
      Başlangıç meridyeninin 2 saat 20 dk gerisinde olan boylam,
      2 saat 20 dk = 140 dk
      140 / 4 = 35 boylam farkı
      35 batı boylamı olur.

      32 güney paraleli ile 35 batı boylamının kesiştiği yer I numaralı alanda bulunur. Cevap: A

  141. Mehmet dedi ki:

    Aralarında 64 dakikalık yerel saat farkı olan K ve L kentlerinin arasında başlangıç meridyeni geçmektedir.
    K kenti daha Doğuda olduğuna göre L kentinin boylamı kaçtır?

    • kadirhoca dedi ki:

      L —- 0 —- K olduğuna göre ve L ve K Ekvatora eşit uzaklıkta ise L ekvatorun 32 dk batisinda demektir.

      32 / 4= 8 yani L 8 batı boylamı üzerindedir.

  142. zulin setin dedi ki:

    https://uploads.disquscdn.com/images/390b81f13afe113bc89c9dae71d3ea32afb4d3c76ad36ecac355944a10820074.jpg

    hocam bu soruyu anlamadım lütfen çözer misiniz anlata anlata

    • kadirhoca dedi ki:

      Temmuz ayı indirgenmis sıcaklık haritasında yükseltler yok sayilarak deniz seviyesine indirgenir. TEMMUZ ayında sıcak olan yerler güney doğu anadolu bölgesidir. 1 ve 3 doğru diğerleri yanlış bilgidir.

  143. zulin setin dedi ki:

    https://uploads.disquscdn.com/images/4087484e17b485e15c7d76c56ca6e2c12573767264226d5481cdcb057a3b2048.jpg

    hocam bu soruyu da çözerseniz çok mutlu olurum şekildeki dağ yamacı diye başlıyor

    • kadirhoca dedi ki:

      A da toprak kalınlığı düzlük alanda olmasından dolayı kalındır. fiziksel veya kimyasal cozunme iklim koşullarına bağlıdır. Bu durum verilen şekilden cikarilamaz. Cevap yanlız 3 olur.

    • kadirhoca dedi ki:

      Cevap yalnız 1 dir. Bitki örtüsünün dağılışını etkileyen en önemli faktör iklimdir. Karalar üzerinde her yerde bitki örtüsü gelişmez. Buna çöller ve kutup bölgeleri örnek olarak verilebilir. Cevap A

  144. Ceylan dedi ki:

    Türkiye’de Şubat ayında bir kentte gölge boyunun en kısa oldugu anda saatler 11.28i göstermektedir buna göre bu yerleşim merkezi hangi boylam üzerinde yer alır?

    • kadirhoca dedi ki:

      Öncelikle bu tür sorular geçerliliğini yitirmistir. İleri geri saat uygulaması kalktığı için bu soruda olduğu gibi kış (geri) saat soruları karşımıza cikmayacaktir. Artık tek saat uygulaması olup 45 Doğu boylamina gore hesaplama yapılacaktır. Yinede soruyu çözelim. Eskiden geri saat uygulaması kış mevsiminde 30 doğu boylami olarak kabul ediliyordu. 11:28 aslında 30 doğu boylamının saatli olur gölge en kisa halini alıyorsa orada da saat 12:00 dir ve daha doğuda bulunur.
      12:00 – 11:28 = 32 dk
      32 ÷ 4 = 8 boylam farkı
      30 doğu boylamindan 8 boylam daha doğuda olan merkez 38 doğu boylamidir.

  145. zulin setin dedi ki:

    https://uploads.disquscdn.com/images/0db3a9214b85d20b0ac8355d610b6fb9f644896728da4117c838aa69630fa124.jpg

    bu soruyu anladım ama bağlantı kuramadım anlatarak çözer misiniz

    • kadirhoca dedi ki:

      https://kadirhoca.com/9/konu-anlatimlari-9/dunyanin-yillik-hareketi-sonuclari-eksen-egikligi/ bakmak isterseniz konu burada anlatılmıştır.

      Çözüme gelince epliktik ile ekvator arasında 23 derece 27 dakikalık bir açı vardır bu açının artması durumunda,

      A) gerçekleşir,
      B) gerçekleşir,
      C) Açı artarsa, orta kuşakta yıllık sıcaklık farkları da artar. Çünkü Orta kuşak güneş ışınlarını yaz mevsiminde daha geniş, kış mevsiminde ise daha dar açılarla alacağı için kışlar daha soğuk, yazlar ise daha sıcak olurdur. Bu durumda sıcaklık farkı azalmaz artardı.
      D) gerçekleşir,
      E) gerçekleşir.

  146. zulin setin dedi ki:

    https://uploads.disquscdn.com/images/3a3a353ba836f9bf50d4eafcf04b1d5fb59621dee2d8c322ddfae1d929b60a7a.jpg

    bu sorunun hesaplamasını anlamadım bir de siz çözer misiniz

    • kadirhoca dedi ki:

      Çektiğiniz resim bulanık olmakla birlikte uçağın aldığı yol toplam 4440 km olup saatte 550 km yol alan bir uçak bu mesafeyi 8 saatte kat eder. Doğuda saatler ileri olduğu için
      16:30 + 08:00 = 24:30 veya 00:30 olur. Günlerden yeni bir gün yani cumartesi olur.

  147. kadirhoca dedi ki:

    Soruyu daha önce cozmustum aynı çözüm geçerli. UÇAK bu yolu 8 saatte alır.
    16:30 + 08:00 = 24:30 yani 00:30 olur. 24:00 dan sonra yeni bir gün başlar yani 10 Ocak Cumartesi Saat 00:30 cevap yanlış verilmiş.

  148. kadirhoca dedi ki:

    A – B = 2 saat,
    B – C = 4 saat,
    C – D = 2 saat
    Toplam = 8 saat olur. Paraleller ile meridyen araları hesaplanmıştır.

  149. Nazli dedi ki:

    Hocam gündüz suresinin 14 saat olduğu bir günde saat 12.00 iken güneşin doğduğu merkez kaçıncı meridyen uzerindedir

    • kadirhoca dedi ki:

      Sorunun bu haliyle sadece sana saatin 12:00 olduğu boylam ile güneşin doğduğu boylam arasındaki zaman farkını veya boylam farkını verebilirim. Saatin 12:00 olduğu boylam verilmemiş çünkü. GÜNDÜZ süresinin 14 saat olduğu bir günde güneş 12:00 dan 7 saat önce doğar 12:00 dan 7 saat sonra batar. Bu durumda
      7 × 15 = 105 boylam farkı vardır. Güneşin doğduğu boylam saatin 12:00 olduğu boylamin 105 derece batısında olandır. Zaman farkı da 7 saattir.

  150. bertuğ dedi ki:

    hocambitki örtüsü iklim yeryüzü ile ilgili yardımcı bilimler nelerdir

  151. bertuğ dedi ki:

    hocam bu soruyu lütfen yapın !!!!! silindir projeksiyon yöntemine göre hazırlanmış ve A1 kağıdının tamamını kullanarak çizilen fransa(siyasi)haritası ile kenya fiziki haritasının
    -haritanın kullanım amaçları
    – projeksiyon kaynaklı ortaya çıkan farklar (bozulma fazla/az)
    -ölçek kaynaklı ortaya çıkan farklar (hata payı küçültme oranı ayrıntı gösterme gücü vs)hocam lütgfencevaplaaya bilirmisin!!!!!!!!

    • kadirhoca dedi ki:

      Bu yöntem daha çok deniz ve hava ulaşımında yararlanılan haritaların hazırlanmasında kullanılır.

      Bu projeksiyonla yapılan haritalarda bozulma kutuplara doğru artar. Fransada ki bozulma Kenya haritasına göre daha fazladır. Fransa Kenya ya göre biraz büyüktür. Ancak haritada bu fark iyice artarak kenyanin haritasına göre 2 – 3 kat büyük görünür.

      Fransa haritasında hata payı daha yükseltir.

  152. Batuhan 'LyanNova' Karakoç dedi ki:

    Hocam lütfen bakar mısınız. Gün doğumunu nasıl hesaplarız. https://uploads.disquscdn.com/images/e3045ce3c8b8285613e2d066c03a1bb0f4cfb65c05d3fe1497135ac9ba214d01.jpg

    • kadirhoca dedi ki:

      10 saat gecenin yaşandığı bir günde gündüz süresi 14 saat olur. 14 saatin yaşandığı bir günde 14/2 = 7 saat güneşin doğumundan öğle vaktine, öğle vaktinden batımına kadar geçen süredir. Bu durumda;
      12 – 7 = 05:00 güneş doğar.
      12 + 7 = 19:00 güneş batar.

      X noktasinda saat 05:00 iken y noktasinda saat kaçtır?

      140 × 4 = 560 dk
      560 dk = 9 saat 20 dk sizde bulmussunuz.
      05:00 + 09:20 = 14:20 olarak bulunur.

      Püf nokta verilen gündüz süresi ikiye bölünür 12 den çıkarırsanız güneşin doğma, 12 ye eklerseniz güneşin batma saatine ulasirsiniz. İyi çalışmalar

  153. Batuhan 'LyanNova' Karakoç dedi ki:

    Bir de hocam burada sıcaklık yorumunu nasıl yapacağız https://uploads.disquscdn.com/images/06473c7802f714975cd2b439971a6d5835b9b19d0bad39281f891fe1a0e0e8da.jpg

    • kadirhoca dedi ki:

      A doğrudur. Güneş ışınları bir noktaya ne kadar dar acılarla ulasirsa atmosferde uğradığı kayıp (tutulma) o kadar çok olur.

      B doğrudur. Saat 12:00 dan sonra ısınma devam eder. Günün en sıcak anı saat 1 – 2 arasıdır.

      C doğrudur. Güneş en tepe noktada iken o yerin yerel saati 12:00 olur.

      D doğrudur. Güneş doğudan doğar batıdan batar. Bu tür sorularda şeklin sağ tarafı güneşin doğduğu solu ise battığı yön olarak kabul edilir.

      5 yanlıştır. Çünkü günün en soğuk ani gece boyunca ısı kaybından ve ışımadan dolayi güneşin doğduğu andır.

  154. Ece Deniz Yiğit dedi ki:

    30 derece doğu boylamında 31 aralık 2016da yerel saat 23:40 iken 90 derece doğu boylamında yerel saat gün ay yıl kaçtır

    • kadirhoca dedi ki:

      Her iki boylamda aynı tarafta olduğu için;

      90 – 30 = 60 boylam farkı,
      60 x 4 = 240 dk
      240 / 60 = 4 saat zaman farkına eşittir.

      90 doğu boylamı 30’a göre 4 saat ileridir. Bunu 23:40’a eklersek;

      23:40 + 04:00 = 03:40 olur. 24:00’ı aştığımız için 90 doğu boylamında artık yeni bir gün ve yeni bir yıl karşılanmıştır.

      03:40, 01.01.2017 olur. (saat, gün, ay, yıl)

  155. zulin setin dedi ki:

    https://uploads.disquscdn.com/images/d6b37c2d3e260e78590501e57395bfa86391e7b768577250b0a288ec881b28ba.jpg

    hocam bu soruyu pek anlamadım lütfen açıklar mısınız böyle soruları nasıl yorumlarız

  156. kadirhoca dedi ki:

    Cevap D olur. 1. grup doğuya giderken 2. grup aynı boylam üzerinde güneye ilerlemiştir. 2. grubun başlangıç boylamına uzaklığında bir değişim olmamıştır hatta.

  157. zulin setin dedi ki:

    hocam bu soruda hata var Çünkü C şıkkında sadece 1. gruptan bahsetmiş D şıkkında da 1. grubun değil 2. grubun başlangıç noktasına uzaklığı daha fazla olur çünkü 2. grup doğuya gidiyor 1. grup ise aynı boylam üzerinde ilerliyor

    • kadirhoca dedi ki:

      Cevaplarken çok mesguldum. Sonra sorunuza tekrar bakınca cevabın C olduğunu farkettim. Açıklaması sorunuzun altında. Tekrar kontrol edin.

      • zulin setin dedi ki:

        ama hocam C şıkkında birinci grubun ulaştığı yerdeki enlem derecesi boylam derecesinden küçüktür diyor yani 2. gruptan bahsetmemiş bu durumda 1. grup 20 güney 20 doğu olur olmaz ki

    • kadirhoca dedi ki:

      Saatte 111 km giden bir araç 10 kuzey enleminden ekvatora 10 saatte ulaşır. Daha gitmesi gerek 10 saat vardır. Ekvatorda boylamlar arası mesafede 111 km dir. 10 batı boylami üzerinden doğuya doğru 10 boylam geçerse 0 yani başlangıç boylamina (meridyeni) ulaşır.

  158. kadirhoca dedi ki:

    İlk defa böyle bir soru görmekte beraber açıklaması şudur. Ekvator, donenceler, kutup daireleri ve kutup noktaları değişmez. Ayrıca eksen egikliginin bir sonucudur. Başlangıç boylami ise bir tercihtir ve yerinin degistirilmesinde bir sakınca yoktur.

  159. Neva Karahangil dedi ki:

    https://uploads.disquscdn.com/images/3ea02a2df57cea04f9a498aeae3eae22101f9c9445e8d9dd583a000b24923604.jpg hocam 13.sorudaki yerel saatin daha ileri olma durumundaki mantığı açıklayabilir misiniz?

    • kadirhoca dedi ki:

      13. Doğuda saatler daima ileridir. Verilen noktalardan I, II ve V in yerel saatleri diğerlerinden ileridir. Bunlar içinde saati en ileri olan ise boylamlar arası mesafenin en çok daraldiğı 55 güney enlemi üzerindeki V numaralı noktadır. Enlemler arası daraldiği için daha fazla boylam farkı oluşur ve yerel saati diğerlerine göre daha ileridir.

    • kadirhoca dedi ki:

      Önecelikle aradığımız sonuç seçeneklerde verilmemiştir. Çünkü sorunun seçenekleri Güney yarım kürenin ilkbahar ekinoksuna göre değil kuzey yarım kürenin ilkbahar ekinoksuna göre hazırlanmıştır. Yani kısaca sizinde üzerine yazdığınız gibi 23 eylül olması gerekirken 21 mart durumu düşünülerek hazırlanmış. Hata soruda 😀

      Sorunun doğru cevabına gelince;
      Güneş Işınları B noktasına: 40 – 23 = 17, 90 – 17 = 73 derece ile düşer.
      A noktasına ise; 23 + 35 = 58, 90 – 58 = 32 derece ile düşer. Aradaki fark ise
      73 – 32 = 41 derece (27 dk davreye sokarsak yuvarlak) 40 derece olması gerekir.

      Sorunun cevap anahtarındaki (hatalı cevabı) ise;
      A noktasına güneş ışınlarının düşme açısı, 35 – 23 = 12, 90 – 12 = 78 derece olur.
      B noktasına düşme açısı; 40 + 23 = 63, 90 – 63 = 27 derece olur.

      78 – 27 = 51 derece (27 dk yuvarlama) 50 derece olur.

      Ama dediğim gibi soru hatalıdır. Olması gereken cevap ta 40’tır.

    • kadirhoca dedi ki:

      Soruyu hazırlayan arkadaşın kesinlikle sormak istediğini tam olarak ifade edemediğini düşünüyorum. Soruda bir eksiklik var. Şöyle ki ekinoks tarihlerinde güney veya kuzeyin sonbahar veya ilkbaharının birbirinden hiç bir farkı yoktur. Bu tarihte güneş ışınları tam olarak ekvatora dik düşer, güneş ışınları 90 derece enlemlerinden teğet geçer. Yari en son enlem (!) 90’dır. Yayın ismi verebilir misiniz? İyi çalışmalar.

    • kadirhoca dedi ki:

      Birincisi: Güneş ışınlarının en büyük açıyla aldığı tarihin 21 Aralık olması bu merkezin GYK’de olduğunu gösterir.
      İkincisi: Güneş Işınlarının düşme açısının 0 ve 90’a ulaşamaması bu merkezin GYK’de dönenceler ile Kutup daireleri arasında olduğunu gösterir.

      Bu durumda cevap olabilecek 2 seçenek kalır D ve E. Cevap ise E’dir. Çünkü Ekinoks tarihlerinde güneş ışınlarını 50 derece ile alabilen enlemler 40 derece kuzey ve güney enlemleridir.

  160. Akilkupukiz dedi ki:

    Hocam allah sizden razi olsun vallahi .

    • kadirhoca dedi ki:

      A noktasını o çizgi üzerinde herhangi bir yere taşıyabilirsin. A noktasını çizgi üzerinde hareket ettirerek B’nin (çizgi attığınız yerin bitimi) yukarısına getirirseniz A ile B arasında 3 izohips aralığının oluştuğunu görürsünüz. 600 / 3 = 200 metre yani izohips aralıkları her 200 metrede bir çizilmiştir.

  161. zulin setin dedi ki:

    hocam ekvator çizgisine göre aynı, başlangıç meridyenine farklı yarım kürelerde yer alan iki notada;
    1. bakı yönleri
    2.güneşin en dik açıyla geldiği tarih
    3.en uzun gündüzü yaşadıkları tarih
    verilenlerden hangileri ortaktır?

    bir de ben soruyu tam olarak anlamadım açıklar mısınız?

    • kadirhoca dedi ki:

      Verilen ifadenin karşılığı aynı enlem farklı boylam üzerinde bulunan noktaların ortak özelliği olur veya olamaz. Bu noktalar için;
      Aynı enlem uzerinde oldukları için yukarıda verilen 1, 2 ve 3 numaralı ifadelerin hepsi ortaktır.

  162. zulin setin dedi ki:

    https://uploads.disquscdn.com/images/e199e09911ccf33e888c2ec8515e7632060d5672064416dd10b56e6814ba0fda.jpg
    hocam bu soruda cevap D diyor 120 meridyen farkını nasıl bulcaz

    • kadirhoca dedi ki:

      Aralarında 8 saat zaman farkinin olduğu her fırsatta söylenmiş. 8 x 15 = 120 boylam farki olusturur. 1 saatlik zaman farkı 15 boylam farkı olur. Onuda boylamlar arasındaki sabit 4 dk buluruz. 15 x 4 = 60 dk (1 saat) olur.

    • kadirhoca dedi ki:

      https://uploads.disquscdn.com/images/e1bdb6a8dc94323db49b5cbb2e6e2bdad2e30b5411498dd416e4533e0eb5d70a.png

      Şimdi nasıl yaptık açıklayayım. Saat 22:00’da başlayan yolculuk 7 saat sürüyorsa başladığımız yerdeki saate 7 saat ekliyoruz. 22:00 + 02:00 = 00:00 gece yarısı olur + 5 saat daha sabahın 05:00’ı olacaktır. Uçağın indiği yerde saat 10:00’mış. Yani Uçak doğuya gitmiştir. Newyork’ta -5 (75B) saat diliminde ise saatin 10:00 olduğu yer 0 saat dilimi üzerinde yer alacaktır. Çünkü her saat dilimi arasında 15 derecelik boylam farkı vardır. 0. saat dilimi üzerinde 1 saat beklerse saat 11:00 olur. İstanbul +2 saat dilimine çok yakındır ancak Türkiye’de kış saati uygulaması sonlandırıldığı için İstanbul +3 saat dilimini olan 45Doğu boylamının yersel saatini ortak saat olarak kullanacaktır. Yani Greenwich ile istanbul arasında 3 saat fark vardır. 11:00 + 03:00 = 14:00 uçak kalktığında İstanbul’da saat 14:00 olur. Sonrasında 4 saat süren yolculuk sonrası 14:00 + 04:00 = 18:00 olur.

    • kadirhoca dedi ki:

      20:40 – 19:48 = 52 dk (52/4= 13 boylam farkı)

      I. Kesin olarak doğru.

      Doğuda saatler daima ileridir. (K merkezinde saat daha ileri olduğu için daha doğudadır.)

      II. Kesin olarak doğru.

      III. K ve L merkezlerinin paralel veya enlem bilgileri verilmediği için kesin doğrudur denemez.

      IV. Verilen merkezlerin boylam bilgileri verilmediği için kesin doğrudur denemez.

      Cevap: I ve II’dir. C

  163. Özkan Tokgözoğlu dedi ki:

    Hocam Allah icin su sorunun nasıl cozulecegi i gosterin(cevap b .ama nasil?) iki saattr urasiyorum yapamiyorum simdiden tesekkurler .https://uploads.disquscdn.com/images/b9dd499876bf31f0284f193368f1a8efb8414491662ef4adea6abf0cbdc13102.jpg

    • kadirhoca dedi ki:

      Güneşin ısıtma etkisi en fazla saat 12:00’da oluşur ancak ısı birikimnden dolayı sıcaklığın en fazla olduğu saatler 1-2 arasıdır. bizi saatin 12:00 olması kısmı ilgilendiriyor.

      24 Kasın günü Kış Saati uygulaması olurdu !!! ancak kış saati uygulaması sonlandırılmıştır. Bu durumda ulusal saat hesaplamaları 45 doğu boylamı baz alınarak yapılmalıdır.

      11:40 ulusal saattir yani 45 doğu boylamının,
      Saatin 12:00 olduğu (ısıtma etkisinin en fazla olduğu) boylam hangi boylamdır?

      12:00 – 11:40 = 00:20 dk (20 dadika)

      20 / 4 = 5 boylam farkı

      12:00, 11:40’a göre daha doğuda olacağında,

      45D + 5D = 50 doğu boylamı olur. Ama ilginçtir ki cevaplarda 50D yok NEDEN? Çünkü bu soru bankası hazırlandığında kış saati uygulaması devam ediyordu.

      Sorunun cevap anahtarında yazan B seçeneğidir. Çünkü Kış saati (24 Kasım) 30D boylamına göre ayarlanırdı. 30 + 5 = 35 olurdu.

      Sonuç: Soru artık geçerliliğini yitirmiştir.
      İyi çalışmalar dilerim.

    • kadirhoca dedi ki:

      Bana göre hepsi doğal çevrede değişikliğe sebep olur. İnsanların yaptığı neredeyse bütün faaliyetler doğal çevre üzerinde değişime neden olur.

  164. Nilay dedi ki:

    Hocam sorunun cevabını cözümüyle
    birlikte anlatır mısınız?
    Türkiye’de yerel saat kullanılsa Aydın’da saatler 11.00 iken Diyarbakır’da 11.48 olurdu.
    Diyarbakır’dan 40°dogu boylamı gectigine göre, Aydın’da hangi boylam gecer?
    A)8° Doğu
    B)10° Doğu
    C)28°Doğu
    D)38° Doğu
    E)18° Doğu

    • kadirhoca dedi ki:

      40 Doğu boylamında saat 11:48 iken hangi boylam üzerinde saat 11:00 olur? Bence böyle daha kolay 😀

      11:48 – 11:00 = 48 dk zaman farkı,
      48 / 4 = 12 boylam farkı.

      Aydın’ın saati Diyarbakır’a göre daha geri olduğuna göre daha batıdadır. 40 doğu boylamında 12 derece batıya gidersek 40 – 12 = 28 Doğu boylamına ulaşırız.

      Cevap: C (28 Doğu)

  165. kadirhoca dedi ki:

    Bu nokta 25 kuzey VEYA 25 güney enlemi, 20 doğu boylamı üzerinde yer alır. Buna göre,

    I. Kesin değil (25 güneyde de olabilir)
    II. Kesin
    III. Yanlış (2220 km olabilmesi için ekvator üzerinde olmalı. Ekvatordan kutuplara doğru bu mesafe azalır. Merkezimiz 25 enlemi (kuzey veya güney) üzerinde olduğu için 2220 km’den daha az olur.)

    Cevap: B olur.

  166. Zuhal dedi ki:

    Hocam öncelikle çok teşekkür ediyorum konıları çok iyi anlatıyorsunuz soruların bile çözümleri çok öğretici. Yayınlanma tarihleri eski umarım hala ilgileniyorsunuzdur. Kafama takılan çok şey var amabirini sorcam şu tarih değiştirme çizgisi nasıl birşey batıda birgün geriyken doğuda bir gün ileri peki bu birkaç dakikalık bir olay mı? Bide şey sorcam 180 doğuda 180 batıda boylam var peki bu nasıl oluyor iki farklı 180 boylamı mı var mesela 180 doğu boylamı ve 180batı boylamı. Ozaman başlangıç boylamının karşılığına denk gelen 180 boylamı hangisi oluyor doğumu batımı.

    • kadirhoca dedi ki:

      Tarih değiştirme çizgiside diğer paralel ve meridyenler gibi hayali bir durum olup insanlar tarafından icat edilmiştir. Biz gece yarısı saat 00:00’da nasıl yeriizden bile kıpırdamadan gün atlıyorsak her 4 dk’da bir bir boylam aralığı yeni bir güne girer. 0 ve 180’den bir tane var. Greenwich’in tam karşı tarafında (antimeridyeni) 180 tarih değiştirme çizgisidir.

  167. Alien dedi ki:

    21 mart pazartesi günü başlangıç meridyeninde yerel saat 01.30dur. Buna göre aynı anda 70derece batı meridyeninde gün ve yerel saat kaçtır? Cevap nedir hocam?

    • kadirhoca dedi ki:

      0 ile 70 batı arasındaki zaman farkı;

      70 x 4 = 280 dk (4 saat 40 dk dır)

      01:30 – 04:40 = (böyle durumlarda 24 saat eklenir)
      25:30 – 04:40 = 20:50 olur günlerden de hala pazardır. (70B yeni bir güne daha girmemiştir)

      Cevap: Saat: 20:50 Gün: Pazar

  168. GSS dedi ki:

    17 ekim salı günü saat 23.00 de 5 derece batı boylamı,3 derece kuzey enlemi üzerindeki X noktasından saatte 111 km hızla hareket eden bi uçak,333 km güneydeki Y noktasına uğramıştır.Y noktasında 1 saat bekledikten sonra 555 km daha doğudaki Z noktasına ulaşmıştır. Buna göre uçağın Z noktasına ulaştığı andaki tarih ve saat ,Z noktasının yerel saatiyle nedir? CEVAP NDİR HOCAM

  169. onuralp dedi ki:

    çok güzel bi sayfa hocam yardımlarınız için teşekkürler

  170. eylem dedi ki:

    hocam yerel saat sorularınla çıkarma işlemini yapamıyorum örneğin 03.00-04.40= sonuçunu doğru bulamıyorum.

    • kadirhoca dedi ki:

      Böyle durumlarda küçük sayıya 24 saat eklendikten sonra çıkarma işlemi yapıyoruz. mesala sizin örnekte 24 + 03 = 27, 27:00 – 04:40 = 22:20 çıkması gibi. Ancak buradaki örnek verilen saatler arasından tarih değiştirme çizgisinin geçmesi durumunda kullanılır. normal koşullarda 03:00 ile 04:40 arasında 1 saat 40 dk zaman farkı vardır.

  171. kadirhoca dedi ki:

    Paralellerin derecelerini tam olarak göremiyorum. Kitap kıvrıldığı için sizin yazdığınız bazı dereceler var. Bu dereceleri siz mi yazdınız yoksa kıvrılan kısmında böyle mi yazıyor? Paralel dereceleri bilinmeden bu soru çözülemez.

    • kadirhoca dedi ki:

      11K—————————— (2)

      5K ——————————-

      1G —————————— (5)

      5 Kuzey Enleminden 666 km Kuzeye ve Güneye gittiğimizde.
      666 / 111 = 6 enlem fark oluşur.
      5K’dan 6 derece kuzeye gidersek 5 + 6 = 11 derece Kuzey enleminde ulaşırız.
      5K’dan 6 derece güneye gidersek 5 – 6 = 1 derece Güney enlemine ulaşırız.

      11 Kuzey enlemi, 2. aralıkta,
      1 Güney enlemi, 5. Aralıkta bulunur.

      Buna göre cevap C seçeneğidir.

  172. Rüm dedi ki:

    Teşekkür ederim sorular için çok işime yaradı ^^

  1. 15 Kasım 2014

    […] Halmahera bölgesinde bugün yerel saat ile 09.31′ de richter ölçeğine göre 7,3 şiddetinde deprem meydana […]

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir